× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

15 μήνες με αναστολή στην Αφγανή μητέρα που πήγε να αυτοπυρποληθεί

Ομόφωνα ένοχη για εμπρησμό από πρόθεση (πλημμέλημα) έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Βορείου Αιγαίου την προσφύγισσα που επιχείρησε να αυτοκτονήσει τον Φεβρουάριο του 2021 στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 8/2/2023

15 μήνες με αναστολή στην Αφγανή μητέρα που πήγε να αυτοπυρποληθεί
' χρόνος ανάγνωσης

Η υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο τον Φεβρουάριο του 2021 όταν έγκυος Αφγανή προσφύγισσα επιχείρησε να αυτοπυρποληθεί στη σκηνή της στον προσωρινό καταυλισμό του Καρά Τεπέ, απασχόλησε σήμερα, Τετάρτη έπειτα από αναβολή το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Βορείου Αιγαίου. Ομόφωνα οι δικαστές αθώωσαν την κατηγορούμενη για το κακούργημα του εμπρησμού από πρόθεση και από το οποίο προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο και την έκριναν ένοχη για την πλημμελημματική μορφή του εμπρησμού από πρόθεση και για απλή φθορά ξένης ιδιοκτησίας επέβαλαν ποινή φυλάκισης 15 μηνών με αναστολή και άρση περιοριστικών μέτρων.

Η 28χρονη μητέρα -τεσσάρων παιδιών σήμερα- βρέθηκε κατηγορούμενη για εμπρησμό από πρόθεση και καταστροφή δημόσιων αγαθών, έπειτα από την απόπειρα αυτοκτονίας της. Η ίδια δεν παρέστη στη δίκη, καθώς έχει αναγνωριστεί επίσημα ως πρόσφυγας και ζει στη Γερμανία, από όπου δήλωσε την πρόθεσή της να παραβρεθεί αλλά οι ψυχολόγοι που την παρακολουθούν συνέστησαν να μην έρθει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκπροσωπήθηκε από την Έφη Δούσση και τον Βασίλη Κερασιώτη, δικηγόρους της οργάνωσης HIAS, ενώ παρόντες ήταν και κατέθεσαν ο σύζυγός της που διέμεναν μαζί στη σκηνή και σήμερα στη Γερμανία με τα παιδιά τους, η ψυχολόγος που την παρακολούθησε μετά τη γέννα της στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, Δήμητρα Μάντζαρη  και ένας μηχανικός που εργάζονταν στον καταυλισμό που εξέθεσε την κατάσταση των σκηνών.

Κατ’ αρχάς ορκίστηκαν τέσσερις ένορκοι και ξεκίνησε η διαδικασία με την ακρόαση του συζύγου της κατηγορουμένης, μαρτυρία που κούρασε το δικαστήριο γιατί έπρεπε να μεσολαβήσουν δύο διερμηνείς (ένας φαρσί και μία στα αγγλικά) και ήταν ξεκάθαρο ότι δεν καθυστερούσε η απόδοση λόγω παρερμηνειών στις μεταφράσεις και για τις ερωτήσεις του εισαγγελέα και για τις απαντήσεις του μάρτυρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πενταμελής -αρχικά- οικογένεια έφτασε στη Λέσβο από το Αφγανιστάν, κι ενώ από τις πρώτες ημέρες αναγνωρίστηκε το καθεστώς διεθνούς προστασίας, διέμεναν για πολλούς μήνες στο ΚΥΤ Μόριας. Η 25χρονη τότε μητέρα είχε υποβληθεί σε τρεις καισαρικές τομές και ήταν επιβαρυμένη με τα τρια παιδιά, αλλά και από τις συνθήκες στο ΚΥΤ Μόριας, αρχικά με τα επεισόδια, στη συνέχεια με τον εγκλεισμό και την πανδημία και μετά με την ολοσχερή καταστροφή του ΚΥΤ Μόριας από αλλεπάλληλους εμπρησμούς τον Σεπτέμβριο του 2020. Η οικογένεια μεταφέρθηκε στον Καρά Τεπέ.

Κι ενώ η κατηγορούμενη είχε συμπληρώσει τους 8 μήνες κύησης και επρόκειτο να ταξιδέψει στη Γερμανία, λόγω του προχωρημένου της εγκυμοσύνης, αναβλήθηκε η μετεγκατάσταση, γεγονός που την τάραξε ψυχολογικά. Όπως είχε πει στην απολογία της μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου του 2021, είχε δει έγκυους να αιμορραγούν και κακές συνθήκες ιατρικής φροντίδας στον Καρά Τεπέ και φοβόταν. Σε μια πράξη απελπισίας, έβγαλε άπαντες από τη σκηνή και έβαλε φωτιά με αναπτήρα στα ρούχα της. Για καλή της τύχη, ένας γείτονας, ένοικος του καταυλισμού επενέβη άμεσα και σώθηκε η ζωή της. Μεταφέρθηκε με εγκαύματα στο πρόσωπο και στο σώμα στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, γέννησε λίγες ημέρες μετά, και στη συνέχεια νοσηλευτηκε στην ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου.

Δεν διανοούνταν ποτέ η ίδια ότι η απόπειρα αυτοπυρπόλησής της θα την έφερνε αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη ως κατηγορούμενη για εμπρησμό με κίνδυνο την υγεία άλλων ανθρώπων. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή της ως προς το αδίκημα της φθοράς, γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά: «Είναι πολύ δύσκολο να γίνει δεκτό ότι η σκηνή κάηκε από αμέλεια και ότι η ίδια δεν μπορούσε καθόλου να το έχει προβλέψει».

 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Μήνυμα αγώνα από τη Λήμνο στην απεργιακή κινητοποίηση

Συγκέντρωση έξω από το Νοσοκομείο με αιχμές για τις ελλείψεις στην υγεία, την ακρίβεια και τους χαμηλούς μισθούς
Μήνυμα αγώνα από τη Λήμνο στην απεργιακή κινητοποίηση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε πορτοφόλι και πήγε για ψώνια

Συνελήφθη 45χρονος στη Μυτιλήνη για κλοπή και απάτη με υπολογιστή
Έκλεψε πορτοφόλι και πήγε για ψώνια
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Ολοκληρώνονται οι δράσεις για τα αδέσποτα στη Δυτική Λέσβο

Βιντεοπροβολές, ομιλίες της κτηνιάτρου Ευδοκίας Μαρζέλου, διαδραστικά παιχνίδια, αφηγήσεις παραμυθιών, κατασκευές και βιωματικές δράσεις
Ολοκληρώνονται οι δράσεις για τα αδέσποτα στη Δυτική Λέσβο
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Γραμμή στήριξης για το άγχος των Πανελλαδικών σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και Λήμνο

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου ανακοίνωσε τα μέτρα προετοιμασίας για τις εξετάσεις
Γραμμή στήριξης για το άγχος των Πανελλαδικών σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και Λήμνο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Στη Μυτιλήνη η βράβευση μαθητών για τον διαγωνισμό εθελοντισμού

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τιμά τις δημιουργίες μαθητών και τη στήριξή τους στις κοινωνικές δράσεις
Στη Μυτιλήνη η βράβευση μαθητών για τον διαγωνισμό εθελοντισμού
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές του Προτύπου ΓΕΛ Μυτιλήνης άνοιξαν διάλογο για τον ενεργό πολίτη

Εκδήλωση με θέμα την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, την κοινωνική ισότητα και τους ισχυρούς θεσμούς με ομιλητή τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Μαθητές του Προτύπου ΓΕΛ Μυτιλήνης άνοιξαν διάλογο για τον ενεργό πολίτη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πρωτιά για το 1ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης με καινοτόμο μετεωρολογικό σταθμό

Οι μαθητές του σχολείου κατέκτησαν την 1η θέση στην κατηγορία Καινοτομίας στο Kalamata Tech Expo & Intelligent Systems Festival, παρουσιάζοντας μια χαμηλού κόστους αλλά υψηλής τεχνολογίας κατασκευή
Πρωτιά για το 1ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης με καινοτόμο μετεωρολογικό σταθμό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η Τροχαία Μυτιλήνης δίδαξε στα παιδιά πως ο δρόμος θέλει κανόνες και σεβασμό

Η Αστυνόμος Χρύσα Βακάλη μίλησε στους μαθητές του νηπιαγωγείου Αφάλωνα για την οδική ασφάλεια, τον σεβασμό στον δρόμο και το επάγγελμα του αστυνομικού, ενώ τα παιδιά δοκίμασαν στην πράξη όσα έμαθαν στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής
Η Τροχαία Μυτιλήνης δίδαξε στα παιδιά πως ο δρόμος θέλει κανόνες και σεβασμό
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Ναι στην αξιολόγηση αλλά όχι όπως γίνεται σήμερα»

Ο υποψήφιος με την παράταξη της ΔΑΚΕ Απόστολος Βαρελτζής μιλά για τις εκλογές της ΕΛΜΕ, την αξιολόγηση, τις αριστερές παρατάξεις, τις απεργίες και τονίζει ότι η παράταξή του δεν ακολουθεί την κυβερνητική πολιτική
«Ναι στην αξιολόγηση αλλά όχι όπως γίνεται σήμερα»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Μαγνητική πύλη στο δικαστήριο Μυτιλήνης ζητούν οι υπάλληλοι

«Η ασφάλεια στα δικαστήρια είναι πλέον επιτακτική ανάγκη» λέει στο «Ν» η πρόεδρος των Δικαστικών Υπαλλήλων Νομού Λέσβου, Μυρσίνη Γιαννάκα
Μαγνητική πύλη στο δικαστήριο Μυτιλήνης ζητούν οι υπάλληλοι
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Μειώθηκαν οι φοιτητές που ψήφισαν στην Μυτιλήνη

Την πρώτη θέση πήρε και φέτος η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ στα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη
Μειώθηκαν οι φοιτητές που ψήφισαν στην Μυτιλήνη