× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πότε θα πληρωθούν οι επαγγελματίες των Βατερών που βοήθησαν στη φωτιά;

Ανακοίνωση από τη Δημοτική Αρχή Βέρρου για τον τρόπο που θα δοθούν τα χρήματα στους επαγγελματίες της περιοχής. Αιχμές για ψευδείς αναφορές από αυτόκλητους υπερασπιστές

Δημοσίευση 4/1/2023

Πότε θα πληρωθούν οι επαγγελματίες των Βατερών που βοήθησαν στη φωτιά;
φωτογραφία αρχείου από τις ημέρες της μεγάλης πυρκαγιάς

Ανακοίνωση για την ορθή όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ενημέρωση των πολιτών και για την αποφυγή παρεξηγήσεων, εξέδωσε η Δημοτική Αρχή Βέρρου  σχετικά  με τους επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής Πολιχνίτου που συμπαραστάθηκαν στους πληγέντες και στο έργο του Δήμου  προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες συνέπειες της επικίνδυνης πυρκαγιάς του περασμένου Ιουλίου στη Βρίσα και στα Βατερά. Στην ανακοίνωσή της η Δημοτική Αρχή, αφήνει σαφείς αιχμές σε αυτόκλητους όπως αναφέρει, υπερασπιστές των επαγγελματιών οι οποίοι μέσα από ιστοσελίδες και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης γράφουν απροκάλυπτα ψεύδη. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επί της ουσίας η Δημοτική Αρχή της Δυτικής Λέσβου απαντά σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας vatera.gr με τίτλο Δήμος μπαταξής.  Δείτε αναλυτικά το δημοσίευμα του vatera.gr

Στην ανακοίνωσή του η Δημοτική Αρχή Βέρρου αναφέρει:

«Για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πυρκαγιάς του περασμένου καλοκαιριού, κατά την οποία εκκενώθηκαν δύο φορές οι οικισμοί της Βρίσας και του Σταυρού, οι δημότες φιλοξενήθηκαν αλλά και σιτίστηκαν με τη φροντίδα του Δήμου και τη συνεργασία του με επαγγελματίες της περιοχής που προθυμοποιήθηκαν συγκινητικά και άμεσα να συμβάλουν, μέσω των τουριστικών τους μονάδων, κατά βάση των Βατερών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι γεγονός πως η πληρωμή των υπηρεσιών που προσέφεραν τότε οι επαγγελματίες του τουρισμού, δεν έχει διευθετηθεί ως σήμερα στο σύνολό της και τούτο οφείλεται σε μία σειρά γραφειοκρατικών, φορολογικών και όχι μόνο διαδικασιών που ακόμα βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.

Έως σήμερα και από τον Αύγουστο και μετά, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου έχουν προχωρήσει στην υπογραφή 50 και πλέον συμβάσεων με επαγγελματίες τόσο από τον τουρισμό, όσο και από άλλες δραστηριότητες, όπως επαγγελματίες χωματουργικών μηχανημάτων που συνέβαλαν εξίσου και η διαδικασία συνεχίζεται ως σήμερα για την εξυπηρέτηση του συνόλου όσων έχουν λαμβάνειν χρήματα για τις υπηρεσίες τους. Απομένουν λίγες ακόμα, για τις οποίες εκκρεμεί η υποβολή εκ μέρους κάποιων επαγγελματιών των απαιτούμενων παραστατικών για να υπογραφούν όλες οι συμβάσεις. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό, πως εάν δεν συγκεντρωθούν ΟΛΑ τα δικαιολογητικά και παραστατικά και εκ μέρους ΟΛΩΝ των επαγγελματιών και μέχρι τις 13/1/2023 ώστε οι πίνακες των δικαιούχων να αποσταλούν πλήρεις στο αρμόδιο Υπουργείο για να εκταμιευτεί το ποσό, δεν είναι δυνατό να προχωρήσει η διαδικασία. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι όσοι δεν καταθέσουν εμπρόθεσμα τα δικαιολογητικά τους, θα χάσουν την αποζημίωσή τους.    

Η ενημέρωση αυτή εκ μέρους της δημοτικής αρχής, δεν αποσκοπεί ασφαλώς στο να ισχυριστούμε ότι όλα ως σήμερα είναι καλώς καμωμένα. Κι ούτε έχει νόημα να αναπτύξουμε από εδώ μια σειρά (βάσιμων ωστόσο) επιχειρημάτων εκ μέρους μας για να δικαιολογήσουμε στον κόσμο την καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί. Η δημοτική αρχή όπως ανέλαβε και δεν κρύφτηκε πίσω από «αρμοδιότητες» να βάλει πλάτη στην φωτιά, έτσι και δεσμεύτηκε και θα ολοκληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προκαλούν όμως οι διάφοροι αυτόκλητοι υπερασπιστές των επαγγελματιών που περιμένουν την αποπληρωμή τους, οι οποίοι βρίσκουν ξανά ευκαιρία μέσα από ένα πρόβλημα να στάξουν χολή για το Δήμο και τη δημοτική αρχή, γράφοντας (κλασικά) απροκάλυπτα ψεύδη σε ιστοσελίδες που διαχειρίζονται και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δημιουργώντας εντυπώσεις πάνω από τις στάχτες μιας σε κάθε περίπτωση δυστυχίας και επάνω σε μία διαδικασία αποζημίωσης, που δεν παύει να είναι πρωτόγνωρη για τον Δήμο μας. Αυτοί οι αυτόκλητοι υπερασπιστές σήμερα των επαγγελματιών των Βατερών, αύριο δεν ξέρουμε ποιων άλλων, δεν διστάζουν να λέγουν ψέματα ακόμα και στους ίδιους του επαγγελματίες αλλά και στην τοπική κοινωνία. Αρκεί μόνο ένα να διαψευστεί, το κυρίαρχο που αναπαράγουν που αποδεικνύει περίτρανα όμως την επικινδυνότητά τους:

Πως ο Δήμος έχει εισπράξει 250.000 ευρώ από την Πολιτεία για την έκτακτη κατάσταση της πυρκαγιάς και δεν τα έχει εντάξει στον προϋπολογισμό του, λένε ούτε του 2022, ούτε του 2023 και δεν τα δίνει στους δικαιούχους, αλλά τα κρατάει ας πούμε σαδιστικά στο σεντούκι του… Η αλήθεια είναι πως το Υπουργείο Εσωτερικών έχει δεσμεύσει το παραπάνω ποσό στον δικό του προϋπολογισμό και θα το αποδώσει στον Δήμο όταν υπογραφούν ΟΛΕΣ οι συμβάσεις, με την διαδικασία που προαναφέραμε. Δεν υπάρχει δηλαδή δυνατότητα τμηματικής αποπληρωμής όσων επαγγελματιών έχουν ήδη υπογράψει συμβάσεις και ούτε φυσικά τα χρήματα των αποζημιώσεων βρίσκονται ήδη στα Ταμεία του Δήμου.

ΥΓ: Προς αυτόκλητους υπερασπιστές των επαγγελματιών της περιοχής αλλά απ΄ότι διαβάζουμε και της όλης περιοχής.

Το εάν ο Ταξιάρχης Βέρρος είναι «ο χειρότερος κι από τους προηγούμενους Καποδιστριακούς και Καλλικρατικούς Δημάρχους», θα το κρίνουν οι δημότες στις εκλογές του Οκτώβρη. Δεν θα το κρίνει κανένας Πλάτανος (σ.σ. τον οποίο χαιρετάμε παρεμπιπτόντως), ούτε κανένας που κρύβεται πίσω ή κάτω από τον Πλάτανο».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνεχίζονται οι άνεμοι 7 με 8 μποφόρ το Σάββατο

Ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ορνιθοπαρατήρηση στις Αλυκές Καλλονής

Διανύουμε την καλύτερη περίοδο για την παρακολούθηση της ανοιξιάτικης μετανάστευσης των πουλιών από τη Λέσβο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά την παρέμβαση Κόκκαλη, συνεχίζεται το μπλόκο στο λαθρεμπόριο ρωσικού πετρελαίου

Ο γραμματέας του κόμματος «Κόσμος» έκανε αυτοψία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εορτασμός του Αγίου Γεωργίου, προστάτη του Στρατού Ξηράς

Από την Στρατιωτική Διοίκηση της Λέσβου στο στρατόπεδο της Παγανής
ΧΩΡΙΑ

Λένε «Όχι» στην ιδιωτικοποίηση του φράγματος Ερεσού

Ανακοίνωση της «Κίνησης για ελεύθερα βουνά στη Λέσβο», της «Πρωτοβουλίας Ερεσού», και του Συλλόγου «Ο Θεόφραστός»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Γέμισε κλειστά καταστήματα η αγορά της Μυτιλήνης

Τα ακριβά ενοίκια στους εμπορικούς δρόμους, οι απανωτές κρίσεις, οι αυξήσεις στην ενέργεια, τα χρέη και ο νέος νόμος μπαμπούλας για τους ελεύθερους επαγγελματίας βάζουν λουκέτο σε καταστήματα της πόλης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει ο Αγιος Θεράποντας της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν από 13 ως 19 Μαΐου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

H Jet2.com ενισχύει την παρουσία της στη Λέσβο για το 2025

Η εταιρεία έχει προσθέσει 35.000 θέσεις για το καλοκαίρι του 2025 προς μια σειρά από δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, ανάμεσά τους είναι η Λέσβος και η Σκιάθος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αυτοκινητοπορεία για τη νίκη ενάντια στον φασισμό

Δράση της Ρωσικής Κοινότητας στη Μυτιλήνη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Προγραμματική σύμβαση Μυτιλήνης ‑ ΔΕΔΑΠΑΛ για επεξεργασία απορριμμάτων

Για πρώτη φορά από την ίδρυση της εταιρείας, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου