× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου για τον ένα χρόνο εισβολής στην Ουκρανία

«Να μην έχει η χώρα μας καμία στρατιωτική αποστολή εκτός συνόρων»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/2/2023

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου για τον ένα χρόνο εισβολής στην Ουκρανία
φωτογραφία αρχείου

Ανακοίνωση εξέδωσε η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου με αφορμή τον έναν χρόνο που συμπληρώνεται σήμερα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Επιτροπή Ειρήνης αναφέρει:

«Ήταν 24 Φεβρουαρίου του 2022 όταν ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πυροδοτώντας ένα μπαράζ γεωπολιτικών εξελίξεων. Ο κίνδυνος για γενικευμένη σύρραξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ιδιαίτερα στα Βαλκάνια είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Η προσάρτηση περιοχών στην ρωσική επικράτεια περιέπλεξε ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Από την άλλη το ΝΑΤΟ προετοίμαζε το έδαφος για αυτή την κατάσταση από το 2014, σε συνεργασία μάλιστα με ουκρανούς νεοναζί. Ταυτόχρονα μέσω των επεμβάσεων του σε ένα πλήθος χωρών (Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Συρία κλπ.) έχει νομιμοποιήσει στην πράξη αυτή την πρακτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτεταμένη συζήτηση έχει ανοίξει για την πιθανότητα στους επόμενους μήνες να ξεκινήσει ένας καινούριος κύκλος επιχειρήσεων, με πολύνεκρες συγκρούσεις. Χαρακτηριστικά, υπάρχουν εκτιμήσεις για πάνω από 130.000 νεκρούς για την Ουκρανία, και άλλους τόσους αντίστοιχα για την Ρωσία.

Το χειρότερο ίσως είναι ότι ταυτόχρονα η πολεμική σύγκρουση λαμβάνει χώρα μέσα σε ένα παγκόσμιο γεωπολιτικό «παιχνίδι», που οι άρχουσες τάξεις των μεγάλων δυνάμεων προσπαθούν να κερδίσουν όσο γίνεται περισσότερα. Σχεδόν το σύνολο των χωρών του ΝΑΤΟ έχει στείλει στην Ουκρανία πολεμικό υλικό, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας. Η αποστολή πολεμικού υλικού δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία είναι επιβεβλημένη στο πλαίσιο της αλληλεγγύης των λαών. Αλλά αντίθετα αποτελεί μία αναβάθμιση των γεωπολιτικών συγκρούσεων. Αντίστοιχα οι μεγάλες καπιταλιστικές χώρες, όπως η Κίνα συμμετέχει με έμμεσο τρόπο στην εισβολή της Ουκρανίας, παρέχοντας στην Ρωσία μία τεράστια αγορά για τους ενεργειακούς της πόρους. Η επικινδυνότητα της κατάστασης μπορεί να γίνει αντιληπτή αν κάποιος αναλογιστεί πόσες φορές μέσα σε αυτό τον χρόνο ακούστηκαν απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι άρχουσες τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, προσπαθούν ανάλογα και με την δυναμική τους, να πάρουν μέρος στο μοίρασμα των κερδών από την πολεμική σύγκρουση, οξύνοντας τον ανταγωνισμό τους για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των γεωστρατηγικών τους συμφερόντων στην περιοχή. Ακριβώς αυτό είναι και το πιο επικίνδυνο για τους λαούς μας. Χαρακτηριστικά, με την κάλυψη των ΝΑΤΟικών η Τουρκία έκανε ασκήσεις για απόβαση και κατάληψη νησιών. Ταυτόχρονα ασκούσε βέτο στην είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μέσα σε μία λογική παζαριού που κανείς δεν ήξερε τι περιελάβανε. Αλλά σίγουρα το μοίρασμα του Αιγαίου θα μπορούσε να αποτελεί μέρος του συγκεκριμένου παζαριού. Και αν όλα αυτά τραβήχτηκαν πίσω προσωρινά λόγω της μεγάλου σεισμού, θα επανεμφανισθούν στο μέλλον, καθώς αποτελούν στρατηγικές επιλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και η αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία μόνο σιγουριά δεν της παρέχει, ειδικά σε αυτή την περίοδο που όπως δήλωσε και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ «Η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή». Ενώ ταυτόχρονα τόνισε «τις κοινές μας αξίες και σημείωσε το βάθος και το εύρος της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας. Υπογράμμισε τη σημασία της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) ως το θεμέλιο της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μας στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο λειτουργεί ως στρατηγικός κόμβος για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ ως απάντηση στον βίαιο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία». Η ασφάλεια που μας παρέχει ο στρατηγικός κόμβος μπορεί να γίνει αντιληπτή αν κάποιος να δει στο διαδίκτυο προσομοιώσεις γενικευμένων συρράξεων για να καταλάβει ότι η Αλεξανδρούπολη και η Σούδα βρίσκονται στα πρώτα πλήγματα που θα έκανε η Ρωσία. Ενώ ταυτόχρονα οι δηλώσεις ξένων αλλά και Ελλήνων αξιωματούχων, χαρακτηρίζουν τα ελληνικά νησιά ως νατοϊκά.

Το να απεμπλακούμε και να φύγουν οι βάσεις, δεν είναι ένα απλό σύνθημα. Είναι η μόνη λύση για την επιβίωση του λαού μας. Μόνο οι λαοί με τους αγώνες τους μπορούν να σταματήσουν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και να επιβάλλουν την ειρήνη.

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου καλεί όλο τον Λεσβιακό Λαό να παλέψει ενάντια στις πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να καταδικάσουμε την ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία

Να καταδικάσουμε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ

Να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας σε όλες τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ τώρα

Να κλείσουν οι ξένες βάσεις

Να μην έχει η χώρα μας καμία στρατιωτική αποστολή εκτός συνόρων.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης στη Λέσβο

6.000 ευρώ η λεία των δυο γυναικών που συμμετείχαν στην απάτη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη για ναρκωτικά στη Μυτιλήνη

18χρονος ο φερόμενος δράστης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σταύρωση χωρίς Ανάσταση για τη Παλαιστίνη...

Παρέμβαση της Κίνησης «Μνήμη και Δράση» το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στη Μυτιλήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επισκέφθηκαν το Γηροκομείο Μυτιλήνης

Μαθητές και εκπαιδευτικοί του 3ου Γυμνασίου Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Αλλες δύο συλλήψεις στη Μυτιλήνη

Ένα άτομο βρέθηκε με πλαστό δίπλωμα οδήγησης και ένα άλλο άτομο κατηγορείται για απείθεια
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ο οδηγός που εγκατέλειψε θύμα τροχαίου

Οδηγούσε χωρίς δίπλωμα καθώς του είχε αφαιρεθεί για προηγούμενη παράβαση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέα σύλληψη για κατοχή πυροτεχνημάτων

Κατασχέθηκαν 213 κροτίδες που προορίζονταν για πώληση
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γλέντι τη Λαμπροδευτέρα στον Αγιο Γεώργιο Μιστεγνών

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος οι «Μιστεγνιώτες» θα αναβιώσουν το έθιμο της «κούνιας»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ξανά Ασφαλιστικά μέτρα από τους 26 συμβασιούχους covid της Μυτιλήνης

Επέστρεψαν στις δικαστικές αίθουσες οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν στις 23 Απριλίου αφού έχασαν τον πρώτο κύκλο των Ασφαλιστικών Μέτρων. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Κατζανός και Καρασάββας
ΥΓΕΙΑ

«Όσο σάλιο κι αν χαλάσει ο Αδωνις, εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα»

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου για τις κινητοποιήσεις και την ημέρα επίσκεψης του Υπουργού Υγείας στη Λέσβο
ΥΓΕΙΑ

Κλείνουν τα ιατρεία τους οι εργαστηριακοί γιατροί

Η κινητοποίηση ξεκινά από τις 8 Μαΐου σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Master Chef στη Λέσβο με γεύσεις και μεράκι

Ο Σύλλογος Ασπίδα, οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με την παραγωγή της εκπομπής έφεραν σε πέρας ένα μεγάλο εγχείρημα