× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το φοινικόδασος της Παναγιούδας χάνεται στη σκιά της ανύπαρκτης δημοτικής αρχής Κύτελη

SOS προς το Δήμο Μυτιλήνης από κατοίκους της περιοχής που βλέπουν το φυσικό μνημείο της περιοχής τους να καταστρέφεται. Ζητούν να συζητηθεί το θέμα στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/12/2022

Το φοινικόδασος της Παναγιούδας χάνεται στη σκιά της ανύπαρκτης δημοτικής αρχής Κύτελη

Με επιστολή τους στο Δήμο Μυτιλήνης, στη δημοτική αρχή και όλους τους δημοτικούς συμβούλους πολίτες κάτοικοι της περιοχής ζητούν τη συζήτηση στο σημερινό (28 Δεκεμβρίου 2022) Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης του ζητήματος της καταστροφής του φυσικού μνημείου του φοινικοδάσους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με ιδιαίτερη του αναφορά ο γνωστός δικηγόρος Νίκος Χωριατέλλης χαρακτηρίζει ανεπαρκείς τις μέχρι σήμερα κοινοτικές και δημοτικές παρεμβάσεις για το θέμα.

Μαζί με τον κ. Χωριατέλλη άλλοι 184 πολίτες με επιστολή τους στη δημοτική αρχή Κύτελη ζητούν τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο του θέματος και την άμεση λήψη μέτρων. «Θα αφήσουμε έτσι αβασάνιστα να χαθούν οι φοίνικες στον τόπο μας;» αναρωτιούνται.

«Η Παναγιούδα μαστίζεται ανεξέλεγκτα από το σκαθάρι που κατέστρεψε αναρίθμητους φοίνικες και σήμερα έχουν πρόδηλα προσβληθεί πολυάριθμα δένδρα του καθεαυτού φοινικοδάσους της Παναγιούδας» λέει ο κ. Χωριατέλλης.

Όπως υποστηρίζει «πολλοί φοίνικες στην ευρύτερη περιοχή του ίδιου του φοινικοδάσους, που έχουν προσβληθεί και καταστραφεί πλήρως από το σκαθάρι, ματαίως αναμένουν επί μήνες να επιληφθεί ο Δήμος ή άλλη αρμόδια αρχή, αποτελώντας εστίες ανυπολόγιστης διασποράς της μάστιγας και έχουν ως αποτέλεσμα την ανυπολόγιστη υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Κατ΄επανάληψη, παρέθεσα με κάθε τρόπο τους κινδύνους και την ανάγκη ανάληψης συντονισμένων δράσεων, ιδίως στο Φοινικοδάσος του Καλαμιάρη. (...) Τις τελευταίες εβδομάδες, που η διασπορά στην Παναγιούδα βαίνει ανεξέλεγκτη, η αρμόδια δημοτική υπηρεσία, αλλά και η Τοπική Κοινότητα, είναι λίαν επιεικώς ΑΠΟΝΤΕΣ και ΔΕΝ ΠΡΑΤΤΟΥΝ ότι απαιτείται, καθόσον κατά την προσωπική μου εκτίμηση των δεδομένων:
α) το διατιθέμενο προσωπικό είναι διαχρονικά ανεπαρκές,
β) τα διατιθέμενα τεχνικά μέσα είναι ανεπαρκή,
γ) η διατιθέμενη τεχνογνωσία είναι ανεπαρκής,
δ) οι εφαρμοζόμενες διαβροχές των φοινίκων είναι ανεπαρκείς,
ε) η ανταπόκριση του Δήμου στην αποκομιδή των ήδη κατεστραμμένων φοινίκων είναι διαχρονικά εξαιρετικά καθυστερημένη,
στ) η απροθυμία των αρμοδίων για την ανάληψη δράσεων συντονισμού και συνεργασίας με τυχόν συναρμόδιες αρχές και ιδιώτες, κατώτερη των περιστάσεων.
Ταυτόχρονα, από ετών οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας, αναλαμβάνουν ποικίλες συντονισμένες δράσεις, παραγγέλλουν και εφαρμόζουν ΜΕΛΕΤΕΣ, αναθέτουν και εκτελούν εξειδικευμένα έργα, για τη διάσωση των φοινίκων, ενώ ο Δήμος Μυτιλήνης όχι».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στη Σκάλα Λουτρών

Η χορωδία από ομάδα γυναικών μελών του Συλλόγου Μικρασιατών έψαλε τα Εγκώμια
ΧΩΡΙΑ

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα ο Επιτάφιος στο Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ

Περιφορά το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής από την αδελφότητα της Μονής και την Ηγουμένη Ταβιθά
ΧΩΡΙΑ

Ένας ξεχωριστός Επιτάφιος στη Σκάλα Συκαμιάς

Περιφορά με καΐκι στο λιμανάκι του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει η ενορία του Κάτω Χάλικα στη Μυτιλήνη

Πανηγυρικές εκδηλώσεις για τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Φωτεινής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βγήκαν οι λαμαρίνες από την προκυμαία Μυτιλήνης

Ο υπεύθυνος του έργου μίλησε στην κάμερα του «Ν» για την εξέλιξη των εργασιών οι οποίες το τελευταίο διάστημα όπως είπε έχουν ομαλοποιηθεί αρκετά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανάσταση με ομπρέλες στη Λέσβο

Μικρή αστάθεια με μπόρες αναμένεται το Μεγάλο Σάββατο στο νησί ενώ την Κυριακή του Πάσχα μέχρι στιγμής φαίνεται ότι ο καιρός θα κυλήσει χωρίς προβλήματα
ΧΩΡΙΑ

Μεγάλη Παρασκευή στο Σίγρι

Οι γυναίκες του χωριού τηρώντας το έθιμο των παππούδων τους που ήρθαν πρόσφυγες από το διωγμό του 1922 στολίζουν τον επιτάφιο το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σταύρωση χωρίς Ανάσταση για τη Παλαιστίνη...

Παρέμβαση της Κίνησης «Μνήμη και Δράση» το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στη Μυτιλήνη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξεπέρασαν τις 11.000 οι αφίξεις Τούρκων στη Λέσβο

Το 21% των Τούρκων επισκεπτών του Απριλίου έβαλε βίζα στο Τελωνείο Μυτιλήνης. Αύξηση των αφίξεων κατά 128% το πρώτο τετράμηνο του 2024 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΧΩΡΙΑ

Ολονυχτία για τον στολισμό του Επιταφίου

Στην εκκλησία Κοιμήσεως Θεοτόκου Μιστεγνών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μυτιλήνη: Μεγάλη Πέμπτη στην Αμαλή

Ο ιερέας της Αγίας Μαρίνας μετά την ολοκλήρωση της ακολουθίας της Θείας Σταύρωσης, μαζί με τους πιστούς, ανηφόρισε στο εξωκλήσι που βρίσκεται σε ένα ξέφωτο μέσα στο δάσος
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ