× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού «ξεσκονίζει» την συμφωνία ΑΝΕΚ ‑ Group Attica

Σε 90 ημέρες η οριστική απόφαση της Επιτροπής που σε ανακοίνωση της κάνει λόγο για «σοβαρές αμφιβολίες»

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 5/5/2023

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού «ξεσκονίζει» την συμφωνία ΑΝΕΚ ‑ Group Attica

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού μπαίνει η συμφωνία απορρόφησης της ΑΝΕΚ από την Group Attica. Η Group Attica είναι η εταιρεία συμμετοχών που ελέγχει τις Blue Star Ferries και Hellenic Seaways που δραστηριοποιούνται στην κύρια ακτοπλοϊκή γραμμή του βορείου Αιγαίου (Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη) με τα πλοία, Νήσος Σάμος, Νήσος Ρόδος και Διαγόρας. Στην ΑΝΕΚ ανήκει το πλοίο Πρέβελης που δρομολογείται προσωρινά (;;;) στην γραμμή το Μάη του 2023.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

 

Ο ουσιαστικός στόχος της συμφωνίας αυτής είναι να αποφευχθεί η καταγραφεί νέων ζημιών στον ισολογισμό της Τράπεζας Πειραιώς από μια ενδεχόμενη κατάρρευση της ΑΝΕΚ. Θυμίζουμε πως η Τράπεζα Πειραιώς είναι ο βασικό χρηματοδότης και των δύο εταιρειών με πολλαπλούς τρόπους. Επίσης η Τράπεζα Πειραιώς έχει αποφασίσει η Group Attica να περάσει στον έλεγχο της θυγατρικής της Strix Holding. Μέχρι σήμερα  η Group Attica ελέγχεται από την MIG η οποία επίσης βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Τράπεζας Πειραιώς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

 

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τους νησιώτες; Πολύ απλά, δημιουργείται ένα πολύ μεγάλο μονοπώλιο στις ακτοπλοϊκές γραμμές του Αιγαίου που μπορεί να δρομολογεί όποια πλοία θέλει στις γραμμές, μπορεί να ανεβάζει όσο θέλει τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων καθώς δεν θα έχει ουσιαστικό ανταγωνισμό. Επίσης μπορεί να αυξομειώνει τις ταχύτητες των πλοίων ακόμη και με διάφορες αφορμές να ματαιώνει δρομολόγια. Αυτό το εφιαλτικό σενάριο για του νησιώτες είναι το πραγματικό αντικείμενο της έρευνας που θα κάνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

 

Είναι χαρακτηριστικό πως στην σημερινή της ανακοίνωση  η  Επιτροπή σημειώνει:  «Επί τη βάσει της προκαταρκτικής αξιολόγησης της συγκέντρωσης, η Επιτροπή Ανταγωνισμού εκτιμά ότι η γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού σε επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά, κατά κύριο λόγο και με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, διότι, μετά την πραγματοποίηση της υπό κρίση πράξης, η νέα οντότητα θα αποκτήσει σημαντικά μερίδια αγοράς στις επηρεαζόμενες από τη συγκέντρωση αγορές της μεταφοράς επιβατών, μεταφοράς οχημάτων και μεταφοράς φορτηγών, από τα οποία ενδεχομένως προκύπτουν επιπτώσεις μη συντονισμένης και συντονισμένης συμπεριφοράς σε δρομολόγια στα οποία δραστηριοποιούνται και οι δύο εταιρείες, Attica και ΑΝΕΚ, πιθανές στρεβλώσεις στην αγορά παροχής υπηρεσιών θαλάσσιας μεταφοράς μέσω συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας (διαγωνισμοί), καθώς και ενδεχόμενες επιπτώσεις κάθετων ή διαγώνιων σχέσεων στις προαναφερόμενες αγορές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

 

Το πόρισμα της πλήρους έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα δημοσιοποιηθεί σε 90 ημέρες. Κι είναι πολύ πιθανό να επιβάλει όρους στην δραστηριοποίηση του νέου σχήματος στην ακτοπλοϊκή αγορά. Επίσης είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν ενστάσεις από ανταγωνίστριες εταιρείες όπως είναι η Sea Jet που ήδη έχει δείξει της προθέσεις της. Πολύ πιθανό είναι να υπάρξουν ενστάσεις και από τις Μινωικές Γραμμές (όμιλος Grimaldi).

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανω κάτω οι πληρωμές των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Έκλεισε η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να γίνουν πληρωμές αλλά θα ανοίξει ξανά για την υποβολή κι άλλων δικαιολογητικών. Δεν πιάνει τον στόχο καταβολής 700 εκατ. ευρώ ως το Πάσχα ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτενής συζήτηση για το καθεστώς ενίσχυσης του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών

Κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, έμποροι ζωοτροφών και μεταφορείς της Λέσβου ζητούν αύξηση της ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους μεταφορά των ζωοτροφών στα νησιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στις άγονες του Βορείου Αιγαίου μπαίνει το πλοίο Διαγόρας

Δείτε μέχρι πότε θα αντικαταστήσει το Blue Star Myconos
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Σάββατο 20 Απριλίου η Ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό

Θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Mythical Coast-Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας και οι ομιλητές
ΑΓΟΡΑ

Νέα πνοή με φρέσκια λάμψη στο Ξενοδοχείο Λέσβιον

Διακριτική πολυτέλεια, λειτουργικότητα με τον πρωινό μπουφέ που ξεχωρίζουν στην Προκυμαία Μυτιλήνης