× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σε χειρότερη οικονομική κατάσταση οι Έλληνες

Σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου αρνητική πρωτιά κατέχει η χώρα μας και ως προς τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/2/2023

Σε χειρότερη οικονομική κατάσταση οι Έλληνες

Σε πολύ χειρότερη θέση σε σχέση με τους Ευρωπαίους, βρίσκονται οι πολίτες στην Ελλάδα, εξαιτίας της ακρίβειας, η οποία συνδυάζεται με την κυβερνητική ανεπάρκεια σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Οι πολίτες στη χώρα μας δείχνουν ιδιαιτέρως ανήσυχοι σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο της χειμερινής περιόδου, με την πλειονότητα των Ελλήνων (56% έναντι 51%, «27» της ΕΕ) να χαρακτηρίζει την παρούσα κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας ως «κακή».


Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα όταν η ερώτηση φτάνει στα ζητήματα της εθνικής οικονομίας, κάτι το οποίο καταδεικνύει τις ευθύνες της κυβέρνησης. Το παραπάνω, λοιπόν, ποσοστό εκτοξεύεται στο 88% όταν τα ελληνικά νοικοκυριά καλούνται να απαντήσουν τι πιστεύουν για την κατάσταση της εθνικής τους οικονομίας. Μόνο το 12% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα χαρακτηρίζει ως «καλή» την κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Αρνητική πρωτιά κατέχει η χώρα μας και ως προς τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών. Όταν ρωτήθηκαν να χαρακτηρίσουν την οικονομική τους κατάσταση το 51% τη χαρακτήρισε «κακή», όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 28%.

Δραματική εικόνα

Δραματική είναι η εικόνα, ως προς την επαγγελματική τους κατάσταση, με το 87% να τη χαρακτηρίζει ως «κακή». Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έπεσε επτά θέσεις στην κατάταξη σε σχέση με τον Ιούνιο του 2022, ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 53%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Αξίζει να σημειωθεί πως οι απαντήσεις αυτές δείχνουν τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται τα ελληνικά νοικοκυριά, λόγω των αυξήσεων στις τιμές στην ενέργεια, αλλά και τον πληθωρισμό. Αξίζει να σημειωθεί πως η χώρα μας βρίσκεται στην 8η θέση, αναφορικά με τα μέτρα κατά της ακρίβειας, καθώς μία σειρά από άλλες χώρες έχουν αυξήσει σημαντικά τις δαπάνες το τελευταίο εξάμηνο.

Οι Έλληνες πολίτες βρίσκονται πρώτοι στη λίστα που απαντούν ότι η οικονομία τους, στην παρούσα φάση, είναι «κακή» ( 88%), όταν ο μέσος όρος στους 27 της ΕΕ είναι στο 63%. Στις πιο κάτω θέσεις, από την Ελλάδα, βρίσκονται Πορτογαλία, Βουλγαρία.

Επιβεβαίωση
Όπως προκύπτει από την πρόσφατη έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών επιδεινώθηκε σημαντικά το 2022, ενώ οι προσδοκίες για το μέλλον σημειώνουν αρνητικό πρόσημο, καθώς πάνω από 1 στα 2 νοικοκυριά (51,9%) εκτιμούν ότι η κατάστασή τους θα επιδεινωθεί το 2023, κάτι που είχε να παρατηρηθεί από την έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ το 2018. Πάνω από 1 στα 2 νοικοκυριά (52,4%) δήλωσαν ότι το μηνιαίο εισόδημά τους επαρκεί για 18 ημέρες (μεσοσταθμικά) και συνδέεται με τις αυξήσεις των τιμών τόσο της ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και των ειδών διατροφής οι οποίες αποτελούν για σχεδόν 6 στα 10 νοικοκυριά τις κατηγορίες που έχουν τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στο εισόδημά τους.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση Μουτζούρη με Γεωργιάδη για ζητήματα υγείας στο Β. Αιγαίο

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους αντιπεριφερειάρχες στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου
ΕΛΛΑΔΑ

Το βάψιμο αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη και όσα πρέπει να προσέξετε

Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τη Λέσβο στο Λονδίνο με Λαζόπουλο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση προβολής που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συναντήσεις Καλλία, Χατζηκυριαζή και Κουρσουμποά στη Λήμνο

Οι αντιπεριφερειάρχες Τεχνικών Έργων, Μεταναστευτικής Κρίσης και Οικονομικών επισκέφθηκαν το νησί και είχαν συναντήσεις με φορείς και αυτοδιοικητικούς
ΕΛΛΑΔΑ

Λήγει η προθεσμία για την επιστολική ψήφο

Εχουν εγγραφεί πάνω από 157.000 πολίτες
ΚΟΣΜΟΣ

Η «άλωση» των Βρυξελλών από τις Big Tech

Πώς οι Apple, Google, Microsoft, Facebook/Meta και Amazon οργανώνουν τις πιέσεις τους σε ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε νεκροί στην Κίνα από ανεμοστρόβιλο

Φονικές πλημμύρες απειλούν ζωές 12 εκατομμυρίων ανθρώπων
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.