× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Συνεχίζουν να ψάχνουν θύματα στα καμένα συντρίμμια

Τουλάχιστον 42 νεκροί και 72 τραυματίες ο προσωρινός απολογισμός - Η κρατική τηλεόραση αναφέρει ως 50 αγνοούμενους - Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/3/2023

Συνεχίζουν να ψάχνουν θύματα στα καμένα συντρίμμια

Σε κατάσταση σοκ παραμένει η χώρα από την σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη που προκάλεσε δεκάδες θανάτους και ακόμη περισσότερους τραυματισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Ο επίσημος απολογισμός της τραγωδίας σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο είναι 42 νεκροί και 72 τραυματίες, εκ των οποίων 6 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική. Ωστόσο ήδη χτες το βράδυ η προϊσταμένη της ιατροδικαστής υπηρεσίας Λάρισας Ρουμπίνη Λεονταρή είχε κάνει λόγο για 43 σορούς.

Δημοσία δαπάνη θα τελεστούν οι κηδείες των θυμάτων του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, με απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών.

Η κρατική τηλεόραση εκτιμά ταυτόχρονα ότι ο αριθμός των αγνοούμενων ανέρχεται σε περίπου 50, υποδεικνύοντας έναν τελικό αριθμό απωλειών που θα προσεγγίσει τα 90-100 άτομα. Ωστόσο θεωρείται πολύ δύσκολο να επιβεβαιωθεί πλήρως η τύχη όλων των αγνοούμενων, καθώς η σφοδρότητα της σύγκρουσης και κυρίως η πυρκαγιά και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν καθιστούν πιθανό να μην εντοπιστούν επαρκή στοιχεία DNA για την ταυτοποίηση σε κάποιες περιπτώσεις. Συγγενείς και φίλοι αγνοούμενων αναζητούν τα κοντινά τους πρόσωπα. Στο γενικό νοσοκομείο Λάρισας εκτυλίσσονται δραματικές σκηνές καθώς οι συγγενείς δηλώνουν τα ονόματα τους σε λίστα περιμένοντας να ακούσουν το όνομα τους, ώστε να προσέλθουν και να δώσουν DNA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αντίδραση της κοινωνίας των πολιτών είναι σε εξέλιξη. Μετά τις πρώτες χθεσινές κινητοποιήσεις, σήμερα απεργούν οι σιδηροδρομικοί σε όλη τη χώρα αλλά και οι συνάδελφοί τους στο μετρό της Αθήνας.


Ο πολιτικός αντίκτυπος ήταν επίσης άμεσος και τεράστιος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «το δράμα οφείλεται κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος», με τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ να απαντά ότι ο «σεβασμός στα θύματα προϋποθέτει σεβασμό στην αλήθεια».

Την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε νωρίτερα ο Κώστας Καραμανλής. Στη δήλωσή του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αποτρέψει το δυστύχημα παρά τις «προσπάθειές» της. Την θέση του πήρε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ζούμε μια αδιανόητη τραγωδία», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ο οποίος βρέθηκε στον τόπο της τραγωδίας στα Τέμπη, εκφράζοντας την οδύνη και την συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων.

«Τούτη την ώρα που μετράμε ακόμη τους νεκρούς μας και πενθούμε δεν θέλω να μιλήσω για ευθύνες. Αυτά θα τα πούμε στην ώρα τους. Θέλω μονάχα να εκφράσω την βαθύτατη οδύνη και τη συμπαράστασή μου στους συγγενείς των θανόντων, αλλά και τις ευχές μου για ταχεία ανάρρωση στους τραυματισμένους» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το βράδυ της Τετάρτης σημειώθηκαν μαζικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, που αντιμετωπίστηκαν βίαια από την ΕΛΑΣ. Επεισόδια έγιναν έξω από τα γραφεία της Hellenic Train στη Λεωφόρο Συγγρού όταν οι αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν με χημικά να διαλύσουν την πορεία διαμαρτυρίας για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Σιωπηρή διαμαρτυρία και εναπόθεση λουλουδιών πραγματοποίησαν φοιτητές και στον σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Πασχαλινά γεύματα στα πληρώματα σκαφών του Λιμενικού Σώματος

Τα γεύματα αυτά αποτελούν ελάχιστο δείγμα σεβασμού και ευγνωμοσύνης σε όσους υπηρετούν στην πρώτη γραμμή στα νησιά του Αιγαίου» αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας
ΕΛΛΑΔΑ

Έφυγε... ο Αντώνης Τουρκογιώργης

Σε ηλικία 73 ετών, πέθανε ένας σημαντικός εκπρόσωπος της Ελληνικής ροκ σκηνής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κατασχέθηκαν αυτοσχέδιοι εμπρηστικοί μηχανισμοί

Το Μεγάλο Σάββατο στη Μύρινα της Λήμνου
ΕΛΛΑΔΑ

Τι ισχύει για όσους εργάζονται την Κυριακή του Πάσχα

Ανακοίνωση της ΓΣΕΕ καταγράφει τους όρους εργασίας και τις προσαυξήσεις σε μισθούς και ημερομίσθια
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Γεύσεις από Βόρειο Αιγαίο σε εκδήλωση στο Βουκουρέστι

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνεχίζει τις δράσεις προσέλκυσης τουριστών με όχημα τα τοπικά προϊόντα των νησιών
ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονικές πλημμύρες στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Φαντασμαγορικές εικόνες από τον ρουκετοπόλεμο στη Χίο

Περισσότεροι από 20.000 θεατές βρέθηκαν στο Βροντάδο για να παρακολουθήσουν το έθιμο
ΕΛΛΑΔΑ

Αναζήτηση νέων αγορών για τα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης μιλά για την αγροτική διπλωματία και τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το μέλλον της πρωτογενούς παραγωγής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Προχωρά η ηλεκτρική διασύνδεση του Βορείου Αιγαίου

Ως τον Αύγουστο του 2024 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι έρευνες βυθού που εκπονούνται για λογαριασμό του ΑΔΜΗΕ
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία:Παράταση στην απαγόρευση εξαγωγών χύμα ελαιολάδου

Δυσφορία από τους Τούρκους εμπόρους και ελαιοπαραγωγούς
ΕΛΛΑΔΑ

Αποζημίωση 17 εκατ. ευρώ θα πάρει η Fraport

Τo Ελληνικό δημόσιο θα αποζημιώσει την εταιρεία για διαφυγόντα κέρδη κατά την περίοδο της πανδημίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

49χρονη σκότωσε τον πατέρα της

Οικογενειακή τραγωδία στη Σάμο