× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το Λεπροκομείο της Σάμου και ο Περιφερειάρχης κος Μουτζούρης

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*

Δημοσίευση 4/2/2023

Το Λεπροκομείο της Σάμου και ο Περιφερειάρχης κος Μουτζούρης

Το Λεπροκομείο Καρλοβάσου Σάμου ,ιδιοκτησία της Εταιρίας Ακινήτων του Δημοσίου, (ΕΤΑΔ), ένα εμβληματικό κτίριο της Ηγεμονικής περιόδου του νησιού με μεγάλη ιστορία και μεγαλύτερο συναισθηματικό φορτίο επί έτη πολλά περιμένει καρτερικά και δικαιωματικά την αναστήλωση και την αξιοποίησή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την διάσωσή του έχουν γίνει , κατά καιρούς, προσπάθειες που δυστυχώς δεν τελεσφόρησαν.

Το όνειρο της τοπικής Κοινωνίας ήταν και είναι το μνημειακό αυτό συγκρότημα νακηρυχθεί διατηρητέο και στη συνέχεια να αξιοποιηθεί κατά τρόπο χρήσιμο και ωφέλιμο σε συνδυασμό της τοπικής ιστορίας και του Μέλλοντος του νησιού.
Οι άνθρωποι στη Σάμο αλλά και στα γειτονικά της νησιά προσεγγίζουν το θέμα με τρόπο ιδιαίτερα σεβαστικό γιατί ο χώρος στεγάζει μνήμες πικρές και ανθρώπινο πόνο αβάσταχτο,ανείπωτο και αξέχαστο για πολλούς και για πολύ.

Για το Λεπροκομείο της Σάμου έχει γράψει ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα , σχετικά πρόσφατα, η κ. Έλενα Χουσνή , εκπαιδευτικός, δημοσιογράφος και διαπρεπής συγγραφέας και ασχολήθηκαν , κατά καιρούς, πολλοί ιατροί, λογοτέχνες και εικαστικοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την δεκαετία του 70 και επέκεινα με την διαμόρφωση νέων συνθηκών στην εν γένει αντιμετώπιση και θεραπεία των Χανσενικών το Λεπροκομείο μας έπαψε να λειτουργεί και σταδιακά απαξιώθηκε.Ανάλογη ήταν η πορεία και του περιώνυμου Λωβοκομείου Κοφινά της γειτονικής μας Χίου που αποτελεί σήμερα περιουσία της επιχώριας Μητρόπολης.

Όμως για το Ίδρυμα αυτό, σε αντιδιαστολή με το δικό μας, δρομολογήθηκαν, σχετικά πρόσφατα, ευνοϊκές εξελίξεις:

Τον Φλεβάρη του 2021, σαν αυτές τις μέρες , ο Περιφερειάρχης μας κ. Κώστας Μουτζούρης επισκέφθηκε , όπως έγραψε η τοπική εφημερίδα « Ο Πολίτης της Χίου» ,τον χώρο του Λωβοκομείου Χίου και μετά από μια σύντομη αλλά ουσιαστική ξενάγηση έδειξε ενθουσιασμένος από το μνημείο και τόνισε την αναγκαιότητα της αναστήλωσης και ανάδειξής του σε πολλούς άξονες , τόσο στο ιστορικό του επίπεδο όσο και στο περιβαλλοντικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα τόνισε την αναγκαιότητα της σύνταξης μελέτης πολλαπλού σκοπού από ειδικούς μελετητές εμπλουτισμένης με πολλές ιδέες με την οποία θα μπορεί το έργο «Λωβοκομείο Χίου» να ενταχθεί στο προσεχές ΕΣΠΑ κατά προτεραιότητα και με προσωπική του φροντίδα.

Διαβάζοντας, στο διαδίκτυο ,τα ευχάριστα συγκλονίστηκα από την περιγραφή και τα γενόμενα σαν γιατρός και σαν άνθρωπος που μεγάλωσε με τις ιστορίες και τον πόνο πολλών χωριανών μας Χανσενικών -των Αγίων του Καρλοβάσου , όπως τους αποκαλούσε στοχαστικά ο σεβαστός μου πατέρας - και συγκινημένος αυθημερόν απέστειλα στον κ. Μουτζούρη προσωπική επιστολή και υλικό τεκμηρίωσης ενημερώνοντάς τον για το Λεπροκομείο της Σάμου και ζητώντας γι’ αυτό ανάλογη μέριμνα και φροντίδα.

Πέρασαν δυο ολόκληρα χρόνια και ο Περιφερειάρχης μας δεν καταδέχτηκε ή δεν βρήκε χρόνο να μου απαντήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε στις 30 Ιανουαρίου 2023 στη Σάμο ψηφίσαμε ομόφωνα τη χρηματοδότηση της αποτύπωσης του Λωβοκομείου Κοφινά της Χίου σαν πρώτο βήμα στην μακρά πορεία της διάσωσης , προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης του .

Ο κ. Μουτζούρης , σε σχετική παρέμβασή μου με αναφορά και στην προ ετών αναπάντητη επιστολή μου, μου υποσχέθηκε ότι την επαύριο θα επισκεπτόμασταν μαζί τον μνημειακό χώρο του Λεπροκομείου Σάμου στο Καρλόβασι.
Η επομένη ήλθε και παρήλθε, δυστυχώς, στην αναμονή..

Εκείνος, βέβαια, επισκέφθηκε στη δική του επαύριοτο Καρλόβασι αλλά μόνο για επιτόπια, ως λέγεται, άγρα υποψηφίων και για να δώσει συνέντευξη τύπου παρουσιάζοντας το έργο του στην περιοχή ως κοσμογονία…

Με τέτοια και τόση συνέπεια λόγων και έργων τι έχει άραγε να περιμένει το Λεπροκομείο της Σάμου από την Περιφερειακή Αρχή;

Οψόμεθα…


*Ο Μανώλης Νικ. Κάρλας είναι Περιφερειακός Σύμβουλος,πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου, ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ