× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Επαρχία καλεί Αθήνα

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ

Δημοσίευση 5/5/2023

Επαρχία καλεί Αθήνα
Φωτό αρχείου

''Καλά είστε εδώ στο χωριό, στο νησί. Είναι όμορφα, παραδοσιακά, μέσα στη φύση, στον καθαρό αέρα''. Αυτά και άλλα πολλά μας λένε οι καλοκαιρινοί επισκέπτες, οι φίλοι κι οι συγγενείς όταν μας επισκέπτονται για διακοπές. Συχνά κάποιοι συμπληρώνουν ότι θα είναι αλλιώς το χειμώνα, πιο δύσκολα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ναι, γιατί οι κάτοικοι της επαρχίας δεν κάνουν διακοπές δώδεκα μήνες, όπως θα νόμιζε κάποιος. Όσο μικρότερος είναι ο τόπος τόσο μεγαλύτερα είναι τα θέματα, τα προβλήματα, οι ανάγκες. Όταν οι κάτοικοι μικρών νησιών επισκέπτονται κάποιο μεγαλύτερο μακαρίζουν όσους κατοικούν σ' αυτό.

Γιατί εκεί βρίσκουν, υπάρχουν υπηρεσίες οι οποίες δεν παρέχονται στον μικρό τους τόπο. Αν συμβεί κάποιο απρόοπτο, δημιουργηθεί πρόβλημα, τότε αντιλαμβάνονται ότι ο μικρός παράδεισος του νου τους, έχει πολλές ελλείψεις. Βρισκόμουν, πριν κάποια χρόνια, χειμώνα καιρό, στο μικρό νησί των Φούρνων –Κορσεών. ''Είδατε τι περνούμε;'', μου είπαν συνάδελφοι εκπαιδευτικοί όταν ανέβασα πυρετό από μια ίωση.

Το νησί την περίοδο αυτή δεν είχε αγροτικό γιατρό, και τις πρώτες ιατρικές βοήθειες τις έδινε η φαρμακοποιός, αλλά και φίλοι γιατροί από το τηλέφωνο. Μια ιδιότυπη, ερασιτεχνική ''τηλεϊατρική''.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι αν το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο τι κάνουμε; Πώς μετακινούμαστε στο μεγάλο γειτονικό νησί ή στην Αθήνα; Δύσκολα ή καθόλου. Αυτό συνέβη τις προηγούμενες μέρες. Ένα τετράχρονο παιδί τραυματίστηκε στο χέρι, στο μικρό, ακριτικό νησί Καστελόριζο.

Στο νησί δεν υπάρχει γιατρός γενικής ιατρικής, ώστε να αντιμετωπίζονται καλύτερα ιατρικά θέματα. Στην προκειμένη περίπτωση δεν μπόρεσαν ούτε να επικοινωνήσουν με το ΕΚΑΒ της Ρόδου, ώστε ο μικρός τραυματίας να μεταφερθεί στο νοσοκομείο του. Έτσι στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση, για τη μεταφορά του τραυματία στην πόλη Κας των απέναντι τουρκικών παραλίων, κι από κει σε κλινική της Αττάλειας όπου και αντιμετωπίστηκε το περιστατικό. Λιμενικό, αστυνομία, ταξιδιωτικό γραφείο το αντίστοιχο ΕΚΑΒ της γειτονικής χώρας,Τούρκοι, φίλοι της οικογένειας συνέβαλαν έτσι ώστε να έχει θετική έκβαση το περιστατικό.

Ας πούμε καλά τα αεροπλάνα, οι φρεγάτες και τα υποβρύχια, όμως δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καθημερινότητα τους κατοίκους των ακριτικών νησιών και των άλλων απομακρυσμένων περιοχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υποστήριξη στην παροχή υγείας, καλύτερη εκπαίδευση, τακτικές συγκοινωνίες θέλουμε, εμείς οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών. Το κάθε χωριό πρέπει να έχει αγροτικό γιατρό καθημερινά. Στα μικρά νησιά να λειτουργήσουν Πολυδύναμα ιατρεία, αρκετών ιατρικών ειδικοτήτων και τα σχολειά τους να είναι διαρκώς στελεχωμένα. Να μετακινούνται εύκολα και φτηνά θέλουν οι κάτοικοι όλων των νησιών.

Τέτοιες πρακτικές και πολιτικές είναι πατριωτικές, αναπτυξιακές.Το Μεταφορικό Νησιωτικό Ισοδύναμο, με πρωτεργάτη τον αείμνηστο Νεκτάριο Σαντορινιό, χρειάζεται πλήρη εφαρμογή και επέκταση και στην υγεία και στην εκπαίδευση. Κι όχι να απαξιώνεται, όπως πράττει η σημερινή κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Ακούτε, εκεί στην Αθήνα;

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ελλείμματα εκπροσώπησης στην Αυτοδιοίκηση

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Γιατρός-πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δυναμώνουμε το Σωματείο, ενισχύουμε την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών»

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, από την εκπομπή ΠΕΚ-τες
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γράφει ο Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 15/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Γιάννης Συκάς μιλά για την εκπαίδευση στην εκπομπή ΠΕΚ‑τες

Την Τετάρτη στις 5 το απόγευμα στο «Ν» 99 fm
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η ορατή ομόφυλη ελληνική οικογένεια

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗ, Διδακτόρισσα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είδαμε Eurovision… εγώ, η Στρατής και το Παναγιωτελ’. Non binary by Lesvos

Γράφει ο Ταξίαρχος ε.α, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΔΩ ΛΗΜΝΟΣ : Κάσπακας, ο δρόμος για τον Αγιο Γιάννη

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Η «Συνύπαρξη» προβάλλει το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»

Για την ταινία, την αυτοψία στη Βάστρια, αλλά και τις χρόνιες προσπάθειες για την έλευση Τούρκων επισκεπτών μιλήσαμε με τον Πάρη Βουνατσή και τον Γιάννη Παυλή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης «βρίσκει» νέες πηγές στο διάστημα και αποτρέπει τροχαία!

Μιλήσαμε με τους μαθητές που συμμετείχαν σε διαγωνισμό και συνέδριο για τα επιτεύγματα του σχολείου και με τον καθηγητή τους, Ι. Λασκαρίδη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σαπφώ: Ο πιο φιλόξενος πλανήτης

Άρτεμις Λεοντή: Εύα Σικελιανού-Πάλμερ Υφαίνοντας το μύθο μιας ζωής
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Η Αιβαλιώτισσα Ζωοδόχος Πηγή

Η Παναγιά των ορφανών στο Αϊβαλί των μύθων
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ