× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Με τις ψήφους της ΝΔ, πέντε δημόσια μουσεία μετατρέπονται σε Νομικά Πρόσωπα

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ, ΜεΡΑ25 και Ελληνική Λύση καταψήφισαν επί της αρχής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού για τον «εκσυγχρονισμό της μουσειακής πολιτικής»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/2/2023

Με τις ψήφους της ΝΔ, πέντε δημόσια μουσεία μετατρέπονται σε Νομικά Πρόσωπα
Από τη σημερινή κινητοποίηση στη Μυτιλήνη/ Παναγιώτης Μπαλάσκας

Κατά πλειοψηφία και μόνο από τους κυβερνητικούς βουλευτές υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο που μετατρέπει τα πέντε μεγάλα δημόσια μουσεία της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ, ΜεΡΑ25 και Ελληνική Λύση καταψήφισαν επί της αρχής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού για τον «εκσυγχρονισμό της μουσειακής πολιτικής».

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, ενώ είχε δηλώσει την πλήρη αντίθεση του στη μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ.

Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις των αρχαιολόγων, ενώ η Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής αναδεικνύει σε 19 σελίδες με πολλές παρατηρήσεις «την προχειρότητα ενός νομοσχεδίου, που ενώ πραγματεύεται υψίστης σημασίας συνταγματικώς προστατευόμενα αγαθά, προσπαθεί να παρακάμψει δολίως και υπογείως την προστασία αυτή, αφήνοντας υπέρμετρη εξουσιοδότηση σε διορισμένα Δ.Σ. και υπουργούς, να αποφασίζουν για μείζονα θέματα, που αφορούν την πολιτιστική κληρονομιά», επισημαίνει ο ΣΕΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το νομοσχέδιο αποκόβει από την Αρχαιολογική Υπηρεσία τα πέντε μουσεία (Εθνικό Αρχαιολογικό, Βυζαντινό και Χριστιανικό, Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης, Βυζαντινού Πολιτισμού και Αρχαιολογικό Ηρακλείου), παραδίδει τη διαχείρισή τους στα διορισμένα, από την υπουργό Πολιτισμού (και κάθε υπουργό στο μέλλον) Διοικητικά Συμβούλια, τα οποία πλέον θα λαμβάνουν αποφάσεις για τις - πολλών καρατίων - μόνιμες συλλογές τους.

►Ο πολιτισμός στη χώρα είναι «υπό δίωξη» είχε επισημάνει νωρίτερα, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια ο Αλέξης Τσίπρας σε μία τοποθέτηση - καταπέλτη για το νομοσχέδιο του ΥΠΠΟΑ.

Ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε στη Μελίνα Μερκούρη, επισημαίνοντας τη φράση που είχε πει ότι «χωρίς τον Πολιτισμό είμαστε ο κανείς». Και συνέχισε λέγοντας πως «ο πολιτισμός είναι η ψυχή μας. Ο πολιτισμός είναι η Ελλάδα. Γι' αυτό ο λαός μας, που έχει και ιστορία, και μνήμη και ταυτότητα και κουβαλάει πολιτιστικές παρακαταθήκες χιλιάδων χρόνων απαντούσε πάντα, σε συνθήκες φτώχειας, κατοχής, διώξεων, σωστά στο δίλημμα που πολλές φορές έβαζε η σκληρότητα της ζωής: Πολιτισμός ή βαρβαρότητα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία σχολίασε, επίσης, ότι «ο πολιτισμός και οι άνθρωποί του υπήρξαν για δεκαετίες στο τόπο μας διωκόμενοι, με τον πιο άγριο τρόπο», τονίζοντας πως ενώ περίμενε κανείς ότι αυτές οι μαύρες σελίδες ανήκουν στο παρελθόν, βλέπουμε δυστυχώς σήμερα την ιστορία να επαναλαμβάνεται. Και δυστυχώς όχι σαν φάρσα».

«Για άλλη μια φορά είναι υπό δίωξη ο πολιτισμός και οι άνθρωποί του. Συστηματικά και σχεδιασμένα από μια κυβέρνηση που συμπεριφέρεται σαν καθεστώς και σε κάθε της βήμα προσπαθεί να επιβάλει τη βαρβαρότητα», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Στο δίλημμα λοιπόν, πολιτισμός η βαρβαρότητα, εσείς έχετε επιλέξει τη βαρβαρότητα. Και επιχειρείτε να την επιβάλετε και στον πολιτισμό. Υποτάσσοντας, απαξιώνοντας, εξουθενώνοντας τους ανθρώπους του».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μεταξύ άλλων επιχειρεί «να μετατρέψει ακόμα και τα μουσεία από χώρους πολιτισμού σε χώρους εμπορίου», ενώ παράλληλα στοχεύει στη φυλάκιση «στο περιθώριο» των παιδιών των καλλιτεχνικών σχολών, τα οποία αντιμετωπίζει «σαν πελατεία για τα ιδιωτικά κολλέγια των φίλων τους» και «σαν ανθρώπους μειωμένης αντίληψης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπρόσθετα, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «επιτίθεται με διαρροές και ψέματα στους καθηγητές τους, που είχαν το θάρρος να παραιτηθούν», με τη βοήθεια των «κραταιών» μέσων ενημέρωσης, καθώς κανένα από τα οποία, όπως είπε, δεν έχει καλύψει τις συναυλίες και τις συγκεντρώσεις χιλιάδων ανθρώπων.

«Αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον και όχι οι Πάτσηδες ή τα παιδιά των αρχιδικαστών που σιτίζονται στο καθεστωτικό πρυτανείο και συνεργάζονται με τα funds που απεργάζονται τη μεγαλύτερη ληστεία της ιστορίας εναντίον της κοινωνίας. Και δεν έχουν την ελάχιστη τσίπα, τουλάχιστον να παραιτηθούν, όταν ο Άρειος Πάγος δικάζει και καταδικάζει το μέλλον 700.000 ιδιοκτησιών σε πλειστηριασμούς», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Συγκεκριμένα, για το νομοσχέδιο για τα Κρατικά Μουσεία, το οποίο τα μετατρέπει, όπως είπε «σε νομικά πρόσωπα με διορισμένες διοικήσεις», σχολίασε πως «είναι και αυτό μια ακόμη πλευρά της βαρβαρότητας». «Ακόμα και οι αρχαίοι θησαυροί της πατρίδας μας, η ιστορία μας, η ψυχή μας, γίνεται αντικείμενο εμπορίας και εκμετάλλευσης», συμπλήρωσε, και το χαρακτήρισε «πρωτοφανή προσβολή στο ιστορικό και πολιτισμικό φορτίο της Ελλάδας», κάνοντας λόγο για «αναδιανομή και στα δημόσια μνημεία και μουσεία», «υπέρ των ελίτ και του πλούτου».

► Με κατηγορίες κατά στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «υποκρισία και προσπάθεια μικροκομματικής εκμετάλλευσης των εύλογων ανησυχιών των ανθρώπων του πολιτισμού», απάντησε η Λίνα Μενδώνη στην επίθεση του Αλέξη Τσίπρα.

«Καθεστώς ιδρύουν αυτοί που θέλουν να ελέγξουν τους αρμούς της εξουσίας και όχι η κυβέρνηση της Ν.Δ. Καθεστώς πολιτικής βαρβαρότητας ιδρύουν αυτοί που ξεπουλάνε 11.000 μνημεία στο Υπερταμείο και μετά προσπαθούν να τα μαζέψουν. Αυτοί οι οποίοι δεν διστάζουν να αποσπάσουν τις αρχαιότητες -από το σταθμό της Αγίας Σοφίας του Μετρό- ίσης και σημαντικότερης αξίας από ότι στο σταθμό Βενιζέλου- από ιδεοληψίες. Αυτοί που αδιαφορούν και μετά λένε τάχα μου δήθεν για "τσιμέντωμα" για τους ανθρώπους με αναπηρία οι οποίοι επιθυμούν να επισκεφθούν την Ακρόπολη και αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι τώρα κόπτονται για την καλλιτεχνική εκπαίδευση», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Πολιτισμού και πρόσθεσε:

«Αν δεν κάνω λάθος, επί 4,5 χρόνια ήταν, οι ίδιοι αυτοί που αντιδρούν, στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η οποία δεν έκανε απολύτως τίποτα για την καλλιτεχνική εκπαίδευση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός ο οποίος αναγνωρίζει το πρόβλημα ότι η καλλιτεχνική εκπαίδευση διαχρονικά είναι παραμελημένη και για αυτό ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι στα επόμενα τρία χρόνια θα υπάρχει η Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών. Το δε υπουργείο Πολιτισμού από το 2021 δουλεύει σε αυτή τη κατεύθυνση και μέχρι 31 Μαρτίου οι τρεις επιτροπές που έχουν ήδη συγκροτηθεί θα δώσουν το πόρισμά τους».

► «Η διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ανήκει βάσει του Συντάγματος, στο σκληρό πυρήνα της κρατικής εξουσίας. Το Νομοσχέδιο ωστόσο χωρίς τεκμηρίωση, χωρίς σχέδιο, χωρίς κοστολόγηση, αλλάζει τη νομική μορφή των πέντε μεγάλων Μουσείων μας. Το αποτέλεσμα είναι, ότι δημιουργούνται κίνδυνοι τόσο για την εθνική μουσειακή πολιτική όσο και για τα ίδια τα Μουσεία και τους εργαζόμενους σε αυτά», σημείωσε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, αιτιολογώντας την απόφαση του κόμματός του να καταψηφίσει το σχέδιο νόμου. 

► Κατά την ομιλία του του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «οι προβλέψεις του ν/σ για τα πέντε μεγαλύτερα μουσεία, έτσι όπως το επιβεβαιώνει και το καθεστώς λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης -το οποίο από την αρχή ιδρύθηκε ως ΝΠΔΔ- συνεπάγονται την αποκοπή των μεγάλων μουσείων της χώρας από τον «κορμό» της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και οδηγούν σε μία ευέλικτη ιδιωτικοοικονομική λειτουργία τους, με σύνθετες, πολύπλευρες και βαριές συνέπειες».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε ακόμη ότι «κατευθυντήρια γραμμή της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι η χρησιμοποίηση των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων για την ανάπτυξη κυρίως της κερδοφορίας άλλων κλάδων, όπως είναι η πράσινη και ψηφιακή οικονομία, προπαντός όμως ο τουρισμός και οι γύρω απ' αυτόν οικονομικοί κλάδοι».

►«Η κυβέρνηση πρέπει να ντρέπεται γι΄αυτές τις συζητήσεις, χωρίς μάλιστα καμία προηγούμενη ενημέρωση της Βουλής», δήλωσε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, ο οποίος αναφέρθηκε στα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «κερκόπορτα» για συμφωνίες ανταλλαγών αρχαιοτήτων. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η στρατηγική Μητσοτάκη για διαχωρισμό της διαπραγμάτευσης περί ιδιοκτησίας από τη συζήτηση για την τοποθεσία τους, και η συμφωνία «ανταλλαγών», σημαίνουν ομηρία και των Μαρμάρων και των ανταλλαχθέντων εκθεμάτων-γλυπτών.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 κατήγγειλε ότι «μιλάτε για οικονομική αυτοτέλεια. Τι σημαίνει οικονομική αυτοτέλεια ενός μουσείου, σαν το αρχαιολογικό μουσείο; Σημαίνει ότι το κράτος νίπτει τας χείρας του. Λέει, "πάρτε ένα κονδύλι, και αν δεν βγείτε, τι να κάνουμε; Πηγαίνετε να βρείτε άλλα λεφτά;". Αυτό δεν σημαίνει οικονομική αυτοτέλεια; Είναι σαν και αυτό που κάνατε με τα πανεπιστήμια ή στα νοσοκομεία, με τη συνολική εκχώρηση υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα, με συγκεκριμένο προϋπολογισμό που δεν είναι ικανός για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των νοσοκομείων, τώρα των μουσείων, έτσι ώστε το Μουσείο να πέσει στην αγκαλιά των γνωστών χορηγών.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Το ριζάρι, των κόκκινων αυγών του φτωχού

ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ευχές για το Πάσχα από τον Κώστα Μουτζούρη

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου απευθύνει ευχές στους κατοίκους των νησιών μας
ΕΛΛΑΔΑ

Νίκος Μιχαλολιάκος: Αποφυλακίζεται ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής

Τι αποφάσισε το Δικαστικό Συμβούλιο και ποιους όρους έθεσε - Αντίθετος ο εισαγγελέας που τον κρίνει αμετανόητο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση Μουτζούρη με Γεωργιάδη για ζητήματα υγείας στο Β. Αιγαίο

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους αντιπεριφερειάρχες στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου
ΕΛΛΑΔΑ

Το βάψιμο αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη και όσα πρέπει να προσέξετε

Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τη Λέσβο στο Λονδίνο με Λαζόπουλο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση προβολής που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συναντήσεις Καλλία, Χατζηκυριαζή και Κουρσουμποά στη Λήμνο

Οι αντιπεριφερειάρχες Τεχνικών Έργων, Μεταναστευτικής Κρίσης και Οικονομικών επισκέφθηκαν το νησί και είχαν συναντήσεις με φορείς και αυτοδιοικητικούς
ΕΛΛΑΔΑ

Λήγει η προθεσμία για την επιστολική ψήφο

Εχουν εγγραφεί πάνω από 157.000 πολίτες
ΚΟΣΜΟΣ

Η «άλωση» των Βρυξελλών από τις Big Tech

Πώς οι Apple, Google, Microsoft, Facebook/Meta και Amazon οργανώνουν τις πιέσεις τους σε ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε νεκροί στην Κίνα από ανεμοστρόβιλο

Φονικές πλημμύρες απειλούν ζωές 12 εκατομμυρίων ανθρώπων