× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι «εξώδικες αλήθειες» για το πάρτι αναθέσεων της ΔΕΥΑΛ

Δικαιολογίες περί νομιμότητας και διαφάνειας με διαγωνισμούς ανοιχτούς και κλειστούς, έστειλε εξωδίκως ως απάντηση στο ρεπορτάζ του «Ν» η ΔΕΥΑΛ για τις μελέτες σε στενό συγγενή στελέχους της εταιρείας-Nέα στοιχεία από την συνέχεια του ρεπορτάζ

Δημοσίευση 22/2/2023

Οι «εξώδικες αλήθειες» για το πάρτι αναθέσεων της ΔΕΥΑΛ
Ρεπορτάζ: ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ και ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ

Εντύπωση και αρκετά σχόλια προκάλεσε το ρεπορτάζ του «Ν» για τις αναθέσεις μελετών σε στενό συγγενή στελέχους της ΔΕΥΑΛ από το 2020 έως σήμερα οι οποίες ξεπερνούν τις 47.000 ευρώ, σύμφωνα με τις επίσημα αναρτημένες αποφάσεις στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ΔΕΥΑΛ, άγνωστο για ποιο λόγο, επέλεξε να απαντήσει στο ρεπορτάζ με εξώδικο, αντί να προβεί σε κανονική απάντηση ή ακόμη και βιντεοσκοπημένη  ή ζωντανή συνέντευξη του προέδρου στο «Ν» προκειμένου να δοθούν οι απαιτούμενες απαντήσεις και εξηγήσεις στους πολίτες της Λέσβου.Να σημειωθεί ότι ακόμα και πριν το ρεπορτάζ υπήρξαν επανειλημμένες κλήσεις προς τον πρόεδρο της εταιρίας που δεν απαντήθηκαν ποτέ. 

Παράλληλα στο αρχικό ρεπορτάζ διευκρινίζαμε ότ όλες οι αναθέσεις μελετών έγιναν βάση της κείμενης νομοθεσίας, αν γινόταν διαφορετικά εξάλλου δεν θα υπήρχε δυνατότητα πληρωμής των έργων αυτών στον ανάδοχο. Το γεγονός στο οποίο στάθηκε η επιχειρηματολογία στηρίζεται στο γεγονός ότι ο συγκεκριμένος ιδιώτης μελετητής έχει πολύ στενή συγγενική σχέση με υψηλόβαθμο διευθυντικό στέλεχος της επιχείρησης και αυτό όσο και αν θέλει κάποιος να μας πείσει ότι είναι τυχαίο γεγονός ή τυχαίο αποτέλεσμα  διαγωνισμών, εμείς δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε.

Ο κόσμος το χει τούμπανο...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο θέμα είχε αναφερθεί και ο Σύλλογος Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ σε ανακοίνωσή του  στις 4 Νοεμβρίου 2021, η οποία μάλιστα είχε δημοσιευτεί σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης της Λέσβου.

Στην τότε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος είχε μιλήσει για πάρτι απευθείας αναθέσέων μεταξύ των όσων σοβαρών που συμβάινουν στη ΔΕΥΑΛ καταγγέλοντας  και διώξεις συνδικαλιστών της επιχείρησης οι οποίοι τόλμησαν να διαφωνήσουν δημόσια με τις απευθείας αναθέσεις.

Αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων:  «Καταδικάζουμε την στάση του Προέδρου και των μελών του ΔΣ της επιχείρησης (ΔΕΥΑΛ) καθώς και των διευθυντικών στελεχών, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τη θέση, την οποία τους εμπιστεύθηκαν οι Δημοτικές Αρχές, προβαίνουν σε διώξεις συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζομένων (και των πέντε μελών του Δ.Σ. των εργαζομένων), προκειμένου να συνεχιστεί το πάρτι των απευθείας αναθέσεων και εργολαβιών, όπως πολύ εύκολα μπορεί να διαπιστώσει οποιοσδήποτε από τις αναρτημένες αποφάσεις στο πρόγραμμα Διαύγεια.Πιστεύουμε ότι η Διεύθυνση και η Διοίκηση του Δ.Σ της ΔΕΥΑΛ θα πρέπει να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα των κατοίκων των δύο δήμων, να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις γνώσεις και την εμπειρία των εργαζομένων αφήνοντας κατά μέρος τακτικές και πρακτικές άλλων εποχών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι το ζήτημα με την βλάβη στα συμφέροντα της ΔΕΥΑΛ είναι γνωστό εδώ και καιρό χωρίς μέχρι σήμερα να παρέμβει η Δικαιοσύνη προκειμένου να εξετάσει τις καταγγελίες αυτές. Η ερευνητική δημοσιογραφία των συντακτών του «Ν» μετά από ρεπορτάζ δημοσιοποίησε τα στοιχεία της έρευνας με έγγραφα και όσα φυσικά δημοσιεύονται στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ όπου υπάρχουν αναρτημένες οι σχετικές αποφάσεις με ονόματα και επίθετα τα οποία όσο και αν κάποιος θέλει να κρύψει, δεν μπορεί να το κάνει.

Στην εξώδικη απάντησή της ΔΕΥΑΛ που υπογράφεται από τον ίδιο τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Γιώργο Φλώρο γίνεται αναφορά στην υποστελέχωση της εταιρείας και στο γεγονός ότι οι μηχανικοί και τα στελέχη της δεν προλαβαίνουν λόγω φόρτου εργασίας να κάνουν τις απαιτούμενες μελέτες κι έτσι προχωρούν σε ανάθεσή τους σε εξωτερικούς συνεργάτες.

Στους ισχυρισμούς της ΔΕΥΑΛ μεταξύ άλλων περιγράφονται οι γνωστοί τρόποι με τους οποίους γίνεται η ανάθεση του έργου και επιχειρείται να αιτιολογηθεί το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις βρέθηκε ανάδοχος ο συγκεκριμένος μελετητής, ως κάτι απολύτως φυσιολογικό και ως τυχαίο γεγονός και όχι αποτέλεσμα πιθανών μαγειρεμάτων ή ακόμη και προσυνεννόησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά τα 7 σημεία στα οποία εστιάζει στην εξώδικη απάντησή της η ΔΕΥΑΛ είναι τα εξής:  

1-  Η αλήθεια είναι: α) ότι ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΛ προβλέπει μία (1) θέση Τοπογράφου Μηχανικού Π.Ε. η οποία μέχρι και σήμερα παραμένει κενή.

β) ότι στο Τακτικό Επιστημονικό Προσωπικό της ΔΕΥΑΛ δεν υπάρχει εργαζόμενος με ειδικότητα Τοπογράφου Μηχανικού Ω.Ε. ή Τ.Ε. ή με ειδικότητα Μηχανικός Περιβάλλοντος, ενώ κατά τα έτη 2020,2021 και 2022 εκ των εργαζόμενων με ειδικότητα Πολιτικού Μηχανικού ο ένας ήταν υπό συνταξιοδότηση, ο άλλος ήταν αποσπασμένος σε άλλη υπηρεσία, ευνόητο δε είναι ότι η Γενική Διευθύντρια είναι επιφορτισμένη με άλλα καθήκοντα.

γ) Σύμφωνα με τον νόμο οι υδραυλικές μελέτες μπορούν να συνταχθούν από Τοπογράφο Μηχανικό ΠΕ, από Πολιτικό Μηχανικό ΠΕ, από Μηχανικό Περιβάλλοντος Π. Ε και από Πολιτικό Μηχανικό Τ. Ε με ειδικότητα έργων υποδομής, οι δε τοπογραφικές μελέτες από Πολιτικό Μηχανικό ΠΕ και από Τοπογράφο Μηχανικό Π.Ε. ή ΤΕ και τέλος

δ) Η ΔΕΥΑΛ κατά τα έτη 2019, 2020, 2021, 2022 -ακριβώς λόγω της υποστελέχωσης της σε σχέση με τα εκτελούμενα έργα - ζήτησε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Μυτιλήνης και του Δήμου Δυτικής Λέσβου «επειδή το υπάρχον επιστημονικό προσωπικό της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΛ, λόγω πληθώρας έργων που σχεδιάζονται από την ΔΕΥΑΛ δεν επαρκεί για την ταυτόχρονη εκπόνηση μελετών» να ορίσουν μηχανικούς με ειδίκευση στα υδραυλικά, τοπογραφικά, περιβαλλοντικά, στατικά και ηλεκτρομηχανολογικά έργα για την σύνταξη των αντίστοιχων μελετών, ΟΜΩΣ η απάντηση και από τους δύο Δήμους ήταν αρνητική.

Η ΔΕΥΑΛ -για να υπάρχει μία τάξη μεγέθους- από το έτος 2017 μέχρι σήμερα εκτελεί έργα άνω των 59.000.000,00 ευρώ, το υπάρχον επιστημονικό Τεχνικό προσωπικό επιφορτισμένο με την λειτουργία και συντήρηση των εγκαταστάσεων, με την διαχείριση συμβάσεων και παρακολούθηση/υλοποίηση έργων, προμηθειών και μελετών δεν επαρκούσε και δεν επαρκεί μια την ανάληψη πρόσθετων καθηκόντων , όση αυταπάρνηση και αν επιδείξει.

2 -  Η αλήθεια είναι ότι η ΔΕΥΑΛ -αν και θα μπορούσε βάσει του άρθρου 328 του Ν. 4412/2006 να προσφύγει στην διαδικασία των απευθείας αναθέσεων, στις περιπτώσεις που η εκτιμώμενη αξία των συμβάσεων ήταν ίση ή κατώτερη από το ποσό 30.000 ευρώ (και ίση ή κατώτερη του ποσού των 20.000,00 ευρώ μέχρι 1-6­2021) απευθύνοντας πρόσκληση για υποβολή προσφοράς σε έναν και μόνο μελετητή -επέλεξε, στα πλαίσια της διαεφάνειας και με κριτήριο ανάθεσης ΜΟΝΟ την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη (βάσει τιμής) προσφορά, να απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και υποβολής προσφοράς σε κλειστό σφραγισμένο φάκελο. Ν πρόσκληση αυτή δημοσιευόταν για ικανό χρονικό διάστημα στην ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΛ και απευθυνόταν προς κάθε ενδιαφερόμενο.

3- Ετσι, κατόπιν αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΛ (γατί η αλήθεια είναι ότι κανένα στέλεχος» δεν αναθέτει σε κανέναν, αντίθετα η Προϊστάμενη Αρχή δηλαδή το 15μελές Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ αποφαίνεται για τον τρόπο ανάθεσης /υλοποίησης των έργων, των μελετών κλπ κατόπιν εισήγησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες και την Γενική Διεύθυνση) δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΛ ανοιχτές προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος  που απευθυνόταν σε απεριόριστο αριθμό μελετητών σε πανελλήνια κλίμακα  να υποβάλλουν οικονομικές προσφορές.

4-  Η αλήθεια είναι ότι για την εκπόνηση της μελέτης Τοπογραφική μελέτη για κατασκευή αγωγού μεταφοράς λυμάτων σε νέα χάραξη και αντλιοστασίων στα πλαίσια του έργου «Σύστημα Συλλογής και Μεταφοράς λυμάτων Πολιχνίτου έως Ε.Ε.Λ.», δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΛ (www.deγamγt.gr ) ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή σφραγισμένων προσφορών και επιλέχθηκε μεταξύ των τριών (3) προσφορών που υποβλήθηκαν η οικονομικότερη (ποσού 2.520,00 ευρώ), για την εκπόνηση μελέτης «Καθορισμός γραμμών πλημμύρας ρέματος που εφάπτεται στο γήπεδο ΕΕΛ Αγιάσου» δημοσιεύθηκε ομοίως στην ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΛ ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή σφραγισμένων προσφορών και επιλέχθηκε μεταξύ των δύο (2) προσφορών η οικονομικότερη προσφορά  και για την εκπόνηση της μελέτης «Τοπογραφικές Μελέτες για την αποτύπωση α)Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Μεσοτόπου και β) Υδραγωγείου Μυτιλήνης» ομοίως δημοσιεύθηκε πρόσκληση στην ιστοσελίδα για υποβολή σφραγισμένων προσφορών και επιλέχθηκε μεταξύ πέντε (5) προσφορών η οικονομικότερη προσφορά (ποσού 1.451,96 ευρώ). Στο έργο «Συμπληρωματικά έργα αποχέτευσης Αγιάσου» η ΔΕΥΑΛ (κατόπιν απόφασης του Δ.Σ.) απέστειλε σε τρεις (3) μελετητές πρόσκληση υποβολής σφραγισμένων προσφορών και η ανάθεση έγινε στον μελετητή που είχε καταθέσει την (εκ των τριών) οικονομικότερη προσφορά (ποσού 11.498,35 ευρώ) .

5-  Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι οι μελέτες ανατέθηκαν και υλοποιήθηκαν από τον μελετητή που είχε υποβάλλει την οικονομικότερη προσφορά, μεταξύ των πολλών μελετητών που είχαν καταθέσει φάκελο προσφοράς, κατόπιν της πρόσκλησης προς εκδήλωση ενδιαφέροντος που απαιτούσε τα αναγκαία εκ του νόμου (μελετητικό πτυχίο κατηγορίας αντίστοιχης με το έργο, ασφαλιστική/ φορολογική ενημερότητα κλπ) και όχι ότι ανατέθηκαν «απευθείας φωτογραφικά» «στον μοναδικό μελετητή που κατέθεσε» όπως ψευδώς αναφέρει το άρθρο σας .

6 -  Η αλήθεια είναι ότι ο συγκεκριμένος μελετητής σε άλλα έργα αν και συμμετείχε, αποκλείστηκε, σε άλλα δεν συμμετείχε, ενώ στα έργο «Επικαιροποίηση μελέτης εσωτερικών δικτύων {αποχέτευσης - ύδρευσης και μελέτης αγωγού μεταφοράς λυμάτων ΤΚ Αλυφαντών από τη θέση συγκέντρωσης στο αποχετευτικό δίκτυο Μυτιλήνης» που κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. η ΔΕΥΑΛ απέστειλε στον συγκεκριμένο μελετητή (με μελετητικό πτυχίο στις κατηγορίες 13/Υδραυλικά Έργα και 18/Τοπογραφικές Μελέτες) πρόσκληση υποβολής οικονομικής προσφοράς για την σύνταξη της μελέτης, αν και αυτός υπέβαλλε οικονομική προσφορά (ποσού 27.373,14 ευρώ), η σχετική σύμβαση που υπεγράφη διαλύθηκε με απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ (το έτος 2022), κατόπιν αιτήματος του ιδίου λόγω των προβλημάτων (παραθέτοντας και αιτιολογώντας τα εκτενώς) που διαπιστώθηκαν κατά την υλοποίηση της σύμβασης σε σχέση με τα αναφερόμενα στον Φάκελο Δημόσιας Σύμβασης και με την αρχική μελέτη, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για την ΔΕΥΑΛ.

7- Η αλήθεια είναι ότι κατά τα έτη 2020-2021-2022 το σύνολο των μελετών στις κατηγορίες 13 (υδραυλικές} και 16 (τοπογραφικές) ανήλθαν άνω του ποσού των 180.000 ευρώ που ανατέθηκαν σε τουλάχιστον 10 διαφορετικούς μελετητές ενώ στις προσκλήσεις συμμετείχαν (καταθέτοντας οικονομικές προσφορές) πολλαπλάσιοι αυτών, και ότι ο «συγκεκριμένος» μελετητής έχει αποβάλλει λογαριασμούς προς έγκριση συνολικού ποσού 18.507,00 ευρώ που απέχει παρασάγγας από το «έχει εισπράξει τουλάχιστον 47.000,00 ευρώ» όπως ψευδώς αναφέρεται στα δημοσίευμά σας, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω αναφέρετε και σε «άλλα έργα»... ! τα οποία μόνο εσείς γνωρίζετε, αφού στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν ... !

Σε σχέση με τα παραπάνω και σε συνέχεια του ρεπορτάζ μας έχουμε να σχολιάσουμε τα παρακάτω: 

1. α. Ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) της ΔΕΥΑΛ (ΦΕΚ 795/Β’/13-03-2017) ναι μεν προβλέπει 1 θέση Τοπογράφου Μηχανικού Π.Ε., αλλά επίσης προβλέπει και 5 θέσεις Πολιτικού Μηχανικού Π.Ε., 2 θέσεις Μηχανικού Περιβάλλοντος Π.Ε., 10 θέσεις πολιτικού μηχανικού Τ.Ε. και 1 θέση Τεχνολόγου Περιβάλλοντος Τ.Ε.

1. β. Στο τακτικό επιστημονικό προσωπικό της ΔΕΥΑΛ υπηρετούν 2 Πολιτικοί Μηχανικοί Π.Ε. (Π.Χ. και Δ.Μ.), η τελευταία είναι η Γενική Διευθύντρια, 5 Πολιτικοί Μηχανικοί Τ.Ε. (Π.Φ., Μ.Κ., Μ.Σ., Α.Τ., Η.Π.), ο τελευταίος έχει μεταπτυχιακό στη Γεωπληροφορική το οποίο είναι απόλυτα συναφές με το θέμα, 1 Τεχνολόγος Περιβάλλοντος Τ.Ε. (Μ.Γ.), ενώ υπηρετούν με Σύμβαση Έργου (μπλοκάκι) 1 Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε (Γ.Μ.) και 1 Μηχανικός Περιβάλλοντος Π.Ε. (Κ.Γ.). Κατά την τριετία 2020-22 υπηρετούσε και ένας ακόμη  Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε. με μπλοκάκι (Μ.Π.).

1. γ. Ο κάθε ένας από τους παραπάνω έχει ή θα μπορούσε να έχει μελετητικό πτυχίο, αφού το μόνο που απαιτείται για την έκδοση του πτυχίου είναι τίτλος σπουδών, εμπειρία, αίτηση και παράβολο 60 ευρώ. Τα πτυχία που κατέχει ο καθένας είναι προσωπικά δεδομένα και δεν υπάρχει δυνατότητα να γνωρίζουμε ποιους τίτλους κατέχει ο καθένας. Παραμένει όμως το γεγονός ότι η ΔΕΥΑΛ θα μπορούσε να έχει ζητήσει από τους συνολικά 10 παραπάνω εργαζόμενους να βγάλουν μελετητικά πτυχία, αν δεν έχουν ήδη, καθότι η ΔΕΥΑΛ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) και οι εργαζόμενοι δικαιούνται να ασκούν παράλληλα και ιδιωτικό έργο (να έχουν έξω γραφεία και να ασκούν ελεύθερο επάγγελμα αρ.38 παρ.2 Ν.3584/2007).

1. δ. Η υποστελέχωση της ΔΕΥΑΛ είναι δεδομένη αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για τα παραπάνω. Το αίτιο δεν συνάδει με το αιτιατό.

2. Για την ανάθεση υπηρεσιών σε ιδιώτες, η ΔΕΥΑΛ βάσει του Νόμου περί Δημοσίων Συμβάσεων (Ν.4412/2016 ΦΕΚ 147/08-08-2016 Βιβλίο ΙΙ) μπορεί είτε: Α. να αναθέσει απευθείας στον Τάδε, Β. να αποστείλει πρόσκληση υποβολής προσφοράς σε 1 ή περισσότερους ιδιώτες και να αποφασίσει την ανάθεση σε όποιον κρίνει, ανεξαρτήτως κόστους προσφοράς, Γ. να προκηρύξει μειοδοτικό διαγωνισμό τον οποίο θα δημοσιοποιήσει στα ΜΜΕ και όσοι ενδιαφερόμενοι επιθυμούν θα καταθέσουν προσφορά και θα προκριθεί η προσφορά με τη μεγαλύτερη έκπτωση επί του ποσού του προϋπολογισμού.

Φαίνεται από τα έγγραφα που έχουν αναρτηθεί στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, που είναι η μόνη επίσημη πηγή, ότι με τη διαδικασία Α η ΔΕΥΑΛ ανέθεσε απευθείας (όπως αναφέρει αυτολεξεί η απόφαση 655/2020 του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ με ΑΔΑ: ΩΝ5ΖΟΚΠΛ-ΒΧΩ) την αντίστοιχη τοπογραφική μελέτη στο στενό συγγενή του στελέχους της εταιρείας  αντί του ποσού των 2.948,40 ευρώ συν ΦΠΑ. Μάλιστα για ξεκάρφωμα, την έγκριση της απευθείας ανάθεσης δεν την κάνει όπως προβλέπεται το συγκεκριμένο στέλεχος, που είναι συγγενής του αναδόχου, αλλά ο αναπληρωτής του, ώστε να μην φαίνεται το ίδιο επίθετο σε αναθέτουσα αρχή και ανάδοχο ώστε να προκληθούν υποψίες.

Επίσης από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ προκύπτει ότι με τη διαδικασία Β εστάλη η με αρ. πρωτ. 4042/04-04-2022 (22PROC010356925 2022-04-08) πρόσκληση μόνο στον συγγενή του στελέχους. Μάλιστα, η απόφαση 146/2022 του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ με ΑΔΑ: Ψ8Δ0ΟΚΠΛ-ΩΡ0 μνημονεύει την μια και μοναδική προσφορά του συγκεκριμένου  με αρ. πρωτ. 4345/12-04-2022 ύψους 27.373,14 ευρώ σύν ΦΠΑ. Σημειωτέο ότι το όριο αυτού του είδους των συμβάσεων είναι 30.000 (πόσο βολικό!) και ότι ο συγκεκριμένος μελετητής  μέσα σε 8 ημέρες πρόλαβε και ετοίμασε φάκελο προσφοράς, με όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται (ποινικό μητρώο, φορολογική ενημερότητα, ασφαλιστική ενημερότητα, πιστοποιητικό ΓΕΜΗ, κτλ).  Σύμφωνα με την απόφαση 230/2021 του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ με ΑΔΑ: Ω0ΔΦΟΚΠΛ-0ΞΜ εστάλησαν 3 προσκλήσεις για προσφορές σε 2 μελετητές καθώς και στο συγγενή του στελέχους. Οι δυο πρώτοι είναι επί πολλά χρόνια  στενοί συνεργάτες της ΔΕΥΑΛ. Ακόμη και ένας καλόπιστος πολίτης θα υποψιαζόταν, ότι ενδεχομένως  υπήρξε κάποια προσυνεννόηση ώστε  να τεκμηριωθεί η ανάθεση της μελέτης στο συγκεκριμένο άτομο.

Ίσως γι’ αυτό και η δουλειά δόθηκε εκεί που έπρεπε αντί του ποσού των 11.498,35 ευρώ συν ΦΠΑ, ενώ οι άλλοι μελετητές έδωσαν πιο στρογγυλοποιημένες προσφορές 12.000,00 και 12.200,00 ευρώ αντίστοιχα.

3. Μέσα από το ΔΙΑΥΓΕΙΑ προκύπτει ότι με τη διαδικασία Γ διεξήχθη διαγωνισμός σύμφωνα με τις αποφάσεις 513/2020 με ΑΔΑ: ΩΙΒ5ΟΚΠΛ-ΣΗΑ, 346/2020 με ΑΔΑ: 9ΛΗΒΟΚΠΛ-ΒΓ7 και 214/2020 με ΑΔΑ: 9ΦΧΡΟΚΠΛ-ΕΨΜ όπου τις χαμηλότερες προσφορές (2.520,00 ευρώ συν ΦΠΑ, 3.038,00 ευρώ συν ΦΠΑ και 1.451,25 ευρώ συν ΦΠΑ αντίστοιχα) έδωσε ο συγκεκριμένος μελετητής. Σε αντίθεση με τις παραπάνω διαδικασίες που δεν δημοσιεύτηκαν πουθενά, οι τελευταίες είναι οι μόνες που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΛ και απευθυνόταν σε απεριόριστο αριθμό μελετητών.

Προφανώς ο συγκεκριμένος μελετητής στάθηκε πολύ «τυχερός», στην περίπτωση αυτή και παρέδωσε την χαμηλότερη προσφορά σε σφραγισμένος φάκελο. Βέβαια ένας κακοπροαίρετος νους θα μπορούσε να φτιάξει χίλια δυο σενάρια για το πώς η τύχη ήταν για άλλη μια φορά εξαιρετικά ευνοϊκή μαζί του, όμως αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να αποδειχθεί στην πράξη.

5. Στην απάντηση 2 περιγράφονται αναλυτικά οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Η διαδικασία Α είναι ξεκάθαρα απευθείας ανάθεση, γι αυτό δεν την υπογράφει ο Δ/ντης Τεχνικής Υπηρεσίας όπως προβλέπεται, η περίπτωση Β είναι απευθείας ανάθεση κατόπιν πρόσκλησης υποβολής προσφορών, η μια εκ των οποίων απευθύνεται αποκλειστικά στον συγκεκριμένο μελετητή. Στην περίπτωση Γ έγινε ανοιχτός διαγωνισμός.

6. Το ότι διαλύθηκε η σύμβαση με τον συγκεκριμένο μελετητή κατόπιν δικού του αιτήματος δεν αναιρεί το γεγονός ότι η ΔΕΥΑΛ του ανέθεσε τη δουλειά, όντας πρόθυμη και έτοιμη να τον πληρώσει.

7. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΔΕΥΑΛ το συνολικό ύψος των αναθέσων στον συγκεκριμένο μελετητή κατά τη διετία 2020-2022 είναι 47.568,14 ευρώ.Προς επιβεβαίωση του ρεπορτάζ μας αναφέρουμε αναλυτικά τους αριθμούς των αποφάσεων, το είδος της ανάθεσης καθώς και το ποσό:

  • 11887/19.10.2020 Μελέτη αποτύπωσης Ε.Ε.Λ. Μεσοτόπου Έγκριση δαπάνης 1.697,96 ευρώ.
  • 346/2020 Ανάθεση εκπόνησης μελέτης υπο τον τίτλο Καθορισμός γραμμών πλημμύρας ρέματος που εφάπτεται στο γήπεδο Ε.Ε.Λ. Αγιάσου,3038,00 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).
  • 513/2020 Ανάθεση εκπόνησης μελέτης υπο τον τίτλο Τοπογραφική μελέτη για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς λυμάτων σε νέα χάραξη και αντλιοστασίων στα πλαίσια του έργου «Σύστημα μεταφοράς λυμάτων Πολιχνίτου έως Ε.Ε.Λ.», 2.520,00 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).
  • 230/2021 Ανάθεση εκπόνηση μελέτης υπο τον τίτλο Συμπληρωματικά έργα Αποχέτευσης της Αγιάσου, 11.498, 35 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).
  • 89/2022 Ανάθεση εκπόνησης μελέτης Επικαιροποίηση μελέτης εσωτερικών αποχέτευσης-ύδρευσης και μελέτη αγωγού μεταφοράς λυμάτων Τ.Κ.Αλυφαντών από τη θέση συγκέντρωσης στο αποχετευτικό δίκτυο Μυτιλήνης, 28.813,83 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ ).

Εάν σύμφωνα με τη ΔΕΥΑΛ κατά την 3ετία 2020-22 ανατέθηκαν μελέτες ύψους 180.000 ευρώ, ο εν λόγω μελετητής κατέχει τη μερίδα του λέοντος με ποσοστό 26,4%.

Εν κατακλείδι, τα ερωτήματα της δημοσιογραφικής μας έρευνας παραμένουν αναπάντητα και η δικαιοσύνη επιβάλλεται να παρέμβει προκειμένου να εξετάσει αν έχει προκύψει ζημιά σε βάρος της ΔΕΥΑΛ από αυτές τις αναθέσεις με βάση και τα νέα αδιάσειστα στοιχεία που παρουσιάζουμε σε αυτό το δημοσίευμα.Αναμένουμε…

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Opening fiesta για το Bracciera στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Την Παρασκευή 17 Μαΐου με τον dj Bobito
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τριήμερη επίσκεψη του υπουργού Μετανάστευσης στη Λέσβο

Το πρόγραμμα συναντήσεων και η κεντρική ομιλία για τις ευρωεκλογές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η Ελλάδα να αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος»

Ο πολιτικός φορέας ΚΟΣΜΟΣ και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Πέτρος Κόκκαλης και Βασιλική Γραμματικογιάννη έστειλαν ανοιχτή επιστολή στην κυβέρνηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλία του Γραμματέα της Τ.Ε. του ΚΚΕ Κώστα Ρήγα στον Συνοικισμό

Η Σύσκεψη – συζήτηση με θέμα «Με πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Μάη στις 7 το απόγευμα στην Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σε συνάντηση της ΚΕΔΕ ο Παναγιώτης Χριστόφας

Συμμετείχε σε συζητήσεις με την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής Ανάπτυξης και Υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας
ΥΓΕΙΑ

SOS από τη Διεύθυνση Υγείας για την Αφρικανική σκόνη

Οδηγίες στους κατοίκους του βορείου Αιγαίου για την περίπτωση μεταφοράς σκόνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑ

Έσωσε τη ζωή 30χρονου στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Αρχιφύλακας εν ώρα υπηρεσίας ανέλαβε δράση το απόγευμα της Δευτέρας- Γιατί δεν υπήρχε γιατρός;
ΘΕΑΤΡΟ

«Στο μέλλον» της Ντέπης Χατζηκαμπάνη ανεβαίνει στο Artοποιώ

Σε σκηνοθεσία του Ιωάννη Παπλωματά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Λέσβου

Σήμερα Τετάρτη το πρωί
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στους «Blue Champions» της Ευρώπης η εταιρία του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Η SciDrones IKE αναπτύσσει ένα πρωτοποριακό σύστημα εντοπισμού θαλάσσιων απορριμμάτων με την χρήση drones και τεχνητής νοημοσύνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αποζημίωση 45.000 ευρώ για το κολυμβητήριο στα Θέρμα που δεν έγινε ποτέ!

Ο Δήμος Μυτιλήνης μετά τη διάλυση της εργολαβίας το Νοέμβριο του '22 με υπαιτιότητά του, θα πληρώσει αποζημίωση στην τεχνική εταιρεία που εκτελούσε το έργο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ