× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Η πρόκληση της ανάγνωσης, σαν τη συγκίνηση του ευρήματος»

Γράφει η ΝΕΝΑ ΓΑΛΑΝΙΔΟΥ

Δημοσίευση 3/4/2023

«Η πρόκληση της ανάγνωσης, σαν τη συγκίνηση του ευρήματος»

Τα βιβλία λογοτεχνίας λειτουργούν ως καταφύγια του φαντασιακού και του βιωμένου χρόνου μου. Είναι μία από τις μικρές απολαύσεις μου. Ακόμα και όταν το βιβλίο δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μου, νιώθω την υποχρέωση να το διαβάσω μέχρι το τέλος, σε μια υποψία ψυχαναγκασμού και αλληλεγγύης στον κόπο του/της συγγραφέα. Στοίβες λογοτεχνικών βιβλίων συγκροτούν τον μίνι ουρανοξύστη του κομοδίνου μου και το περιεχόμενο της βαλίτσας που παίρνω μαζί μου στις ανασκαφές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τις βδομάδες που πραγματοποιώ έρευνα πεδίου δημιουργώ ένα φορητό μικροσύμπαν με τα λιγοστά πράγματα που χωρά η βαλίτσα. Εκτός από τα ανασκαφικά θα χωρέσουν και δύο-τρία καλοσιδερωμένα φορέματα και δύο-τρία λογοτεχνικά βιβλία, για τη σχόλη που αποκτά άλλο περιεχόμενο στο πλαίσιο της ανασκαφικής περιόδου. Κατά τη διάρκεια των εξορμήσεων στο πεδίο είμαι συνήθως κατάκοπη από τη χειρωνακτική εργασία αλλά και γεμάτη ενέργεια και χαρά, και είναι τότε που η λογοτεχνία λειτουργεί σαν μικρή πατρίδα ενσφηνωμένη στη μεγαλύτερη και ξεχωριστή πατρίδα, την ανασκαφή.

Διαβάζω πολύ και χωρίς προτίμηση σε είδος, γλώσσα ή λογοτεχνική παράδοση. Τα πιο αγαπημένα δώρα που παίρνω είναι τα καλοσυστημένα βιβλία λογοτεχνίας, όταν μάλιστα η σύσταση έρχεται από άνθρωπο με μεράκι, η πρόκληση της ανάγνωσης είναι κάπως σαν τη συγκίνηση που μόνο το ανασκαμμένο έδαφος και το αρχαιολογικό εύρημα που ξεπροβάλλει από αυτό μπορούν να σου δώσουν. Από αυτή τη δεξαμενή επιλέγω δύο βιβλία αγαπημένα. Και τα δύο ταξιδεύουν τον αναγνώστη σε ανεξερεύνητες πατρίδες και ξεχωρίζουν όχι μόνο για το λογοτεχνικό τους αποτύπωμα αλλά και για την επιμελημένη έκδοση που απευθύνεται στην αφή και την όραση. Είναι δύο διαμαντάκια της παγκόσμιας λογοτεχνίας που συνομιλούν με την αρχαιολογία.

Το πρώτο είναι ο «Πυριτόλιθος - ο τάφος του κυνηγού» του Βέλγου Daniel de Bruycker, ένα παλαιό και δυσεύρετο μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Ιστιοφόρο. Πρόκειται για το ποιητικό ημερολόγιο της ανασκαφής μιας Παλαιολιθικής θέσης που ανασκάπτουν τρεις σοβιετικοί επιστήμονες στην καρδιά της Ευρασιατικής στέπας, στο Τατζικιστάν. Το ημερολόγιο συντάσσει ο αρχαιολόγος της ομάδας μυώντας τον αναγνώστη στη φιλοσοφία της αρχαιολογικής επιστήμης. Περιγράφει τη σταδιακή και μαγευτική αποκάλυψη ενός νεαντερτάλιου τάφου και των κτερισμάτων του και ανατέμνει την ανασκαφική εμπειρία με τρόπο ελεγειακό. Αυτό είναι ένα βιβλίο που πάντα συστήνω στους φοιτητές μου, όταν προσπαθώ να τους μυήσω στη μαγεία της ανασκαφής και της Παλαιολιθικής περιόδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δεύτερο βιβλίο είναι ο «Κατάλογος Απολεσθέντων», της Γερμανίδας Judith Schalansky που κυκλοφόρησε στα ελληνικά γράμματα από τις εκδόσεις Αντίποδες. Το πλέον ποιητικό και ιδιοφυές λογοτεχνικό κείμενο που διάβασα πέρσι και λάτρεψα όχι μόνο για την υπόκωφη συνάφειά του με την αρχαιολογία αλλά και για την εξαιρετική μετάφραση στην ελληνική γλώσσα από τον Γιάννη Καλιφατίδη.

Το βιβλίο αποτελεί μια συλλογή διηγημάτων για στοιχεία με υλική ή άυλη υπόσταση που απωλέσθησαν, καταστράφηκαν ή απορρίφθηκαν: μία ατόλη στον Ειρηνικό Ωκεανό, ένα σπάνιο είδος τίγρης, ένας πίνακας ζωγραφικής, ένα ποίημα της Σαπφούς, μια θλιμμένη ρωμαϊκή βίλα. Αυτά και άλλα ανομοιογενή στοιχεία ιδωμένα στη μακρά διάρκεια ίσως αποτελέσουν αντικείμενα έρευνας της μελλοντικής αρχαιολόγου με την ιερή αποστολή να τα ανασύρει από τη λήθη. Υπηρετώντας την ίδια αποστολή η Schalansky μας προσφέρει ένα λογοτεχνικό έργο πολλών καρατίων και μια αφορμή να ξανασκεφτούμε την πολύτιμη αξία της μυθοπλασίας και της αρχαιολογικής επιστήμης στην Ιστορία με κεφαλαίο Ι.

* Η ΝΕΝΑ ΓΑΛΑΝΙΔΟΥ είναι Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ανασκάπτει την προϊστορική παλαιολιθική θέση στα Ροδαφνίδια του Λισβορίου της Λέσβου. Το άρθρο της δημοσιεύθηκε το περασμένο Σαββάτο 1/4/2023 στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο «προαγωγός» υγείας και οι «εκδιδόμενοι» εργαστηριακοί ιατροί

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Ταξίαρχος σε αποστρατεία-Συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γυρεύεις εσύ, μια Μανιάτισσα, στο Βόρειο Αιγαίο;

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ, εκπαιδευτικός μέλος Ν. Ε ΣΥΡΙΖΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ελλείμματα εκπροσώπησης στην Αυτοδιοίκηση

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Γιατρός-πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δυναμώνουμε το Σωματείο, ενισχύουμε την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών»

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, από την εκπομπή ΠΕΚ-τες
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γράφει ο Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 15/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Γιάννης Συκάς μιλά για την εκπαίδευση στην εκπομπή ΠΕΚ‑τες

Την Τετάρτη στις 5 το απόγευμα στο «Ν» 99 fm
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η ορατή ομόφυλη ελληνική οικογένεια

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗ, Διδακτόρισσα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είδαμε Eurovision… εγώ, η Στρατής και το Παναγιωτελ’. Non binary by Lesvos

Γράφει ο Ταξίαρχος ε.α, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΔΩ ΛΗΜΝΟΣ : Κάσπακας, ο δρόμος για τον Αγιο Γιάννη

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Η «Συνύπαρξη» προβάλλει το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»

Για την ταινία, την αυτοψία στη Βάστρια, αλλά και τις χρόνιες προσπάθειες για την έλευση Τούρκων επισκεπτών μιλήσαμε με τον Πάρη Βουνατσή και τον Γιάννη Παυλή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης «βρίσκει» νέες πηγές στο διάστημα και αποτρέπει τροχαία!

Μιλήσαμε με τους μαθητές που συμμετείχαν σε διαγωνισμό και συνέδριο για τα επιτεύγματα του σχολείου και με τον καθηγητή τους, Ι. Λασκαρίδη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ