× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ένα δάσος με Παυλώνιες... στο Σίγρι!

Ο Μιχάλης Χιώτης επέστρεψε από την Αθήνα για να εγκατασταθεί μόνιμα στην ιδιαίτερη πατρίδα του στην άκρη της Λέσβου. Έφτιαξε μία φυτεία με το ανθεκτικό και οικολογικό φυτό και πρασίνισε ο τόπος

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/12/2022

Ένα δάσος με Παυλώνιες... στο Σίγρι!

Το γραφικό Σίγρι πρασινίζει και αποκτά φυτείες και δάση. Ο συμπολίτης Μιχάλης Χιώτης ξεναγεί την κάμερα του «Ν» στο δάσος με Παυλώνιες που έφτιαξε ο ίδιος επιστρέφοντας από την Αθήνα για να κατοικήσει μόνιμα στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος όπως αναφέρει γνώρισε το φυτό Παυλώνια μέσα από ξύλινες κατασκευές εξαιρετικής αντοχής που έβλεπε στο χώρο εργασίας του σε Μέσα Ενημέρωσης της Αθήνας. Όπως σημειώνει πρόκειται για ένα φυτό που έρχεται από τη μακρινή Ιαπωνία, σπάνιας ομορφιάς, το ξύλο του οποίου πωλείται πολύ ακριβά για ιδιαίτερες χρήσεις. Παράλληλα τα λουλούδια του έχουν μωβ χρώμα,  χρησιμοποιούνται ως αφέψημα και έχουν υπέροχο άρωμα βανίλιας.

Η Παυλώνια είναι ένα εξαιρετικά ταχείας ανάπτυξης φυλλοβόλο δέντρο - μόνο τον πρώτο χρόνο μπορεί να φθάσει, κάτω από ευνοϊκές συνθήκες τα 4-5 μέτρα ύψος.

Γενικά το φυτό χρησιμοποιείται σε  κήπους, πάρκα, και  δενδροστοιχίες τόσο για καλλωπιστικούς - αισθητικούς λόγους όσο και για οικολογικούς, μιας και έχει την ικανότητα να δεσμεύει σημαντικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα ενώ και η ικανότητά της να “καθαρίζει” το έδαφος από τα βαρέα μέταλλα, αξιοποιείται καταλλήλως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης χρησιμοποιείται και για την δημιουργία δυναμικών φυτειών παραγωγής ξύλου με εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά ή φυτεύεται ως ενεργειακό φυτό για την παραγωγή βιομάζας.

Όπως αναφέρει ο Μιχάλης Χιώτης, η Παυλώνια είναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό το οποίο χρειάζεται πότισμα μόνο τα πρώτα τρία χρόνια της καλλιέργειάς του. Στη συνέχεια έχει την ιδιότητα να τραβά νερό με τις ρίζες του από το έδαφος, σε βάθος οχτώ μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση σημειώνει, μπορεί να κοπεί χαμηλά, μετά από 8 χρόνια και να πουληθεί το ξύλο του. Το φυτό έχει την ιδιότητα μετά από λίγο καιρό να μεγαλώνει και να γεννιέται ξανά όπως οι φοίνικες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Χιώτης εκτός από τη φυτεία με τις παυλώνιες, έχει φτιάξει ένα μικρό δάσος με ευκάλυπτους και ελιές.

Δείτε τι είπε στην κάμερα του «Ν» ο Μιχάλης Χιώτης

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκίνημα μετ’ εμποδίων για τις φορολογικές δηλώσεις

Σωρεία προβλημάτων διαπιστώνουν οι λογιστές
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Μπάκα

Στη ΦΕΜ, με θέμα τα ζώα, τα φυτά και τους οικοτόπους των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Θλίψη Βέρρου για το Πνευματικό Κέντρο της Καλλονής

«Στερεί από τις γενιές του σήμερα και του αύριο ένα κομμάτι ιστορίας που έγινε στάχτη»
ΧΩΡΙΑ

Γιορτάζει ο Ταξιάρχης, γιορτάζει η Λέσβος

Αναλυτικά το πρόγραμμα των θρησκευτικών τελετουργιών προς τιμή του Αρχαγγέλου που ξεκινούν το Σάββατο 18 Μαΐου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Δια πυρός 2024» για καλύτερη αντιπυρική οργάνωση στη Λέσβο

Το σενάριο της άσκησης στην οποία συμμετείχαν η Πυροσβεστική, οι Δήμοι, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η Δασική Υπηρεσία, περιλάμβανε φωτιά μεγάλης κλίμακας στους Λάμπου Μύλους
ΥΓΕΙΑ

«Δεν αντέχουμε άλλο να πεθαίνουμε με την υποβάθμιση της Υγείας»

Ανανοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών του Νοσοκομείου Μυτιλήνης για την πανυγειονομική απεργία της Τετάρτης 16 Μαΐου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μια γιορτή για τη μανούλα στην Καλλονή

Το 1ο Νηπιαγωγείο παρουσίασε το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης «Με χορό και μουσική, κοίτα… παίζουμε μαζί!»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ψευδής αναγγελία για πυρκαγιά κοντά στο αεροδρόμιο

Περί τα πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής έσπευσαν στην περιοχή και επέστρεψαν
ΧΩΡΙΑ

Κάηκε το ιστορικό κτήριο της Λέσχης Αρίσβης

«Μόνο τα ντουβάρια μείνανε» λένε στο «Ν» κάτοικοι στην Καλλονή
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Υποψήφιος ξανά στο Σύλλογο του νοσοκομείου ο Στρατής Κλεάνθης

Στη συνέντευξή του αναφέρεται στα διαχρονικά αιτήματα των εργαζομένων, στις προτάσεις της παράταξής του, αλλά και στα επεισόδια που έγιναν στα εγκαίνια του ΕΚΑΒ με τον Άδωνι
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κατά 5.000 αυξήθηκαν οι επιβάτες στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Οριακή ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης τον Απρίλη παρά την σημαντική αύξηση των πτήσεων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ