× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σε 15 – 20 μέρες, ο μικρούλης από το Μεσαγρό επιστρέφει στο σπίτι του

Στην τελική ευθεία της ανάρρωσης του, σε λίγες μέρες αρχίζει να τρώει και πάει για πρώτη φορά στην αγκαλιά των γονιών του. Μιλά στο «Ν», ο παιδοκαρδιολόγος Ανδρέας Πετρόπουλος που συμμετείχε στο χειρουργείο του βρέφους της οικογένειας Τσιρτσιλιού

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 13/1/2023

Σε 15 – 20 μέρες, ο μικρούλης από το Μεσαγρό επιστρέφει στο σπίτι του
Φωτό Αρχείου

«Αναμένουμε τον τελικό του απογαλακτισμό από τον αναπνευστήρα που η διαδικασία έχει ξεκινήσει και την σίτιση του μέσω γαστρονομίας, να αρχίσει δηλαδή να τρώει κανονικά. Εκτιμούμε να γίνουν αυτά τις επόμενες λίγες μέρες και σε 15 με 20 μέρες να πάει στην αγκαλιά των γονιών του για πρώτη φορά και να φύγει πλήρως αναρρωμένος για το σπίτι του» δήλωσε χθες 12 Ιανουαρίου μιλώντας στο «Ν» ο Ανδρέας Πετρόπουλος, ο παιδοκαρδιολόγος που συμμετείχε στην επέμβαση στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, στο ηλικίας τότε τριών μηνών βρέφος της οικογένειας του Αλέξανδρου Τσιρτσιλιού από το Μεσαγρό της Γέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η υπόθεση γνωστή σε όλη της Λέσβο και όχι μόνο αφού ευαισθητοποίησε μεγάλα τμήματα των τοπικών κοινωνιών που συνέδραμαν οικονομικά στην αντιμετώπιση του πολύ μεγάλου κόστους της επέμβασης αλλά και της νοσηλείας του στο τμήμα συγγενών καρδιοπαθειών και συγγενών παθήσεων της τραχείας του «ΙΑΣΩ παίδων».

Όπως λέει ο κ. Πετρόπουλος «η περίπτωση του βρέφος από την Λέσβο χαρακτηρίζεται σαν μια από τις δυσκολότερες στο χώρο της παιδικής καρδιοχειρουργικής. Διαπιστώθηκε με συμπλοκή καρδιοπάθεια, κοινό αρτηριακό κορμό, με μεσοκοιλιακή επικοινωνία και ατρησια του Αορτικού του τόξου τύπου C (διακοπή της συνέχειας του τόξου μετά την αριστερή υποκλειδια αρτηρία). Ήταν όλα αυτά μια πολύ δύσκολη πραγματικά περίπτωση. Μετά την πριν από 85 μέρες ολική του διόρθωση το βρέφος είναι σταθερό και βρίσκετε ήδη στην τελική ευθεία της ανάρρωσης του όπως πληροφορούμαστε από την ομάδα των θεραπόντων ιατρών του υπό την διεύθυνση του καθηγητού Αυξεντίου Καλαγκού».

Όπως μας ενημερώνει ο κ. Πετρόπουλος, λόγω του ότι το παιδί ήταν πρόωρο και της γενικής του κατάστασης  δεν έχει αναπνεύσει χωρίς μηχανικό αερισμό από την γέννηση του. Ενώ δεν έχει τραφεί από το στόμα και το έντερο από την γέννηση του προ έξι σχεδόν μηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Για τον λόγο αυτό, το σχέδιο νοσηλείας του επί της παρούσης είναι μετά την υποχρεωτική παροδική τραχειοστομία (όλοι οι ασθενείς που μένουν διασωληνωμένοι για περισσότερες από 20 ημέρες περνάνε από μια παροδική τραχειοστομία) να απογαλακτισθεί το αναπνευστικό σύστημα του ασθενή από τον μηχανικό αερισμό. Όταν ο τελευταίος είναι παρατεταμένος τόσο η αεροφόρος οδός της τραχείας και των εσοπλεύριων αναπνευστικών μυών αδρανούν και χρειάζεται σταδιακός απογαλακτισμός τους από τον μηχανικό αερισμό. Η ικανότητα των αναπνευστικών μυών να συμβάλλουν στην αυτόματη αναπνοή, εξαρτάται από την διατροφή του ασθενούς και την διάρκεια και το είδος του μηχανικού αερισμού.

Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία του «απογαλακτισμού» του από τον αναπνευστήρα ενώ του χορηγείται η ελάχιστη φαρμακευτική υποστήριξη» καταλήγει ο κ. Πετρόπουλος σημειώνοντας την επιστροφή του βρέφους σε δυο με τρεις εβδομάδες στην κανονική για την ηλικία του ζωή.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Με αστροναύτη θα μιλήσει το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης!

Στον… διαστημικό διαγωνισμό η Γ τάξη και ο όμιλος 3D Printing
ΥΓΕΙΑ

Στη Μυτιλήνη ο Αδωνις Γεωργιάδης

Θα εγκαινιάσει το νέο κτήριο του ΕΚΑΒ ο υπουργός Υγείας
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δεύτερο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για τον δρόμο που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ταξίδεψαν μικρούς και μεγάλους σε μαγικούς κόσμους

Δαφιώτη και Μολυβιάτης στο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Πηγής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Βιβλιο‑Παραμυθενια» δράση!

Στο Δημοτικό Σχολείο Παμφίλων με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Συνεργασία για τον φάρο πολιτισμού, το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Αστεγοι, Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης συνδράμουν και ζητούν να φτιαχτεί η στέγη του ιστορικού σωματείου- Τι λένε Α. Σαμαρτζίδου, Χ. Μαλακός και Θ. Χατζηλάμπρου στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Καμία παράταση ωραρίου λέει η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου

Αντίδραση στην πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για παράταση λειτουργίας των καταστημάτων στην αγορά της πόλης ως τις 5:00 το απόγευμα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

30 χρόνια ζωής μετρά το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Με εξωστρεφείς δράσεις προσβλέπει σε παραπέρα ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια το Τμήμα Γεωγραφίας
ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Προβληματική η υγειονομική κάλυψη των νησιών

Πολύ μεγάλη η λίστα με τις κενές θέσεις ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

12 συλλήψεις για παραβάσεις του ΚΟΚ

Σε Λέσβο και Χίο οι παραβάτες που συνελήφθησαν από την Αστυνομία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ολυμπιακή Εβδομάδα στο δρόμο για το Παρίσι 2024

Στον Δήμο Δυτικής Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη αγάπης στην Κυψέλη

Από το 3ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης