× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

25.000 Τούρκοι έκαναν διακοπές στη Λέσβο το 2022

Απαραίτητη η βελτίωση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων για να αυξηθούν οι αφίξεις

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 17/1/2023

25.000 Τούρκοι έκαναν διακοπές στη Λέσβο το 2022

Στους 24.879 ανήλθαν οι Τούρκοι τουρίστες που έφθασαν στην Λέσβο το διάστημα Απριλίου – Δεκεμβρίου 2022, δηλαδή στους εννέα μήνες που λειτούργησαν οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με τα απέναντι Τουρκικά παράλια. Οι αρχικές εκτιμήσεις των τουριστικών πρακτόρων του νησιού θεωρούσαν πως αφίξεις 15.000 ήταν ικανοποιητικές. Το ανέλπιστα θετικό αποτέλεσμα δείχνει πως η Μυτιλήνη και όλο το νησί της Λέσβου είναι θελκτικός τουριστικός προορισμός για τους κατοίκους των μικρασιατικών παραλίων παρότι οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις είναι περιορισμένες.  

 

Οι περίπου 25.000 αφίξεις του 2022 αξιολογούνται ως θετικό αποτέλεσμα καθώς επιτεύχθηκαν την πρώτη χρονιά μετά την πανδημία του κορονοϊού, με την Τουρκική λίρα να έχει καταγράψει μεγάλη πτώση έναντι του Ευρώ και τις πολεμικές ιαχνές να κυριαρχούν στην ειδησεογραφία Ελληνικών και των Τουρκικών μέσων ενημέρωσης. Οι αφίξεις του 2022 είναι το δεύτερο χειρότερο αποτέλεσμα από το 2011 (εξαιρούμε την διετία της πανδημίας). Συγκεκριμένα το 2011, δεύτερη χρονιά που λειτούργησε η τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση της Μυτιλήνης με το Αϊβαλί είχαν φθάσει στη Λέσβο 15.146 Τούρκοι τουρίστες. Ο μεγαλύτερος αριθμός αφίξεων καταγράφηκε το 2015 και ήταν 50.659  επισκέπτες.

 

Στη γειτονική Χίο οι αφίξεις Τούρκων τουριστών την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου του 2022 ήταν 42.642 άτομα, ενώ στην Σάμο την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου είχαν φθάσει 18.498 Τούρκοι τουρίστες. Η Χίος πλεονεκτεί έναντι της Λέσβου και της Σάμου καθώς έχει καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Τσεσμέ και βρίσκεται πολύ κοντά στο μεγάλο αστικό κέντρο της Σμύρνης. Επιπλέον οι φορείς των επαγγελματιών της Χίου κάνουν ότι μπορούν για να προβάλλουν το νησί και την πόλη της Χίου στο κοινό της Σμύρνης.

 

Τι πρέπει να γίνει

 Οι ανεπαρκείς ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Λέσβου με την Σμύρνη στερούν από το νησί σημαντικό αριθμό Τούρκων τουριστών.  Οι πυκνές απευθείας ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Σμύρνης με την Μυτιλήνη με πλοία που θα μπορούν να μεταφέρουν επιβάτες και οχήματα είναι η καλύτερη λύση. Αν μάλιστα αυτές οι συνδέσεις δεν περιορίζονται μόνο στην τουριστική περίοδο αλλά έχουν όλο και μεγαλύτερη χρονική διάρκεια θα καταγραφεί σημαντική αύξηση των αφίξεων τουριστών.  

 Κρίσιμο στοιχείο για τις αφίξεις του 2023 θα είναι η επαναλειτουργία του προγράμματος έκδοσης βίζας στην πύλη εισόδου. Πρόκειται για πρόγραμμα δοκιμασμένο και αποτελεσματικό που πρέπει να επανέλθει.

 Τέλος η Λέσβος πρέπει να αρχίσει να αποκτά χαρακτήρα τουριστικού προορισμού 12μηνης διάρκειας. Αυτό σημαίνει κατάλληλες προσαρμογές στις υποδομές και την λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων. Επίσης σημαίνει και σταδιακή ανάπτυξη δραστηριοτήτων που θα υπηρετούν αυτό το στόχο.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υγεία, ακτοπλοϊκό, ΦΠΑ, στις συζητήσεις του Ιάσονα Πιπίνη

Επίσκεψη του ειδικού συμβούλου του Πρωθυπουργού στη Λήμνο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Στα κάγκελα» η αντιπολίτευση με την παραχώρηση του λιμανιού της Μυτιλήνης στο ΤΑΙΠΕΔ

Κάθετα και απολύτως αντίθετοι με οποιαδήποτε ανάμειξη του ΤΑΙΠΕΔ στο σχεδιασμό των χρήσεων και των δράσεων του λιμανιού της Μυτιλήνης δηλώνουν οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Τουλάχιστον 78 οικογένειες με παιδί στο φάσμα του αυτισμού στη Λέσβο

Χάρη στις δράσεις των 6 χρόνων «Συνεξέλιξης», δημιουργήθηκαν δομές, ήρθε οδοντίατρος ΑμεΑ- Τι μας είπε η Α. Σκούρτσου για την 4η Ποδηλατάδα της Κυριακής
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πέθανε ο Κώστας Μίσσιος

Σε ηλικία 85 ετών πέθανε ο άνθρωπος που κατέγραψε το σύνολο της Λεσβιακής γραμματείας
ΘΕΑΤΡΟ

«Γιατί τέτοια απαξίωση στο θέατρο, κύριε Τσακίρη;»

Δήλωση της Βάσως Χοχλάκα, υποψήφιας βουλεύτριας ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής για την άρνηση παραχώρησης του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης από τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού κατά την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Απονεμήθηκε στη Συνύπαρξη το βραβείο Ειρήνης Νίκος Νικηφορίδης

Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο από το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης
ΥΓΕΙΑ

Κι όμως ο κορονοϊός είναι ακόμα εδώ

Διασωληνώθηκε σήμερα Δευτέρα 27 Μαρτίου Νοσοκομείο Μυτιλήνης, ασθενής με επιπλοκές της νόσου
ΑΓΟΡΑ

Ερημώνει η Προκυμαία της Μυτιλήνης...

Άλλο ένα μαγαζί έκλεισε σήμερα στην οδό Κουντουριώτη που από κέντρο αναφοράς της πόλης μετατρέπεται σταδιακά σε έρημο δρόμο
ΑΓΟΡΑ

Ακυρώθηκε το δρομολόγιο του «Πελαγίτη» γιατί κρίθηκε ασύμφορο

Καταγγελία από τον Διευθυντή του Συνεταιρισμού Μεσοτόπου Μανώλη Κωνσταντιδέλλη για ακύρωση δρομολογίου του πλοίου με το αιτιολογικό ότι είχε μόνο 40 φορτηγά και δεν σύμφερε η μετακίνηση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αλεσαν στον πέτρινο χειρόμυλο

Έπλασαν κουλουράκια τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Παπάδου, που ξεναγήθηκαν στο λαογραφικό μουσείο Παλαιοχωρίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Καλάθι της Αγάπης» εν όψει του Πάσχα

Καλούνται πολίτες και επιχειρήσεις να συνδράμουν στη δράση του Ερυθρού Σταυρού