× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Προχωρά άμεσα η διάσωση του φοινικοδάσους της Παναγιούδας

Ομόφωνα ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Μυτιλήνης ύψους 24.000 ευρώ περίπου.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/2/2023

Προχωρά άμεσα η διάσωση του φοινικοδάσους της Παναγιούδας

Ομόφωνα ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου στην τελευταία συνεδρίασή του τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Μυτιλήνης για τη διάσωση του φοινικόδασους της Παναγιούδας από το κόκκινο σκαθάρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην αρχική εισήγησή του ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Λαγουτάρης ανέφερε ότι στο έργο της φυτοπροστασίας θα συμπεριληφθούν συνολικά 100 φοίνικες από το δάσος της Παναγιούδας, οι 20 από τους οποίους έχουν ήδη προσβληθεί από το συγκεκριμένο έντομο.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η υπηρεσία πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή προκειμένου να δει την κατάσταση που επικρατεί εκεί και το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκαλέσει το έντομο.

Σε κάθε περίπτωση σημείωσε ότι θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της αποκατάστασης φυτεύσεις νέων φοινίκων ανθεκτικών στο έντομο ωστόσο όπως είπε δεν έχει αποφασισθεί ακόμη ποια ποικιλία θα χρησιμοποιηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πρώτοι φοίνικες στο φοινικόδασος της Παναγιούδας φυτεύτηκαν το 1890 από τότε όμως έως σήμερα τα δέντρα πολλαπλασιάσθηκαν αφού αναπτύχθηκαν  και αρκετοί αυτοφυείς φοίνικες.

Η μέθοδος φυτοπρστασίας που θα χρησιμοποιηθεί για τους φοίνικες της Παναγιούδας είναι η μέθοδος της μικροέγχυσης, μία νέα πρακτική η οποία έχει ισχυρή αποτελεσματικότητα στην πρόληψη προσβολής του φοίνικα από το έντομο ενώ μπορεί να φέρει αποτελέσματα και σε περιπτώσεις που το δέντρο βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο προσβολής.

Στη Λέσβο η συγκεκριμένη μέθοδος έχει εφαρμοσθεί πιλοτικά σε αρκετές ιδιωτικές επιχειρήσεις και ξενοδοχεία ενώ υπάρχουν επιτυχημένα παραδείγματα εφαρμογής σε πολλούς δήμους της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μέθοδος εφαρμόσθηκε πιλοτικά και από το Δήμο Ρεθύμνου πέρυσι σε 70 φοίνικες της πόλης και στο διάστημα που ακολούθησε δεν καταγράφηκε καμία προσβολή στα συγκεκριμένα δέντρα. Μάλιστα ο Δήμος Ρεθύμνου θα εφαρμόσει τη μέθοδο αυτή σε 150 ακόμη φοίνικες.  

Συνολικά το κόστος της προγραμματικής σύμβασης είναι περίπου 25.000 ευρώ ενώ η Περιφέρεια θα αναλάβει και την επίβλεψη των εργασιών.

Στο πλαίσιο της συζήτησης περιφερειακοί σύμβουλοι και από άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ζήτησαν να γίνει ανάλογη προσπάθεια για τη διάσωση φοινικόδεντρων και στις δικές τους περιοχές.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στη Σκάλα Λουτρών

Η χορωδία από ομάδα γυναικών μελών του Συλλόγου Μικρασιατών έψαλε τα Εγκώμια
ΧΩΡΙΑ

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα ο Επιτάφιος στο Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ

Περιφορά το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής από την αδελφότητα της Μονής και την Ηγουμένη Ταβιθά
ΧΩΡΙΑ

Ένας ξεχωριστός Επιτάφιος στη Σκάλα Συκαμιάς

Περιφορά με καΐκι στο λιμανάκι του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει η ενορία του Κάτω Χάλικα στη Μυτιλήνη

Πανηγυρικές εκδηλώσεις για τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Φωτεινής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βγήκαν οι λαμαρίνες από την προκυμαία Μυτιλήνης

Ο υπεύθυνος του έργου μίλησε στην κάμερα του «Ν» για την εξέλιξη των εργασιών οι οποίες το τελευταίο διάστημα όπως είπε έχουν ομαλοποιηθεί αρκετά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανάσταση με ομπρέλες στη Λέσβο

Μικρή αστάθεια με μπόρες αναμένεται το Μεγάλο Σάββατο στο νησί ενώ την Κυριακή του Πάσχα μέχρι στιγμής φαίνεται ότι ο καιρός θα κυλήσει χωρίς προβλήματα
ΧΩΡΙΑ

Μεγάλη Παρασκευή στο Σίγρι

Οι γυναίκες του χωριού τηρώντας το έθιμο των παππούδων τους που ήρθαν πρόσφυγες από το διωγμό του 1922 στολίζουν τον επιτάφιο το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σταύρωση χωρίς Ανάσταση για τη Παλαιστίνη...

Παρέμβαση της Κίνησης «Μνήμη και Δράση» το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στη Μυτιλήνη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξεπέρασαν τις 11.000 οι αφίξεις Τούρκων στη Λέσβο

Το 21% των Τούρκων επισκεπτών του Απριλίου έβαλε βίζα στο Τελωνείο Μυτιλήνης. Αύξηση των αφίξεων κατά 128% το πρώτο τετράμηνο του 2024 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΧΩΡΙΑ

Ολονυχτία για τον στολισμό του Επιταφίου

Στην εκκλησία Κοιμήσεως Θεοτόκου Μιστεγνών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μυτιλήνη: Μεγάλη Πέμπτη στην Αμαλή

Ο ιερέας της Αγίας Μαρίνας μετά την ολοκλήρωση της ακολουθίας της Θείας Σταύρωσης, μαζί με τους πιστούς, ανηφόρισε στο εξωκλήσι που βρίσκεται σε ένα ξέφωτο μέσα στο δάσος
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ