× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Από τα σχολεία της Μυτιλήνης, στη παγκόσμια κορυφή των οπτικών επικοινωνιών

Ο 28χρονος Μυτιληνιός Γιώργος Γιαμουγιάννης στους κορυφαίους παγκόσμια ερευνητές στο χώρο των οπτικών επικοινωνιών. Αναχωρεί τη Δευτέρα για την Καλιφόρνια των ΗΠΑ

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 13/5/2023

Από τα σχολεία της Μυτιλήνης, στη παγκόσμια κορυφή των οπτικών επικοινωνιών
Ο 28χρονος Γιώργος Γιαμουγιάννης. Γενέθλια στο εργαστήριο του

Από τα «Λιονταράκια» την παιδική ποδοσφαιρική ομάδα της Μυτιλήνης στην οποία ονειρευόταν να γίνει μεγάλος ποδοσφαιριστής, στην ομάδα της δημιουργίας του ταχύτερου επεξεργαστή τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο. Κι από το 6ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος Πληροφορικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη (ΑΠΘ) να ασχολείται με φωτονικούς νευρώνες ώστε το φως στις δημιουργίες του να αντικαταστήσει το ηλεκτρικό ρεύμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο λόγος για τον 28χρονο με καταγωγή από το Πλωμάρι αλλά μεγαλωμένο στη Μυτιλήνη Γιώργο Γιαμουγιάννη, έναν κορυφαίο παγκόσμια ερευνητή στο χώρο των οπτικών επικοινωνιών, ο οποίος πρόσφατα επιλέχθηκε μεταξύ των επτά φιναλίστ για το μεγάλου κύρους βραβείο OFC Corning Student Award.

Ο Γιώργος Γιαμμουγιάννης, τρίτος από δεξιά με την ερευνητική του ομάδα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιός του Μανώλη Γιαμουγιάννη, γνωστού στην τοπική κοινωνία ως προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών του ΟΤΕ και της λογίστριας Πέρσας Τσαμουρά, έζησε τα μαθητικά του χρόνια στο 6ο Δημοτικό Σχολείο, αργότερα στο Αθλητικό Γυμνάσιο και τελικά στο 2ο Λύκειο.

Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές με θέμα τα δίκτυα επικοινωνιών, στο Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ.Πρόσφατα η επιστημονική ομάδα στην οποία συμμετέχει έγινε γνωστή και για τη δημιουργία ενός επεξεργαστή που βασίζεται σε μια πρωτότυπη αρχιτεκτονική φωτονικών νευρώνων, η οποία επιτρέπει την υλοποίηση αλγεβρικών πράξεων σε πολύ υψηλές ταχύτητες, αξιοποιώντας ταυτόχρονα πρωτότυπες τεχνικές εκπαίδευσης Νευρωνικών Δικτύων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο συνδυασμός αυτός οδήγησε στην πειραματική επίδειξη ενός φωτονικού επεξεργαστή που λειτουργεί σε ταχύτητες έως 50GHz (>25 φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα των σύγχρονων GPU επεξεργαστών) με ταυτόχρονη δυνατότητα για 10 φορές χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Όλα αυτά στα πλαίσια μιας παγκόσμιας προσπάθειας για την κατασκευή υπολογιστικών συστημάτων με εναλλακτικούς τρόπους, επειδή οι τεχνολογίες μικροηλεκτρονικής έχουν φτάσει κοντά στα φυσικά τους όρια που σχετίζονται με το μέγεθος των ηλεκτρονικών τρανσίστορ.

Μια από τις ανερχόμενες τεχνολογίες χρησιμοποιεί το φως, το οποίο, σαν ηλεκτρομαγνητικό κύμα είναι πιο γρήγορο και δεν έχει παρεμβολές στα ολοκληρωμένα οπτικά κυκλώματα σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα. Τα οφέλη από τη χρήση του φωτός είναι η ταχύτητα αλλά και η ενεργειακή κατανάλωση. Στην παρούσα φάση, σύμφωνα η προσπάθεια βρίσκεται σε ερευνητικό επίπεδο ωστόσο γίνονται κινήσεις για να βγουν στην παραγωγή επεξεργαστές που λειτουργούν με φως.


Σημειώνεται ότι η έρευνα του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ αναδεικνύει η χρήση του φωτός στην υλοποίηση των πράξεων πολλαπλασιασμού και πρόσθεσης επιτρέπει στους επεξεργαστές να λειτουργούν σε ταχύτητες πολλαπλάσιες από τις σημερινές αντίστοιχες υπολογιστικές μονάδες GPU της NVIDIA και TPU της Google.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα πλεονεκτήματα, άλλωστε, της φωτονικής τεχνολογίας στον χώρο της επεξεργασίας πληροφορίας με χρήση νευρωνικών δικτύων είναι να αξιοποιεί δεδομένα με τη μορφή φωτός και τεχνολογίες φωτονικής ολοκλήρωσης για την υλοποίηση βαθιών νευρωνικών δικτύων, τα οποία προσπαθούν να «μιμηθούν» τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου και των ανθρώπινων νευρώνων στο πεδίο των υπολογιστών, με στόχο την ταχύτερη και αποδοτικότερη επεξεργασία της πληροφορίας.

Τον περασμένο Μάρτιο, μέρος των αποτελεσμάτων παρουσιάστηκε, μέσω τριών επιστημονικών ανακοινώσεων, στο μεγαλύτερο, παγκοσμίως, Συνέδριο οπτικών επικοινωνιών Optical Fiber Communication (OFC), στο Σαν Ντιέγκο των Η.Π.Α.

Οι τρεις κύριοι ερευνητές των ανακοινώσεων ήταν οι υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, Γεώργιος Γιαμουγιάννης, Απόστολος Τσακυρίδης και Χρήστος Παππάς, με επιβλέποντα τον Καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ Νικόλαο Πλέρο. Οι τρεις υποψήφιοι διδάκτορες επιλέχθηκαν στους επτά φιναλίστ, από τη διεθνή Επιτροπή του Συνεδρίου, μεταξύ 350 φοιτητών από όλο τον κόσμο, για το εγνωσμένου κύρους διεθνές βραβείο OFC Corning Student Award.
Σύντομα ο Γιώργος Γιαμουγιάννης αναχωρεί για τις ΗΠΑ για πρακτική άσκηση σε ένα κορυφαίο τεχνολογικό κολοσσό. Στην HP (γνωστή για τους υπολογιστές που κατασκευάζει, αλλά γενικά ασχολείται με την τεχνολογία και επενδύει μεγάλα κεφάλαια και στην έρευνα), στην οποία θα εργαστεί για τους επόμενους τρεις μήνες, στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια.

Στα σχέδια του να επιστρέψει μετά το καλοκαίρι με στόχο να ολοκληρώσει το διδακτορικό του και να το παρουσιάσει μέχρι τα Χριστούγεννα.«Και μετά;» τον ρωτήσαμε. «Μετά.... μου αρέσει η Μυτιλήνη, η Θεσσαλονίκη αλλά αν δε βρω κάτι που να με καλύψει επαγγελματικά θα επιλέξω κάτι στο εξωτερικό. Βέβαια συμπληρώνει δεν ξέρω αν μπορώ να ζήσω έξω από την Ελλάδα, αν θέλω κιόλας να το κάνω. Όλα αυτά θα κριθούν από το τρίμηνο ταξίδι στην Αμερική» απαντά. Τη Δευτέρα, στις 9 το πρωί αναχωρεί για το Λος Άντζελες!

* Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Προσωρινή δικαίωση για 13 εργαζόμενους της ΔΕΥΑΛ

Παραμένουν στη θέση τους με προσωρινή διαταγή
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Συνελήφθη γιατί κλώτσησε το σκύλο του

Καταγγελία για παράβαση της νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς στη Μυτιλήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην Ισπανία το 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης

Στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βάστρια, «η αρχή ενός αγώνα»

Αυτοψία από τη Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο στις εργασίες για τη νέα δομή
ΕΡΓΑΣΙΑ

Περιοδεία στην αγορά για την Εργατική Πρωτομαγιά

Και παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας από την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνέντευξη Μουτζούρη σε Γερμανούς φοιτητές

Από το Πολιτικό ίδρυμα Konrad – Adenauer Stiftung
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Με αστροναύτη θα μιλήσει το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης!

Στον… διαστημικό διαγωνισμό η Γ τάξη και ο όμιλος 3D Printing
ΥΓΕΙΑ

Στη Μυτιλήνη ο Αδωνις Γεωργιάδης

Θα εγκαινιάσει το νέο κτήριο του ΕΚΑΒ ο υπουργός Υγείας
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δεύτερο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για τον δρόμο που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ταξίδεψαν μικρούς και μεγάλους σε μαγικούς κόσμους

Δαφιώτη και Μολυβιάτης στο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Πηγής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Βιβλιο‑Παραμυθενια» δράση!

Στο Δημοτικό Σχολείο Παμφίλων με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Συνεργασία για τον φάρο πολιτισμού, το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Αστεγοι, Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης συνδράμουν και ζητούν να φτιαχτεί η στέγη του ιστορικού σωματείου- Τι λένε Α. Σαμαρτζίδου, Χ. Μαλακός και Θ. Χατζηλάμπρου στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ