× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

9 Μάη, η μέρα που οι λαοί έδειξαν ότι είναι παντοδύναμοι

Ο ελληνικός λαός και οι υπόλοιποι λαοί ήδη πληρώνουμε τις βαριές συνέπειες του ιμπεριαλιστικού πολέμου με τις ανατιμήσεις σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, την ενεργειακή φτώχεια υπογραμμίζει σε ανακοίνωση της η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/5/2023

9 Μάη, η μέρα που οι λαοί έδειξαν ότι είναι παντοδύναμοι

«Τιμάμε τα εκατομμύρια των νεκρών, των τραυματιών, των αναπήρων, όλων όσοι με κάθε τρόπο πάλεψαν και αγωνίστηκαν ενάντια στον φασισμό – ναζισμό, τόσο στη χώρα μας, όσο και σε όλο τον κόσμο» τονίζει η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου σε ανακοίνωση της  για την 9η Μάη του 1945, την ημέρα της αντιφασιστικής νίκης των λαών, την ημέρα που υπογράφηκε η άνευ όρων συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας κάτω από τη νικηφόρα προέλαση του Κόκκινου Στρατού, σηματοδοτώντας τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ανακοίνωση της η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου τονίζει: «Κάθε άνθρωπος που αγαπά την ελευθερία, χρωστάει στον Κόκκινο Στρατό περισσότερα από ό,τι μπορεί ποτέ να πληρώσει», σημείωνε χαρακτηριστικά ο αμερικανός συγγραφέας Έρνεστ Χεμινγουέι.

Η ιστορική πείρα φανερώνει πως ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος αποτελεί την ακραία λύση, όταν πια τα πολιτικά μέσα δεν επαρκούσαν για να συμβιβαστούν οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων, κάτι που επιβεβαιώνεται τόσο στο Β’, όσο κι στον Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμο.

Εβδομήντα οχτώ χρόνια από την ημέρα που η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο κυμάτισε στο Ράιχσταγκ σηματοδοτώντας τη Νίκη των Λαών, οξύνονται παραπέρα οι ανταγωνισμοί και η επιθετικότητα ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, με τη Ρωσία, την Κίνα και με την εμπλοκή δεκάδων κρατών. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος που μαίνεται στο Ουκρανικό έδαφος ανάμεσα στους ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Ο ελληνικός λαός και οι υπόλοιποι λαοί ήδη πληρώνουμε τις βαριές συνέπειες του ιμπεριαλιστικού πολέμου με τις ανατιμήσεις σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, την ενεργειακή φτώχεια. Αποδεικνύεται ότι οι οικονομικοί, οι ενεργειακοί και οι πολεμικοί σχεδιασμοί είναι βουτηγμένοι στην εκμετάλλευση των εργαζομένων και την ίδια στιγμή στρώνουν το δρόμο για το πολεμικό σφαγείο. Φανερώνεται ότι ανεξάρτητα με το ποιος κυβέρνησε, η εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς ολοένα και βαθαίνει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ποιοι από κοινού χειροκρότησαν στην ελληνική Βουλή τους ναζιστές του Τάγματος Αζόφ.

Είναι αυτοί που άλλοτε ως κυβέρνηση κι άλλοτε ως αντιπολίτευση όλα τα τελευταία χρόνια αναπροσάρμοσαν και στοίχισαν το δόγμα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με βάση τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς. Τα βρίσκουν μεταξύ τους όταν πρόκειται για τις υπέρογκες δαπάνες για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, για τις οποίες η χώρα μας έρχεται πρώτη, ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ. Είναι αυτά τα κόμματα που διατήρησαν και πολλαπλασίασαν τις αμερικανονατοϊκές βάσεις και υποδομές.

Την ίδια στιγμή, αποτελεί πρόκληση η αναγόρευση από την πλευρά της ΕΕ της 9ης Μάη σε «Ημέρα της Ευρώπης», αλλά και η αντιδραστική και ανιστόρητη «θεωρία των δύο άκρων», που έχει μετατραπεί σε επίσημη ιδεολογία της, επιχειρώντας να εξισώσει ό,τι πιο σκοτεινό έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα, τον φασισμό, με τον κομμουνισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ΕΕ είναι που, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), εξαπολύει επεμβάσεις σε όλη την υδρόγειο, διευθύνει ιμπεριαλιστικές αποστολές, στρατιωτικοποιείται ακόμη περισσότερο έτσι ώστε να μπορεί να δρα τόσο συμπληρωματικά ως προς το ΝΑΤΟ, όσο κι αυτοτελώς οποτεδήποτε το επιτάσσουν τα ευρωενωσιακά μονοπώλια. Εντείνει τον αντικομμουνισμό, τον αυταρχισμό, την καταστολή, την περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων κι ελευθεριών. Πρωτοστατεί στην παραχάραξη της ιστορίας, απαγορεύει Κομμουνιστικά Κόμματα στην Ευρώπη, αναγορεύει σε ήρωες τους συνεργάτες των Ναζί.

Ο λαός μας έχει συμφέρον να εμπιστευτεί τη δύναμή του.

 

  • Να γυρίσει την πλάτη στα αστικά κόμματα που με την πολιτική τους τον ματώνουν καθημερινά και την ίδια στιγμή στρώνουν το δρόμο για το πολεμικό σφαγείο.
  • Δυναμώνουμε την πάλη μας για να κλείσουν οι αμερικανονατοϊκές βάσεις. Να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή και η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία ή αλλού με οποιανδήποτε τρόπο και οποιοδήποτε πρόσχημα.
  • Να σταματήσει η παροχή οποιουδήποτε είδους βοήθειας προς τους ιμπεριαλιστές.
  • Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μη σταλεί στην Ουκρανία, σε χώρες που συνορεύουν με αυτήν ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές.
  • Κανένας στρατευμένος, αξιωματικός, υπαξιωματικός εκτός συνόρων.
  • Να σταματήσει η αποστολή εφοδίων και μέσων από την Ελλάδα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το Κυνήγι του Κρυμμένου Αυγού στα Τσαμάκια

Την Λαμπροτρίτη, στις 11 π.μ. με διοργανωτή την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δύο εβδομάδες εκτός δρομολογίων το Νήσος Σάμος

Από 15 ως 31 Μαϊού, για τις ανάγκες συντήρησης του πλοίου
ΧΩΡΙΑ

Έκαναν κούνια και στα Μιστεγνά

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή
ΧΩΡΙΑ

Γεωτρήσεις στη Γέρα για την επίλυση των προβλημάτων ύδρευσης

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Παναγιώτης Βάλεσης, γίνεται προσπάθεια επίσπευσης των ενεργειών που απαιτούνται για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων επάρκειας νερού που αντιμετωπίζει η περιοχή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Λαμπροβδομάδα με ζέστη και Σάββατο με καταιγίδες και κρύο

Έντονη αστάθεια θα παρουσιάσει ο καιρός στη Λέσβο προς τα τέλη της εβδομάδα, με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας
ΘΕΑΤΡΟ

Πάσχα με θέατρο στο Παλαιοχώρι

Ακολούθησε ούζο και καλή διάθεση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Ανοίγει το Parasol στη Σκάλα Ερεσού

Μιλήσαμε με τον παρά λίγο 34χρονο, νέο ιδιοκτήτη του ιστορικού μπαρ, καφέ, σημείου αναφοράς, Θανάση Καραολάνη που το ξανάφτιαξε με τα χέρια του
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Πανηγυρίζει η Μονή Αγίου Ραφαήλ στο Λόφο των Καρυών

Ξεχωριστή μέρα για τη Λέσβο η Λαμπροτρίτη 7 Mαίου
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση σε Ίππειος και Μιστεγνά

Δείτε εδώ τα έθιμα που συνδέονται μαζί της
ΧΩΡΙΑ

Εντυπωσιακές εικόνες από την Ανάσταση στο Μεσαγρό

Οι κάτοικοι του χωριού της Λέσβου τίμησαν την κορυφαία γιορτή της Χριστιανοσύνης
ΧΩΡΙΑ

Αντιμετωπίσθηκε άμεσα η φωτιά στην Πεδή της Βορειοατολικής Λέσβου

Ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο που πήρε φωτιά είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί γρήγορα η φωτιά στα παρακείμενα πεύκα. Ωστόσο η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής οδήγησε στην γρήγορη κατάσβεση.
ΧΩΡΙΑ

Η Ανάσταση στην Παναγιούδα της Λέσβου

Δεκάδες πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό και το λιμανάκι του χωριού