× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας στη Χίο

Τιμήθηκε η Χριστιάνα Καλόγηρου για τη συνεισφορά της

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/4/2023

Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας στη Χίο

Το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας, ένα πρωτοποριακό και εμβληματικό έργο για τη Χίο και τη νησιωτική Ελλάδα, που στοίχισε περί τα 3 εκατ. ευρώ, εγκαινιάστηκε χτες Σάββατο 29 Απριλίου στην περιοχή Καλλιμασιά, ανοίγοντας νέα «επενδυτικά» κανάλια, καθώς θα συμβάλλει στην παραγωγή νέων και καινοτόμων προϊόντων με βάση τη μαστίχα, με έμφαση στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας. Τα οφέλη είναι πολλαπλά, καθώς, το ΚΕΜ θα συμβάλλει ακόμη στην εξωστρέφεια και την περαιτέρω ανάπτυξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Από την νέα επένδυση, η μαστίχα και τα παράγωγά της θα τοποθετηθούν με ευνοϊκότερους όρους στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, προσδίδοντας μεγαλύτερη αξία, τόσο στη μαστίχα όσο και στους παραγωγούς της» ανέφερε ο Κωνσταντίνος Γανιάρης πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας Μαστίχας (ΚΕΜ) κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, σχολιάζοντας ότι «Σήμερα γράφουμε μια λαμπρή σελίδα και μια από τις σημαντικότερες του ελληνικού συνεργατισμού». Αναφερόμενος στο σπουδαίο έργο των μαστιχοπαραγωγών ο ίδιος είπε ότι: «Κύριος σκοπός της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου παραμένει η παραγωγή πλούτου, η στήριξη της τοπικής και της εθνικής οικονομίας, η συνεχής βελτίωση του μαστιχοπαραγωγού και η παραμονή των νέων στη Χίο».

Νέες προοπτικές

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Γιώργος Τούμπος πρόεδρος Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου από την πλευρά του ανέφερε ότι «Με την λειτουργία του Κέντρου Έρευνας Μαστίχας, η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου μπαίνει σε μια καινούργια αναπτυξιακή τροχιά, μια τροχιά μεγαλύτερης εξωστρέφειας, περαιτέρω καθετοποίησης κι επιστημονικής τεκμηρίωσης».

Τα εγκαίνια του Κέντρου Έρευνας τελέσθηκαν από τον Sir Μενέλαο Πάγκαλο, Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της AstraZeneca. Στο πλαίσιο των εγκαινίων τιμήθηκε η Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάνα Καλογήρου για την αποφασιστική συνεισφορά της στη χρηματοδότηση του έργου, η οποία μιλώντας στα εγκαίνια τόνισε ότι «με την νέα επένδυση δημιουργούνται νέες προοπτικές για το διαμάντι της Χίου, τη μαστίχα»

«Ευχαριστώ για την τιμητική απονομή που έγινε σήμερα στη Χίο, για τη συμβολή μου στη χρηματοδότηση και υλοποίηση του Κέντρου Έρευνας Μαστίχας.
Το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Βορείου Αιγαίου, με απόφαση που υπέγραψα τον Αύγουστο του 2017.
Η δημιουργία του Κέντρου Έρευνας Μαστίχας, οφείλεται σε πρωτοποριακή σύμπραξη επιστημονικής/ ερευνητικής κοινότητας και ιδιωτικού τομέα.
Μεγάλη και διαχρονική η συμβολή της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών και της Mediterra στην ανάδειξη και προώθηση της Μαστίχας.
Θερμά συγχαρητήρια στον πρόεδρο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γιώργο Τούμπο, στον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Κέντρου Έρευνας Μαστίχας Γιάννη Μανδάλα και στον Γιώργο Πλακωτάρη για την άοκνη και συστηματική δουλειά τους.
Πολλές οι ευχές μου στον Sir Μενέλαο Πάγκαλο και σε όλα τα μέλη του Επιστημονικού και Διοικητικού Συμβουλίου για επιτυχία στο έργο τους.» ανέφερε η κ. Καλογήρου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το όραμα των μετόχων
Ιδρυτικοί μέτοχοι του Κέντρου Έρευνας είναι οι: Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (36%), Mediterra (36%), Iasis Pharma (20%), Pharma Q (4%) και Pharmagnose (4%).

Όραμα των ιδρυτικών μετόχων είναι το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας να αποτελέσει αξιόπιστο φορέα που θα συντονίζει την Ακαδημαϊκή συζήτηση και επιστημονική έρευνα για τη μαστίχα. Ερευνητικός Φορέας που θα καταγράφει συστηματικά τα ευρήματα της παγκόσμιας επιστημονικής έρευνας, θα αναζητά νέες και θα εξελίσσει υφιστάμενες εφαρμογές, και ο οποίος τελικά θα λειτουργεί ως Γέφυρα Γνώσης ανάμεσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τις Βιομηχανικές Επιχειρήσεις όλων των κλάδων που επενδύουν ή θέλουν να επενδύσουν στη μαστίχα.

Κοινή πεποίθηση των Μετόχων και της διοίκησης του Κέντρου Έρευνας Μαστίχας είναι ότι η πρωτοβουλία αυτή θα σημαδέψει το μέλλον της μαστίχας τα επόμενα χρόνια προσθέτοντας στο πάζλ των επιτυχημένων πρωτοβουλιών της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου (εργοστάσιο ΕΛΜΑ, ίδρυση mastihashop, ίδρυση Μουσείου Μαστίχας) το κομμάτι της εφαρμοσμένης έρευνας σε συνέχεια της αυτοχρηματοδοτούμενης επιστημονικής έρευνας που έχει αρχίσει από την ΕΜΧ και τις θυγατρικές της τα τελευταία 20χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Σύμπραξη Οργανισμών
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γιώργος Παχής πρόεδρος της Iasis Pharma: «Το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας είναι σύμπραξη 5 διαφορετικών Οργανισμών με συμπληρωματικούς σκοπούς και στη βάση της δημιουργίας μιας κιβωτού, της γνώσης και της έρευνας σε σχέση με τη φαρμακευτική διάσταση της μαστίχας Χίου. Από τη σύμπραξη δημιουργήσαμε ένα κέντρο διεθνούς εμβέλειας κι ένα επιστημονικό κόμβο απ’ όπου θα προκύψουν σημαντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και τη χώρα.».

Ο Γιάννης Μανδάλας διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Έρευνας Μαστίχας μίλησε για το όραμα να αποτελέσει το ΚΕΜ αξιόπιστο φορέα που θα συντονίζει την ακαδημαϊκή συζήτηση κι επιστημονική έρευνα για τη μαστίχα. Όπως είπε: «Το έργο είχε χρηματοδοτούμενο προϋπολογισμό περίπου 2,5 εκατ. ευρώ, αλλά τελικά ξεπέρασε τα 3 εκατ. ευρώ και η κατασκευαστική περίοδος κράτησε 18 μήνες».

Όλοι οι μέτοχοι συμφώνησαν ότι το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας είναι έργο εμβληματικό, για τη Χίο και τη νησιωτική Ελλάδα, αλλά και έργο ιδιαίτερης σημασίας και συμβολισμών αφού σε αυτό συμπυκνώνονται οι μελλοντικές προσδοκίες της μαστίχας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Στις 3 χειρότερες θέσεις της Ευρώπης, η Ελλάδα στην ελευθερία του τύπου

Σύμφωνα με έκθεση του World Press Freedom Index για το 2024, η χώρα μας είναι τελευταία στην κατάταξη μαζί με Ουγγαρία και Μάλτα
ΕΛΛΑΔΑ

Όχι στην αποφυλάκιση του Μιχαλολιάκου!

Προκλητική η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ τη Λαμπροβδομάδα

Θα καταβληθούν περισσότερα από 62 εκατ. ευρώ σε 60.583 δικαιούχους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Φεύγει το «Διαγόρας» έρχεται το «Νήσος Ρόδος»

Λύση στην αυξημένη κίνηση στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη η δρομολόγηση του πλοίου Ro – Pax της Hellenic Seaways
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Όλο το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Μέτρα όπως μείωση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ και ΕΦΚ) και επιβολή πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών σε όλη τη γραμμή εισαγωγής, παραγωγής και μεταφοράς των προϊόντων παρουσίασε με σχέδιο νόμου ο ΣΥΡΙΖΑ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Το ριζάρι, των κόκκινων αυγών του φτωχού

ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ευχές για το Πάσχα από τον Κώστα Μουτζούρη

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου απευθύνει ευχές στους κατοίκους των νησιών μας
ΕΛΛΑΔΑ

Νίκος Μιχαλολιάκος: Αποφυλακίζεται ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής

Τι αποφάσισε το Δικαστικό Συμβούλιο και ποιους όρους έθεσε - Αντίθετος ο εισαγγελέας που τον κρίνει αμετανόητο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση Μουτζούρη με Γεωργιάδη για ζητήματα υγείας στο Β. Αιγαίο

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους αντιπεριφερειάρχες στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου
ΕΛΛΑΔΑ

Το βάψιμο αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη και όσα πρέπει να προσέξετε

Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τη Λέσβο στο Λονδίνο με Λαζόπουλο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση προβολής που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συναντήσεις Καλλία, Χατζηκυριαζή και Κουρσουμποά στη Λήμνο

Οι αντιπεριφερειάρχες Τεχνικών Έργων, Μεταναστευτικής Κρίσης και Οικονομικών επισκέφθηκαν το νησί και είχαν συναντήσεις με φορείς και αυτοδιοικητικούς