× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σύριος πρόσφυγας έφυγε από τη Λέσβο και έγινε δήμαρχος στη Γερμανία

Η διαδρομή του και οι εμπειρίες που τον καθόρισαν

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 31/5/2023

Σύριος πρόσφυγας έφυγε από τη Λέσβο και έγινε δήμαρχος στη Γερμανία

Όταν ο Ράιαν Αλσεμπλ αποβιβαζόταν από το φουσκωτό που τον είχε μεταφέρει στο νησί της Λέσβου, δεν περνούσε από το μυαλό του ότι μόλις οκτώ χρόνια αργότερα θα γινόταν δήμαρχος ενός ήσυχου χωριού της Γερμανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

"Ήταν νύχτα και δεν υπήρχε ούτε ένα φως στις ακτές της Λέσβου", θυμάται με την ευκαιρία συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του.

"Λίγες ώρες νωρίτερα βρισκόμασταν σε μια συνηθισμένη μεσογειακή πόλη της Τουρκίας. Μετά, η ατμόσφαιρα άλλαξε, με το κρύο, τα σκοτάδια και φυσικά τον φόβο που συνοδεύουν αυτού του είδους το ταξίδι".

Στα 29 του χρόνια ο Ράιαν Αλσεμπλ εξελέγη τον Μάρτιο επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου του χωριού Οστελσχάιμ της νοτιοδυτικής Γερμανίας. Αναλαμβάνει τα καθήκοντά του τον Ιούνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εκλογή του έχει ιστορική σημασία: θα είναι ο πρώτος, ανάμεσα σε εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες που βρήκαν άσυλο στη Γερμανία το 2015 που θα ηγηθεί ενός δήμου στη χώρα υποδοχής τους.

Όταν έφθασε στη Γερμανία, δεν ήταν παρά 21 ετών. Είχε φύγει από τη Συρία για να γλιτώσει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στη χώρα του που ήταν βυθισμένη στον εμφύλιο πόλεμο.

Εκεί, συνάντησε τον αδελφό του που είχε ήδη φοιτητική βίζα. Στη συνέχεια, τέσσερις ακόμη φίλοι του βρήκαν καταφύγιο στη Γερμανία, αλλά οι γονείς του και ο τρίτος αδελφός του παρέμειναν στη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δήμαρχος με το 55,41% των ψήφων μιας συντηρητικής γερμανικής κωμόπολης

Ο Ράιαν Αλσεμπλ πέρασε από τη Λέσβο στην ηπειρωτική Ελλάδα και διέσχισε τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και την Κροατία με μέσα μαζικής μεταφοράς και με τα πόδια. Χρειάστηκε 12 μέρες για να φθάσει στη Γερμανία.

Έμαθε γρήγορα τα γερμανικά και έκανε πρακτική άσκηση ως διοικητικός υπάλληλος στο δημαρχείο του Αλτενγκστετ, χωριού που βρίσκεται κοντά στο Οστελσχάιμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

"Αν βρίσκεσαι στην ύπαιθρο, δεν έχεις επιλογές", εξηγεί. Το 2022 κατάφερε να λάβει τη γερμανική υπηκοότητα.

Η εμπειρία της εξορίας τον έκανε να αναλάβει ευθύνες όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και για τους άλλους, λέει. "Αυτό σφυρηλατεί τον άνθρωπο. Δημιουργεί μια νέα προσωπικότητα".

Ο Ράιαν Αλσεμπλ κατέβηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές και συγκέντρωσε το 55,41% των ψήφων σε αυτό το χωριό των 2.700 κατοίκων. Είναι επίσης μέλος των Πράσινων, διότι "η προστασία του Κλίματος είναι πολύ σημαντική".

Η εκλογική του νίκη είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακή σε ένα χωριό που θεωρείται συντηρητικό. Ο ίδιος αποδίδει την εκλογή του στην ικανότητά του να ακούει τα προβλήματα των κατοίκων και στην εκστρατεία του που ήταν επικεντρωμένη στα θέματα της φροντίδας των παιδιών και στον ψηφιακό κόσμο.

Άνοιγμα

Παραδέχεται ωστόσο ότι δεν αισθάνθηκε τίποτε με τα αποτελέσματα, τόσο ταραγμένος ήταν.Τις μέρες που ακολούθησαν, και καθώς συγχαρητήρια μηνύματα έφθαναν από ολόκληρο τον κόσμο, κατάλαβε σταδιακά σε ποιο σημείο η ιστορία του "ήταν κάτι περισσότερο από μία απλή δημοτική εκλογή σε μία κωμόπολη".

Η μεγάλη μεταναστευτική κρίση του 2015 έδωσε φτερά στο ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Με την επιθετική του εκστρατεία κατά των μεταναστών κατάφερε δύο χρόνια μετά να κάνει την είσοδό του στη γερμανική βουλή.

Ο Ράιαν Αλσεμπλ θεωρεί ότι η νίκη του απέναντι σε άλλους υποψήφιους που μεγάλωσαν στην περιοχή αποτελεί ένδειξη "ανοίγματος" του μυαλού των ψηφοφόρων.

"Είναι μια ένδειξη ότι οι άνθρωποι δεν υπολόγισαν την καταγωγή, αλλά τα προσόντα… Είναι ένδειξη ανοίγματος στον κόσμο".

Οι γονείς του, μία καθηγήτρια και ένας μηχανικός του αγροτικού τομέα, ανήκουν στη μειονότητα των Δρούζων της Συρίας. Ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται ως μη θρησκευόμενος.

Όταν σκέφτεται τη χώρα που άφησε πίσω του το 2015, τα συναισθήματά του είναι ανάμεικτα.

"Είναι η χώρα που γεννήθηκα και μεγάλωσα, όπου πέρασα τα παιδικά και τα νεανικά μου χρόνια, όπου βρίσκονται οι φίλοι και η ευρεία οικογένειά μου. Και οι άνθρωποι με τους οποίους μεγάλωσαν μου λείπουν".

"Αλλά είμαι ευτυχής που είχαν την τύχη να ζήσω εδώ. Άλλοι δεν την είχαν".

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Με κινητοποίηση θα υποδεχθούν οι γιατροί τον υπουργό Υγείας

Ο Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου ανακοίνωσε στάση εργασίας για την Τρίτη 30 Απριλίου και καλεί σε κινητοποίηση
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκδήλωση για την ημέρα της Ευρώπης

Από το Εσπερινό Γυμνάσιο Μυτιλήνης, το 2ο ΓΕΛ Φλώρινας και το Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά Χανίων
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΥΓΕΙΑ

«Υποδοχή» στον Αδωνι ετοιμάζει το Εργατικό Κέντρο

Καλεί σωματεία και φορείς να θέσουν αιτήματα και διεκδικήσεις
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εδωσαν τρόφιμα σε πολίτες που έχουν ανάγκη

Δράση στον Δήμο Δυτικής Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

40 μικροί «λογοτέχνες»

Στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Εξι μήνες σε αναστολή γιατί… άνοιξαν λάκκο σε αρχαιολογικό χώρο

7 άτομα καταδίκασε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης για «εργασίες» στου Απελή