× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι μας είπατε τελικά κ. Μητσοτάκη;

Γίναμε ή όχι πιο σοφοί οι κάτοικοι της Λέσβου και του βορείου Αιγαίου από τις προεκλογικές υποσχέσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και των Υπουργών του; Τι είπαν για πρωτογενή τομέα, έργα και ανάπτυξη;

Δημοσίευση 12/5/2023

Τι μας είπατε τελικά κ. Μητσοτάκη;
Παναγιώτης Μπαλάσκας

Γράφουν: Μαρία Χατζηγεωργίου, Θράσος Αβραάμ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τελικά τι μας είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργός της χώρας στη διάρκεια της σημερινής του επίσκεψης στη Λέσβο; Γίναμε ή όχι πιο σοφοί ως κάτοικοι του νησιού και του Βορείου Αιγαίου από όσα είδαμε και ακούσαμε στην περιοδεία και στις δύο ομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Ξεκινώντας από τα παραλειπόμενα και παραπολιτικά της σημερινής επίσκεψης αξίζει να αναφέρει κανείς ότι τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο οι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος, πλην της Αφροδίτης Βατή, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες δεν ειδοποιήθηκε για να μεταβεί στο αεροδρόμιο και όταν έμαθε για την υποδοχή ήταν πλέον αργά. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το γεγονός αυτό ενόχλησε την υποψήφια βουλεύτρια η οποία πήγε κατευθείαν στη Μόρια που ήταν ο πρώτος σταθμός Μητσοτάκη.

Τον Πρωθυπουργό σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψής του ακολουθούσαν σε πολύ κοντινή απόσταση εκτός από τους υποψήφιους βουλευτές, κάτι που είναι φυσιολογικό μία εβδομάδα πριν τις εκλογές, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης και ο κατά δήλωση του «ανεξάρτητος» Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης. Προφανώς οι δύο αιρετοί της αυτοδιοίκησης προσπαθούν να δείξουν όσο γίνεται την προσήλωσή τους στη Νέα Δημοκρατία με φόντο τις αυτοδιοικητικές εκλογές που έρχονται τον Οκτώβριο ώστε να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά την επίσκεψη του στους χώρους του πρώην ΚΥΤ Μόριας θα λέγαμε ότι ο κ.Μητσοτάκης έκλεισε έναν κύκλο! Κι αυτό γιατί το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας ξεκίνησε την λειτουργία του το έτος 2013 με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά.

Σήμερα εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαπίστωσε πόσο διαφορετική είναι η κατάσταση από την περίοδο της προσφυγικής κρίσης και από τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του, πιθανόν εννοούσε, όταν έφτασαν οι μετανάστες και πρόσφυγες τους 25.000 ζώντας κάτω από άθλιες συνθήκες στη λεγόμενη «ζούγκλα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκεί ανακοίνωσε για πολλοστή φορά την χρήση του οικοπέδου για τη δημιουργία Μουσικού και Ειδικού Σχολείου καθώς και συγκροτήματος φοιτητικών εστιών. Όλα αυτά βέβαια στο μέλλον. Κοντινό ή μακρινό …θα δείξει! Δηλαδή από μακέτες πάμε καλά!

Στη συνέχεια, ως γνωστόν, πραγματοποίησε ομιλία μπροστά στη στοά Βεκρέλλη στην Ερμού όπου συγκεντρώθηκε ένας πυρήνας κομματικών στελεχών που συνωστήθηκαν μήπως βγουν καμιά φωτογραφία δίπλα στον πρόεδρο του κόμματος τους. Η Ερμού και οι γύρω δρόμοι από το πρωί της Παρασκευής είχαν έντονη αστυνομική παρουσία ενώ επικράτησε τεράστιο μποτιλιάρισμα στην προκυμαία Μυτιλήνης προκειμένου να κινηθεί «άνετα» ο κ.Μητσοτάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη σύντομη ομιλία του στην αγορά επικεντρώθηκε κυρίως στα ζητήματα που σχετίζονται με το γενικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, όπως η αύξηση των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η αύξηση των συντάξεων κ.λπ. Ωστόσο παραδέχτηκε ότι η ακρίβεια είναι το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία και ότι δεν μπορεί να λυθεί με το food pass και τα άλλα επιδόματα αλλά με γενναίες αυξήσεις μισθών τις οποίες υποσχέθηκε ότι θα δούνε οι εργαζόμενοι στη διάρκεια της τετραετίας.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην εξωτερική πολιτική και σημείωσε ότι οι κάτοικοι του Αιγαίου πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς όταν βλέπουν τα Rafale να πετούν πάνω από τα κεφάλια τους και τα θαλάσσια σύνορα να φυλάσσονται. Φυσικά δεν αναφέρθηκε στην ανασφάλεια που νιώθουν οι κάτοικοι των χωριών μας, όταν γνωρίζουν ότι όλα τα Κέντρα Υγείας της Λέσβου είναι υποστελεχωμένα από γιατρούς και νοσηλευτές και σε ορισμένα από αυτά δεν υπάρχουν καν ασθενοφόρα αλλά και όπου υπάρχουν είναι μετρημένα και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες του πληθυσμού της υπαίθρου και ιδιαίτερα των ανθρώπων μεγάλης ηλικίας.


Παράλληλα ο κ.Μητσοτάκης στην ομιλία τους δεν έκανε την παραμικρή νέα υπερδομή που προορίζεται για πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτή της Βάστριας η οποία ολοκληρώνεται και αναμένεται να λειτουργήσει το επόμενο διάστημα στο κέντρο του μεγαλύτερου δάσους της Λέσβου. Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν περίπου 87.000.000 ευρώ.

Στη συνέχεια της επίσκεψής του ο Πρωθυπουργός διέσχισε την προκυμαία της Μυτιλήνης από τον κεντρικό δρόμο, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει πεζοδρόμιο για να περπατήσει κανείς λόγω των λαμαρινών που υπάρχουν.Μαζί με τον Υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη επισκέφθηκαν σκάφος του Λιμενικού Σώματος προκειμένου να συγχαρεί τους λιμενικούς για την προσπάθεια που γίνεται στο Αιγαίο και τη φύλαξη των συνόρων. Φυσικά δεν έγινε η παραμικρή αναφορά, ούτε καν σαν απάντηση στις κατηγορίες, για τα λεγόμενα push backs που καταγγέλλονται κατά καιρούς από Διεθνείς Οργανώσεις όπως ο ΟΗΕ,η Διεθνής Αμνηστία κτλ.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι στο δρόμο προς το Επιμελητήριο Λέσβου ο κ.Μητσοτάκης διασχίζοντας την Πλατεία Σαπφούς χαιρέτησε τα στελέχη του ΚΚΕ που ήταν στο προεκλογικό περίπτερο. Λίγα μέτρα πιο πέρα ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης αδιαφόρησε για το περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και δεν χαιρέτησε τα στελέχη που ήταν εκεί.

Στο Επιμελητήριο Λέσβου ακολούθησε προεκλογική φιέστα με παρέλαση δέκα τουλάχιστον υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης οι οποίοι ήρθαν μαζί με τον κ. Μητσοτάκη για να παρουσιάσουν το «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα στο Βόρειο Αιγαίο»!

Επί της ουσίας οι υπουργοί παρουσίασαν ένα σχέδιο με τα έργα που είτε έγιναν ή είναι σε εξέλιξη είτε έχουν δρομολογηθεί για να γίνουν.


Βέβαια μεταξύ των έργων έγινε αναφορά και σε έργα που ξεκόλλησαν και προχώρησαν την περίοδο που ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ όπως ο οδικός άξονας Καλλονής – Σιγρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έγινε καμία ουσιαστική αναφορά για το πώς η Λέσβος και το Βόρειο Αιγαίο, θα στηριχθούν με συγκεκριμένα αναπτυξιακά προγράμματα και έργα ώστε τα επόμενα χρόνια να αλλάξει η μοίρα τους και από ουραγοί της Ευρώπης που είναι σήμερα θα μπορέσουν να ανακάμψουν οικονομικά, με τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων με παραγωγικό προσανατολισμό και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ούτε λέξη δεν ειπώθηκε από τον Πρωθυπουργό αυτής της χώρας για το πώς θα ανασχεθεί η πορεία ερημοποίησης των νησιών του βορείου Αιγαίου με το δεδομένο ότι η τελευταία απογραφή δείχνει ξεκάθαρη μείωση του πληθυσμού και ερημοποίηση της υπαίθρου των νησιών μας.

Καμία σοβαρή αναφορά δεν έγινε εξάλλου, παρά μόνο γενικόλογες υποσχέσεις, για τα ζητήματα που αφορούν στην ακτοπλοΐα του Αιγαίου με τη δρομολόγηση σύγχρονων πλοίων, την ικανοποίηση του αιτήματος των τουριστικών πρακτόρων και των φορέων του τουρισμού για έκδοση βίζας στην πύλη Σένγκεν ώστε να έρθουν περισσότεροι Τούρκοι τουρίστες, ή για την ομαλοποίηση των πληρωμών και την επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου. Επιπλέον καμία αναφορά δεν έγινε και στο περίφημο Βατερά pass το οποίο ακόμη περιμένουν οι πολύπαθοι επιχειρηματίες των καμένων και σεισμόπληκτων Βατερών.

Στα αζήτητα και η ψυχιατρική κλινική της Μυτιλήνης η οποία υποτίθεται ότι είναι ένα έργο το οποίο ήδη έχει εξαγγελθεί και ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Για τα Κέντρα Υγείας των νησιών μας, οι αναφορές ήταν εξαιρετικά γενικόλογες και μιλούσαν για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση, χωρίς όμως να υπάρχει εξειδίκευση για θέσεις εργασίας και προσλήψεις γιατρών που τόσο έχουν ανάγκη οι δομές υγείας των νησιών μας.

Σε ότι αφορά στο πολύπαθο Πανεπιστήμιο Αιγαίου έγινε αναφορά μεν στη δημιουργία νέων κτιριακών εγκαταστάσεων ωστόσο κανείς δεν μίλησε για τη σημαντική μείωση των φοιτητών μετά την εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να έρθουν στα νησιά μας ελάχιστοι πρωτοετείς φοιτητές.

Σε ότι αφορά στα μεγάλα αθλητικά έργα, για πολλοστή φορά εξαγγέλθηκε το πολύπαθο Κολυμβητήριο στα Θέρμα, το οποίο εμπνεύστηκε ο αείμνηστος Σπύρος Γαληνός και χρηματοδότησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Παρεμπιπτόντως το έργο αυτό σε τι φάση είναι; Θα δημοπρατηθεί φέτος ή μήπως θα μείνουμε με τα σκάμματα και τις λακκούβες που άφησε ο προηγούμενος εργολάβος που παραιτήθηκε επειδή δεν τον πλήρωναν;

Μέσα σε όλα πάντως εντύπωση προκαλεί ότι θυμήθηκαν και την «ξεχασμένη» Νότια Παράκαμψη η οποία ως γνωστόν παραμένει χρόνια στα συρτάρια εδώ και χρόνια επειδή η κατασκευή της προκαλεί αντιδράσεις σε περιοίκους.
Σε κάθε περίπτωση η εκδήλωση του Επιμελητηρίου Λέσβου, ήταν προεκλογική φιέστα του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, με έργα γνωστά και αρκετά από αυτά υλοποιημένα ή προγραμματισμένα από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο απερχόμενος Πρωθυπουργός της χώρας, ήρθε, είδε και απήλθε, με πολλές σέλφι, χαμόγελα και τυμπανοκρουσίες στην Ερμού…η επίσκεψη αυτή ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν έκανε πιο σοφούς και πιο αισιόδοξους για το μέλλον τους κατοίκους της Λέσβου και του Βορείου Αιγαίου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ