× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Καμιά νέα δομή‑Αποσυμφόρηση Τώρα»!

Η τοποθέτηση της Μαρίας Νικολάρα στο περιφερειακό συμβούλιο με θέμα το προσφυγικό-μεταναστευτικό

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/11/2019

«Καμιά νέα δομή‑Αποσυμφόρηση Τώρα»!

«Το προσφυγικό που μας απασχολεί και στη σημερινή συζήτηση είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο- αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχονται οι λαοί από άλλες χώρες και οικονομικά συμφέροντα ανά τον πλανήτη. Είναι ένα ζήτημα ΕΘΝΙΚΟ/ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ/ΔΙΕΘΝΕΣ και ως τέτοιο απαιτεί ενότητα και8 συντονισμένες ενέργειες και από το Περιφερειακό Συμβούλιο του Β.Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συζήτησή μας γίνεται σε μέρες φορτισμένες από την εξαγγελία της Κυβέρνησης για τη δημιουργία κλειστών κέντρων- φυλακών στα νησιά μας. Στην Περιφέρεια του Β.Αιγαίου το προσφυγικό – μεταναστευτικό βρίσκεται στο κόκκινο με 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ , όλο το προηγούμενο διάστημα εγκλωβίστηκε στις ιδεοληψίες της καθώς ακύρωσε όλα τα προγράμματα που είχε έτοιμα η προηγούμενη κυβέρνηση, για μετεγκαταστάσεις στην Ηπειρωτική χώρα.

Γιατί προεκλογικά είχε δώσει υποσχέσεις ότι θα απομακρύνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες με επαναπροωθήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έσπειρε δηλαδή ανέμους και τώρα θερίζει θύελλες. Το ίδιο έκανε και η Περιφερειακή Αρχή αλλά και οι περισσότεροι Δήμαρχοι που εκλέχτηκαν στα νησιά μας με την ίδια στρατηγική και τις ίδιες υποσχέσεις.

Τις βλέπετε τις αντιδράσεις των νησιωτών, έτσι δεν είναι κ. Περιφερειάρχη;
Το είδατε κι εσείς κ. Χατζηκομνηνέ στη Λέσβο προχτές. Δικοί σας ψηφοφόροι ήταν αυτοί που σας χλεύασαν και σας ΄΄αφαίρεσαν΄΄ το λόγο και ήρθατε στη Χίο που δεν σας ξέρουν οι κάτοικοι να αγορεύσετε για μία ακόμα φορά σπέρνοντας δηλητήριο και ψευδείς ειδήσεις. Όσο για τους ακηδεμόνευτους και τους κηδεμονευμένους συνδυασμούς που μας λέτε , αφήστε να απαντήσουν οι πολίτες. Ξέρουν καλύτερα. Ο χάρτης πάντως της Π.Β.Αιγαίου βάφτηκε ΜΠΛΕ.

Και τώρα ποιο είναι το σχέδιο;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τη μία ο κ.Μητσοτάκης να δηλώνει στη συνέλευση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος στο Ζάγκρεμπ , ότι δεν μπορεί η Ευρώπη να αφήνει τους πρόσφυγες στην Ελλάδα μετατρέποντάς την αποθήκη ψυχών και την ίδια στιγμή στην Ελλάδα να ανακοινώνονται τα κλειστά κέντρα στα νησιά, για να μετατραπούν τα νησιά μας σε αποθήκες – φυλακές ψυχών της Ελλάδας.

Ζορίζεται αγαπητοί συνάδελφοι η Κυβέρνηση να μεταφέρει στην ενδοχώρα αιτούντες άσυλο απ τη γιατί είχε τάξει ότι θα απελάσει τους ΄΄παράτυπα΄΄ εισερχόμενους και θα φυλάξει καλά τα σύνορα που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κρατούσε ανοιχτά . Μα μήπως δεν άλλαξε η Κυβέρνηση στις 7 Ιουλίου;

Και τούτη η Κυβέρνηση κρατά τα σύνορα ανοιχτά; Δεν εξηγείται αλλιώς. Το 2018 είχαμε 15.262 εισόδους και το 2019 μέχρι 22/11 είχαμε 22.578 εισερχόμενους.
Τον Οκτώβρη όμως ο κ.Κουμουτσάκος το ομολόγησε. Η κυβέρνηση δεν θέλησε να αποσυμφορήσει τα νησιά για’’ να μην στείλει μήνυμα προσέλκυσης νέων ροών’’. ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ άφησαν να εξελιχτεί το χάος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όχι όμως για να στείλουν μήνυμα αλλά για να μην δυσαρεστήσουν τους κομματάρχες τους και στην εκλογική τους πελατεία στην Ηπειρωτική χώρα μεταφέροντας κόσμο απ τα νησιά μας.

Τις ιδεοληψίες αυτές όμως τις πληρώνουν πρόσφυγες και μόνιμοι κάτοικοι στο Β.Αιγαίο αφού η Κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη με τις επιλογές της έκλεισε στην πράξη και τα σύνορα μέσα στην Ελληνική επικράτεια.

Αυτό ζούμε τώρα με την πρόταση για τα νέα κλειστά κέντρα. Και οι δικές σας τοποθετήσεις κ.Περιφερειάρχη –σας το έχω ξαναπεί- έδωσαν επιχειρήματα σε άλλες περιοχές για να μη δέχονται τη μεταφορά προσφύγων.

Ακόμα και τη σωστή σας θέση για δίκαιη κατανομή προσφύγων και μεταναστών σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, την ακυρώσατε στην πράξη με αυτή την συμπεριφορά σας.

Μάλιστα βγήκατε πρώτος και καλύτερος μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου να υπερθεματίσετε για τα κλειστά κέντρα, δηλαδή για τις φυλακές σε νέες δομές, αλλά τώρα που είδατε τις αντιδράσεις των νησιωτών αναδιπλωθήκατε και εμφανίζεστε σήμερα εδώ βασιλικότερος του βασιλέως.

Σήμερα συζητάμε τι θα κάνουμε απέναντι σ αυτήν τη νέα πρόκληση. Να θυμίσω ότι στην προηγούμενη συζήτηση μας ζήτησε η Περιφερειακή Αρχή να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, τις καταθέσαμε αλλά απόφαση δεν λήφθηκε. Σήμερα είμαστε εδώ να συμβάλλουμε ώστε να φύγουμε απ αυτήν την αίθουσα με μία απόφαση που θα προστατεύει τα νησιά μας.

Μια απόφαση προς χρήση και απ τον κ.Περιφερειάρχη στις συνομιλίες του. Μια απόφαση πριν γίνουν τα νησιά φυλακές. Μην έχετε καμία αυταπάτη ότι θα κλείσουν τα υπάρχοντα ΚΥΤ .Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για τη μεταφορά των 20.000 ανθρώπων. Αν υπήρχε θα είχαν ανακοινώσει ένα χρονοδιάγραμμα. Ποιος είναι ο σχεδιασμός αναλογικότητας για την κατανομή στην υπόλοιπη χώρα. Δεν υπάρχει.

Αν υπήρχε θα το είχαν ανακοινώσει.

Είμαστε εδώ για να αποφασίσουμε πως δεν δεχόμαστε καμία νέα δομή στα νησιά μας. Είμαστε εδώ να πάρουμε μια απόφαση που να λέει ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΡΑ.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ κατέθεσε την πρότασή της πριν λίγο με την ομιλία του κ.Σπιλάνη. Και οι άλλες παρατάξεις επίσης. Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε την υπέρβαση και να καταλήξουμε σε μια ρεαλιστική απόφαση προς το συμφέρον των μόνιμων κατοίκων και των προσφύγων».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έναρξη εγγραφών σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς

Στις 31 Μαΐου λήγει η περίοδος έγγραφων αναφέρει ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνεχίζονται οι άνεμοι 7 με 8 μποφόρ το Σάββατο

Ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ορνιθοπαρατήρηση στις Αλυκές Καλλονής

Διανύουμε την καλύτερη περίοδο για την παρακολούθηση της ανοιξιάτικης μετανάστευσης των πουλιών από τη Λέσβο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά την παρέμβαση Κόκκαλη, συνεχίζεται το μπλόκο στο λαθρεμπόριο ρωσικού πετρελαίου

Ο γραμματέας του κόμματος «Κόσμος» έκανε αυτοψία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εορτασμός του Αγίου Γεωργίου, προστάτη του Στρατού Ξηράς

Από την Στρατιωτική Διοίκηση της Λέσβου στο στρατόπεδο της Παγανής
ΧΩΡΙΑ

Λένε «Όχι» στην ιδιωτικοποίηση του φράγματος Ερεσού

Ανακοίνωση της «Κίνησης για ελεύθερα βουνά στη Λέσβο», της «Πρωτοβουλίας Ερεσού», και του Συλλόγου «Ο Θεόφραστός»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Γέμισε κλειστά καταστήματα η αγορά της Μυτιλήνης

Τα ακριβά ενοίκια στους εμπορικούς δρόμους, οι απανωτές κρίσεις, οι αυξήσεις στην ενέργεια, τα χρέη και ο νέος νόμος μπαμπούλας για τους ελεύθερους επαγγελματίας βάζουν λουκέτο σε καταστήματα της πόλης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει ο Αγιος Θεράποντας της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν από 13 ως 19 Μαΐου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

H Jet2.com ενισχύει την παρουσία της στη Λέσβο για το 2025

Η εταιρεία έχει προσθέσει 35.000 θέσεις για το καλοκαίρι του 2025 προς μια σειρά από δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, ανάμεσά τους είναι η Λέσβος και η Σκιάθος