× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πρωτομαγιά στη Γαλλία με χιλιάδες πολίτες στο δρόμο

Ακραία βία και συλλήψεις. Άγρια καταστολή από τις αστυνομικές δυνάμεις σε βάρος διαδηλωτών. Ξεχειλίζει η οργή

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/5/2023

Πρωτομαγιά στη Γαλλία με χιλιάδες πολίτες στο δρόμο

Δεν λέει να κοπάσει η λαϊκή οργή στη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό Μακρόν και σήμερα, ανήμερα της Εργατικής Πρωτομαγιάς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε όλη τη χώρα, οι αρχές ανέμεναν από 500.000 ως 650.000 διαδηλωτές. Μόνο στο Παρίσι αναμένονταν 100.000 διαδηλωτές.

Στο Παρίσι οι δυνάμεις της τάξης συνεχίζουν να παρεμβαίνουν «προκειμένου να εμποδίσουν τα ριζοσπαστικά στοιχεία να εγκατασταθούν και να εμποδίσουν την πορεία». Στις 3 το απόγευμα, η αστυνομία είχε προβεί σε 30 συλλήψεις στο Παρίσι, σύμφωνα με πηγή.

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες και τα βίντεο που καταγράφονται και δείχνουν την άγρια καταστολή της αστυνομίας σε βάρος διαδηλωτών.

Οι διαδηλωτές έσπασαν τη βιτρίνα ενός καταστήματος Copy-Top στη γωνία της rue du Chemin-Vert και της boulevard Voltaire στο 11ο διαμέρισμα. Η αστυνομία επιτέθηκε και έριξε δακρυγόνα σε μια προσπάθεια να διαιρέσει την πομπή.|

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φασισμός το γεγονός πως η κυβέρνηση δεν ακούει τους διαδηλωτές

«Σε μια δημοκρατία, όταν η πλειοψηφία δεν θέλει έναν νόμο, δεν έχει σημασία τι γνώμη έχεις εσύ γι' αυτόν, τον αποσύρεις», είπε διαδηλωτής στη Le Monde.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ντιντιέ, 61 ετών, διαδηλώνει σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι για την «υπεράσπιση της δημόσιας υπηρεσίας» - «δεν έχει μείνει κανείς στα γκισέ»-, κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης και γενικότερα λόγω «της απουσίας δημοκρατίας».

«Σε μια δημοκρατία, όταν η πλειοψηφία δεν θέλει έναν νόμο, δεν έχει σημασία τι γνώμη έχεις γι' αυτόν, τον αποσύρεις», εξηγεί. «Για μένα, [η άρνηση της κυβέρνησης να ακούσει τους διαδηλωτές και τα συνδικάτα] είναι φασισμός».
Προσωπικά, δεν υπολογίζει στη συνταξιοδότησή του, είτε αυτή έρθει στα 62 είτε στα 64. Μουσικός της τζαζ, βρίσκεται εδώ και καιρό σε επισφαλή κατάσταση και τώρα εργάζεται ως καθηγητής μουσικής με μερική απασχόληση.

Ολοκληρώθηκε η μεταρρύθμιση για την κυβέρνηση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κυβέρνηση του Μακρόν θεωρεί πως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, στο πλαίσιο της οποίας η ηλικία συνταξιοδότησης αυξήθηκε στα 64 από τα 62 έτη, έχει ολοκληρωθεί. Όμως, συνδικάτα και μερικά μέλη της αντιπολίτευσης δεν έχουν εγκαταλείψει τον αγώνα και θέλουν να εμποδίσουν την εφαρμογή του νομοσχεδίου την 1η Σεπτεμβρίου.

Απεργίες συνεχίσθηκαν στη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου στη Γαλλία και δημιουργήθηκαν προβλήματα στην ενάερια κυκλοφορία.

Η αστυνομία είχε προετοιμαστεί για ταραχές που έτσι κι αλλιώς έχουν σημαδέψει πολλές συγκεντρώσεις από την έναρξη των κινητοποιήσεων στη Γαλλία.

Μη επανδρωμένα αεροπλάνα επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά στο Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις για την επιτήρηση των διαδηλώσεων.

Πρωτομαγιά ορόσημο

Τα τελευταία χρόνια, στις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς στη Γαλλία συγκεντρώνονταν από 100.000 ως 160.000 άνθρωποι.

«Η φετινή Πρωτομαγιά θα είναι ένα ορόσημο», δήλωσε η Σοφί Μπινέ, επικεφαλής του σκληροπυρηνικού συνδικάτου CGT. «Θα είναι χρήσιμο να πούμε πως δεν θα προχωρήσουμε, αν αυτή η μεταρρύθμιση δεν αποσυρθεί».

Ο Λοράν Μπερζέ, επικεφαλής του μεταρρυθμιστικού συνδικάτου CFDT, δήλωσε πως η κυβέρνηση του Μακρόν κωφεύει στα αιτήματα ενός κινήματος που είναι από τα ισχυρότερα σε διάστημα δεκαετιών. Εντούτοις πρόσθεσε χθες, Κυριακή, πως αυτό δεν σημαίνει ότι οι συνομιλίες με την κυβέρνηση έχουν τελειώσει.

Το ερώτημα είναι τώρα αν οι διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς θα είναι οι τελευταίες μεγάλες συγκεντρώσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού. Ο αριθμός των διαδηλωτών μειώνεται και, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, υπάρχουν επίσης ενδείξεις διάσπασης του κοινού μετώπου των συνδικάτων.

Ακτιβιστές πέταξαν μπογιά στο Ίδρυμα Louis Vuitton

Η πρόσοψη του Ιδρύματος Louis Vuitton και η διάσημη πλατεία Βαντόμ στο Παρίσι καλύφθηκαν με μπογιά σήμερα το πρωί, έκαναν γνωστό οι οικολογικές οργανώσεις Extinction Rebellion και Dernière rénovation, οι οποίες ανέλαβαν την ευθύνη γι' αυτές τις δύο χωριστές δράσεις.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter από το δημοσιογράφο Κλεμάν Λανό, μια ομάδα ακτιβιστών φαίνεται να ρίχνει πορτοκαλί και ροζ μπογιά στο ίδρυμα, το οποίο ήταν σήμερα κλειστό.

Η δράση πραγματοποιήθηκε γύρω στις 9:30 (τοπική ώρα) από «μια τριανταριά» ακτιβιστές και διήρκεσε «γύρω στα δέκα λεπτά», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της οργάνωσης.
Η Extinction Rebellion επιδιώκει μέσω αυτής της δράσης να στοχοθετήσει τον όμιλο ειδών πολυτελείας LVMH, τον οποίο κατηγορεί για φοροαποφυγή.

«Μέσα στο σημερινό κοινωνικό πλαίσιο, όπου οι Γάλλοι καταργούν ένα γεύμα την ημέρα λόγω του πληθωρισμού, η υγεία των μεγάλων ομίλων είναι προκλητική», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Οι μισθολογικές και κοινωνικές διεκδικήσεις των συνδικάτων έχουν όλη την υποστήριξή μας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος αναφερόμενος στη διασυνδικαλιστική πορεία της Πρωτομαγιάς που επρόκειτο να ξεκινήσει στις 14:00 (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας) από την πλατεία της Δημοκρατίας.

Το Ίδρυμα Louis Vuitton, το οποίο βρίσκεται στο δάσος της Βουλώνης, είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα μουσεία του Παρισιού και αυτή την περίοδο παρουσιάζει την έκθεση "Basquiat x Warhol, à quatre mains".

Σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από εκεί, η διάσημη παρισινή πλατεία Βαντόμ έγινε επίσης στόχος από την οργάνωση Dernière rénovation.

Οι «έξι πολίτες» που συμμετείχαν στη δράση «συνελήφθησαν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της κίνησης.

Γύρω στο μεσημέρι, έριξαν πορτοκαλί μπογιά στην πρόσοψη και στο προαύλιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, διευκρίνισε η οργάνωση με ανακοίνωσή της.

Στην ίδια πλατεία, που είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τα πολυτελή κοσμηματοπωλεία της, έγινε επίσης στόχος η πρόσοψη του ξενοδοχείου Ritz, στην οποία οι ακτιβιστές έριξαν επίσης μπογιά.

«Αυτή η δράση σηματοδοτεί την επείγουσα ανάγκη να αντισταθούμε για να ενώσουμε την κλιματική δικαιοσύνη με την κοινωνική δικαιοσύνη», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η οργάνωση.

«Προστατεύοντας τους υπερπλούσιους, κύριους υπεύθυνους για τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η κυβέρνησή μας αποσταθεροποιεί τους πιο φτωχούς ανάμεσά μας», κατήγγειλε επιτιθέμενη επίσης «στην άδικη μεταρρύθμιση των συντάξεων», «ένα κλιματοκτόνο νόμο».

«Ωθώντας το εργατικό δυναμικό να εργάζεται δύο χρόνια περισσότερο, (η κυβέρνηση) υποστηρίζει μια οικονομία του παραγωγισμού και της ρύπανσης, η οποία εξαντλεί τους φυσικούς πόρους και ξεχαρβαλώνει τα οικοσυστήματα», προσθέτει η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κρουαζιέρα… στο Αιγαίο θα κάνουν οι Λημνιοί

Με απευθείας ανάθεση η άγονη της Λήμνο στo Aqua Blue, μέχρι να βγει μειοδότης στο διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΕΛΛΑΔΑ

«Χριστιανόμετρο δεν υπάρχει ‑ Δεν κάνουμε ό,τι πει ο Βελόπουλος ή άλλος πολιτικός»

Δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου κατά την επίσκεψη του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις δομές της Εκκλησίας στο Δήλεσι
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.