× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μαθητές του Σκόπελου στην Κύπρο!

Αντάλλαξαν εμπειρίες και γνωρίστηκαν με μαθητές κυπριακού σχολείου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/2/2019

Μαθητές του Σκόπελου στην Κύπρο!

Σχολείο της Κύπρου επισκέφτηκαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Σκοπέλου Λέσβου στο πλαίσιο του Προγράμματος ERASMUS+, «EUHARmonic : Η Ευρωπαϊκή κληρονομιά στον πολιτικά και πολιτιστικά μεταβαλλόμενο κόσμο ως μέσο ενάντια στην ριζοσπαστικοποίηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρώτη συνάντηση για τους μαθητές και για το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου, πραγματοποιήθηκε στο Ιδάλι της Κύπρου από τις 13 έως τις 19 Ιανουαρίου, σε συνεργασία με το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ιδαλίου και τα εταιρικά σχολεία από Apulia – Portugal, Miercecize – Poland, Sibenik – Croatia, προκειμένου οι εκπαιδευτικοί Χατζηκωνσταντίνου Δήμητρα και Τσακύρη Αγγελική (συντονίστρια της Δράσης), καθώς επίσης και οι μαθητές και μαθήτριες των Ε’ και ΣΤ’ τάξεων, Ασιδέρη Μαρία, Καράκωντη Γεωργία, Πέρρος Στυλιανός, Βούρος Ανδρέας και Πασβούρης Ιωάννης, να ανταλλάξουν καλές πρακτικές για την διαπολιτισμική εκπαίδευση και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα σχετικά με τη Ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά.

Παρουσίαση δράσεων

Στη συνάντηση πήραν μέρος μία ομάδα μαθητών και δύο εκπαιδευτικοί από κάθε συνεργαζόμενο σχολείο. Οι ομάδες της κάθε χώρας είχαν προετοιμάσει  παρουσιάσεις σχετικά με το πρόγραμμα και τις δράσεις των σχολείων. Μετά από την ένθερμη υποδοχή των ομάδων σε εκδήλωση που οργανώθηκε από τους Κύπριους μαθητές εκπαιδευτικούς και τοπικούς συλλόγους, πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια και επισκέψεις, παρουσιάσεις και παρακολούθηση μαθημάτων στο σχολείο της Κύπρου, σχετικά με το αντικείμενο της συνάντησης, με τίτλο: «Εξερευνώντας μια Ιστορική πολιτιστική διαδρομή». Στους μαθητές ανατέθηκαν εργασίες σε πολυπολιτισμικές ομάδες, ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν δεξιότητες στην επικοινωνία, τη συνεργασία αλλά και τη χρήση της Αγγλικής Γλώσσας. Οι μαθητές επισκέφτηκαν χώρους μεγάλης ιστορικής σημασίας όπως ο προϊστορικός οικισμός της Χοιροκοιτίας και ο αρχαιολογικός χώρος της Πάφου. Μέσα από βιωματικές δράσεις μπόρεσαν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και στη συνέχεια να συμμετέχουν σε εργαστήρια στο σχολείο υποδοχής. Το πολιτιστικό πρόγραμμα της μετακίνησης στην Κύπρο, περιλάμβανε περιήγηση στην πρωτεύουσα Λευκωσία, στην Λάρνακα, ξενάγηση στην Πάφο και στο χωριό Λεύκαρα, επίσκεψη στο μουσείο Θάλασσας, στο Μεσαιωνικό κάστρο στην Αγία Νάπα και στο Κούριον στη Λεμεσό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα με τα εργαστήρια των μαθητών, πραγματοποιήθηκαν και οι συναντήσεις των εκπαιδευτικών για να συζητήσουν, να οργανώσουν και να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα του έργου, να ανταλλάξουν πληροφορίες και καλές πρακτικές σε θέματα εκπαίδευσης, και να προετοιμαστούν για τα επόμενα στάδια του έργου που περιλαμβάνει επισκέψεις στα υπόλοιπα εταιρικά σχολεία, τη διάχυση των αποτελεσμάτων και την επιτυχή υλοποίηση της δράσης.

Στη δράση συμμετείχαν επίσης γονείς – μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δ.Σ. Σκοπέλου οι οποίοι συναντήθηκαν με το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού σχολείου Ιδαλίου και αντάλλαξαν απόψεις και καλές πρακτικές. Παρακολούθησαν εργαστήρια στο χώρο του σχολείου και συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές επισκέψεις σε χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στους μαθητές που συμμετείχαν στην κινητικότητα ΕRASMUS+ απονεμήθηκαν βεβαιώσεις - διπλώματα και αναμνηστικά με το λογότυπο του έργου. Τα πιο σημαντικά προϊόντα όμως της συνεργασίας μας θα είναι η γνώση, η εμπειρία, η πολιτιστική συνείδηση και οι αυξημένες δεξιότητες που θα κερδίσουν όλοι οι συμμετέχοντες.

 

Ευρωπαϊκή δράση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Δημοτικό Σχολείο Σκοπέλου Λέσβου συμμετέχει σε πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής δράσης Erasmus+ KA229, χρηματοδοτούμενο από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών το οποίο υλοποιείται κατά το τρέχον σχολικό έτος και το επόμενο (θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο 2020) σε συνεργασία με σχολεία της Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, εκπαιδευτικοί και μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν θεσμικά όργανα και οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τα εταιρικά σχολεία, και να πραγματοποιήσουν από κοινού τις δραστηριότητες του έργου, εξηγεί στο «Ν» η συντονίστρια του προγράμματος, Αγγελική Τσακύρη.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα με τίτλο “EU.H.A.R.monic - Η κληρονομιά της ΕΕ στον πολιτικά και πολιτιστικά μεταβαλλόμενο κόσμο ως μέσο ενάντια στη ριζοσπαστικοποίηση” έχει ως στόχο να γνωρίσουμε την Ευρωπαϊκή κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά, μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία, γιορτάζοντας με αυτό τον τρόπο και το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλία του Γραμματέα της Τ.Ε. του ΚΚΕ Κώστα Ρήγα στον Συνοικισμό

Η Σύσκεψη – συζήτηση με θέμα «Με πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Μάη στις 7 το απόγευμα στην Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σε συνάντηση της ΚΕΔΕ ο Παναγιώτης Χριστόφας

Συμμετείχε σε συζητήσεις με την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής Ανάπτυξης και Υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας
ΥΓΕΙΑ

SOS από τη Διεύθυνση Υγείας για την Αφρικανική σκόνη

Οδηγίες στους κατοίκους του βορείου Αιγαίου για την περίπτωση μεταφοράς σκόνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑ

Έσωσε τη ζωή 30χρονου στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Αρχιφύλακας εν ώρα υπηρεσίας ανέλαβε δράση το απόγευμα της Δευτέρας- Γιατί δεν υπήρχε γιατρός;
ΘΕΑΤΡΟ

«Στο μέλλον» της Ντέπης Χατζηκαμπάνη ανεβαίνει στο Artοποιώ

Σε σκηνοθεσία του Ιωάννη Παπλωματά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Λέσβου

Σήμερα Τετάρτη το πρωί
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στους «Blue Champions» της Ευρώπης η εταιρία του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Η SciDrones IKE αναπτύσσει ένα πρωτοποριακό σύστημα εντοπισμού θαλάσσιων απορριμμάτων με την χρήση drones και τεχνητής νοημοσύνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αποζημίωση 45.000 ευρώ για το κολυμβητήριο στα Θέρμα που δεν έγινε ποτέ!

Ο Δήμος Μυτιλήνης μετά τη διάλυση της εργολαβίας το Νοέμβριο του '22 με υπαιτιότητά του, θα πληρώσει αποζημίωση στην τεχνική εταιρεία που εκτελούσε το έργο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπυρόπουλος: Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε

Με την συμμετοχή πολλών τοπικών στελεχών και μελών του κόμματος η ομιλία του υποψήφιου ευρωβουλευτή του κόμματος Ανδρέα Σπυρόπουλου στη Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

20.000 ευρώ για υποστήριξη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας

Τεχνική σύμβουλο με απευθείας ανάθεση προσέλαβε η Περιφέρεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα στηρίζει τον ΚΟΣΜΟ για τις ευρωεκλογές

Όπως τονίζει το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, «αυτές οι εκλογές είναι το κλειδί για μια πιο πράσινη, δικαιότερη και πιο δημοκρατική Ευρώπη