× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Προβλήματα και ελλείψεις στα αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία του Ευεργέτουλα

Με υπόμνημα εκφράζουν την ανησυχία τους για τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας στην περιοχή οι εθελοντές αιμοδότες του Ευεργέτουλα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/4/2023

Προβλήματα και ελλείψεις στα αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία του Ευεργέτουλα

Την ανησυχία τους εκφράζουν οι εθελοντές αιμοδότες της Δημοτικής Ενότητας Ευεργέτουλα για την υποβάθμιση, όπως αναφέρουν σε σχετικό υπόμνημα, των δύο περιφερειακών ιατρείων και των πέντε αγροτικών ιατρείων της περιοχής. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων ότι όλα τα ιατρεία υπολειτουργούν με υποτυπώδη ιατρικό εξοπλισμό.

Αναλυτικά το Υπόμνημα του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών και προληπτικής ιατρικής του Ευεργέτουλα αναφέρει μεταξύ άλλων: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σκοπός του υπομνήματος είναι να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία και ανησυχία, εκ μέρους των συμπολιτών μας, για την συνεχιζόμενη υποβάθμιση λειτουργίας των δύο Περιφερειακών και των πέντε Αγροτικών Ιατρείων της Δημοτικής Ενότητας Ευεργέτουλα Λέσβου, γεγονός που δημιουργεί κινδύνους για τη υγεία και τη ζωή των συντοπιτών μας.

Όλα τα Ιατρεία υπολειτουργούν με υποτυπώδη ιατρικό εξοπλισμό. Τα χαρακτηρισμένα ως «Περιφερειακά» Ιατρεία Κάτω Τρίτους και Ιππείου, επισκέπτεται γιατρός μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Τα Αγροτικά Ιατρεία Ασωμάτου, Κεραμειών, Συκούντας και Λάμπου Μύλων, τα επισκέπτεται γιατρός μία φορά την εβδομάδα. Το Αγροτικό Ιατρείο Μυχούς δεν λειτουργεί καμία μέρα της εβδομάδας! Όσο για Νοσηλευτικό Προσωπικό, δεν υπηρετεί κανένας Νοσηλευτής ή Νοσηλεύτρια στα επτά Ιατρεία της Δημοτικής Ενότητας Ευεργέτουλα! Προφανώς οι αρμόδιοι συμπληρώνουν τις βάρδιες του Κέντρου Υγείας Πλωμαρίου και του Νοσοκομείου, με τους υπηρετούντες γιατρούς, οι οποίοι πραγματοποιούν επισκέψεις στα χωριά όταν παρουσιαστεί κενή βάρδια.

Βέβαια, γνωρίζουμε ότι, το ιατρικό προσωπικό των μονάδων υγείας του νησιού μας, δεν επαρκεί και ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους φορείς που διεκδικούν μόνιμες προσλήψεις και κίνητρα κάλυψης των πολλών κενών θέσεων. Παρόλα αυτά στα χωριά της περιοχής μας, κατοικούν άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους υπερήλικες αλλά και αγρότες, εργάτες, επαγγελματίες, υπάλληλοι, που δεν έχουν τη οικονομική και χρονική δυνατότητα, να μεταβούν στη Μυτιλήνη για κάθε πρόβλημα Υγείας τους. Άλλωστε με την υπολειτουργία των Περιφερειακών και Αγροτικών Ιατρείων, υπερφορτώνεται και το υπάρχον προσωπικό του Νοσοκομείου μας, το οποίο καλείται να εξυπηρετήσει όλους τους κατοίκους του νησιού, μόνιμους και μη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι προσπάθειες του πρώην Δήμου Ευεργέτουλα, για την κατασκευή Πολυδύναμου Ιατρείου σε εξασφαλισμένο οικόπεδο, είχαν απορριφθεί από το Υπουργείο Υγείας πριν 13 χρόνια. Ακόμα διακόπηκε από το 2011, το πιλοτικό πρόγραμμα Προληπτικής Ιατρικής που είχε ξεκινήσει στο Ιατρείο Ιππείου. Μέχρι πριν 10 χρόνια, οι κάτοικοι των επτά Κοινοτήτων μπορούσαν να προσέλθουν καθημερινά στο Περιφερειακό Ιατρείο Ιππείου, για αντιμετώπιση προβλημάτων της Υγείας τους.

Πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο οι γιατροί που διορίζονται στα δύο Περιφερειακά Ιατρεία Ιππείου και Κάτω Τρίτους, να εφημερεύουν στην περιοχή και όχι στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου ή στο Νοσοκομείο, ώστε να καλύπτουν άμεσα τα προβλήματα υγείας των κατοίκων της περιοχής του Ευεργέτουλα. Θέλουμε να ζήσουμε στα χωριά μας και για το λόγο αυτό απαιτούμε ΕΠΑΡΚΕΙΣ συνθήκες υπηρεσιών υγείας». 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης στη Λέσβο

6.000 ευρώ η λεία των δυο γυναικών που συμμετείχαν στην απάτη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη για ναρκωτικά στη Μυτιλήνη

18χρονος ο φερόμενος δράστης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σταύρωση χωρίς Ανάσταση για τη Παλαιστίνη...

Παρέμβαση της Κίνησης «Μνήμη και Δράση» το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στη Μυτιλήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επισκέφθηκαν το Γηροκομείο Μυτιλήνης

Μαθητές και εκπαιδευτικοί του 3ου Γυμνασίου Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Αλλες δύο συλλήψεις στη Μυτιλήνη

Ένα άτομο βρέθηκε με πλαστό δίπλωμα οδήγησης και ένα άλλο άτομο κατηγορείται για απείθεια
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ο οδηγός που εγκατέλειψε θύμα τροχαίου

Οδηγούσε χωρίς δίπλωμα καθώς του είχε αφαιρεθεί για προηγούμενη παράβαση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέα σύλληψη για κατοχή πυροτεχνημάτων

Κατασχέθηκαν 213 κροτίδες που προορίζονταν για πώληση
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γλέντι τη Λαμπροδευτέρα στον Αγιο Γεώργιο Μιστεγνών

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος οι «Μιστεγνιώτες» θα αναβιώσουν το έθιμο της «κούνιας»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ξανά Ασφαλιστικά μέτρα από τους 26 συμβασιούχους covid της Μυτιλήνης

Επέστρεψαν στις δικαστικές αίθουσες οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν στις 23 Απριλίου αφού έχασαν τον πρώτο κύκλο των Ασφαλιστικών Μέτρων. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Κατζανός και Καρασάββας
ΥΓΕΙΑ

«Όσο σάλιο κι αν χαλάσει ο Αδωνις, εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα»

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου για τις κινητοποιήσεις και την ημέρα επίσκεψης του Υπουργού Υγείας στη Λέσβο
ΥΓΕΙΑ

Κλείνουν τα ιατρεία τους οι εργαστηριακοί γιατροί

Η κινητοποίηση ξεκινά από τις 8 Μαΐου σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Master Chef στη Λέσβο με γεύσεις και μεράκι

Ο Σύλλογος Ασπίδα, οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με την παραγωγή της εκπομπής έφεραν σε πέρας ένα μεγάλο εγχείρημα