× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έχουν χαθεί ατέλειωτες ώρες διδασκαλίας στο ΓΕΛ Αντισσας!

Κραυγή αγωνίας από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων για την κάλυψη των αναγκών σε καθηγητές

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/12/2019

Έχουν χαθεί ατέλειωτες ώρες διδασκαλίας στο ΓΕΛ Αντισσας!

Επιστολή με αποδέκτες την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, τον Προϊστάμενο Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και τον Προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου απέστειλε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γενικού Λυκείου Άντισσας, κοινοποιώντας την και στην Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Λέσβου, καταθέτοντας την έντονη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι καθυστερεί να καλύψει τις ανάγκες που παρατηρούνται σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καταγγέλουν μάλιστα πως έχει χαθεί ήδη μεγάλο μέρος των ωρών διδασκαλίας σε κομβικά μαθήματα, λόγω έλλειψης καθηγητών.

Αναλυτικά:  

«Κυρία υπουργέ,
Το Γενικό Λύκειο Άντισσας είναι το πιο απομακρυσμένο Λύκειο της Λέσβου, αφού απέχει 75 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα. Κατά συνέπεια οι μαθητές του δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε φροντιστήρια, καθώς το κοντινότερο φροντιστήριο απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από τα πιο απομακρυσμένα χωριά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Πολιτεία όφειλε να καλύψει έγκαιρα τις ανάγκες σε εκπαιδευτικούς. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Στις 20 Νοεμβρίου διορίστηκε αναπληρωτής φιλόλογος και άρχισε να διδάσκεται η ιστορία κατεύθυνσης της Γ´ Λυκείου. Στις αρχές Δεκεμβρίου διορίστηκε καθηγητής πληροφορικής και άρχισε να διδάσκεται το αντίστοιχο μάθημα κατεύθυνσης. Την ίδια περίοδο διορίστηκε καθηγήτρια αγγλικών και θεολόγος, ενώ παραμένει ακάλυπτη η θέση ενός φιλόλογου και ενός καθηγητή καλλιτεχνικών.

Με βάση τους υπολογισμούς και τον προγραμματισμό της ύλης μέχρι στιγμής έχει χαθεί το 31, 5 % των ωρών διδασκαλίας (65 ώρες) στο μάθημα της «Ιστορίας κατεύθυνσης» και το 36 % των ωρών (73 ώρες) στο μάθημα «Πληροφορική κατεύθυνσης» στη Γ’ Λυκείου. Αντίστοιχα ποσοστά ωρών έχουν χαθεί στα μαθήματα των Θρησκευτικών και των Αγγλικών, που αποτελεί επίσης ειδικό μάθημα. Συνεχίζονται να μη γίνονται τα μαθήματα Ιστορίας της Β’ Λυκείου, του «Σύγχρονου Κόσμου, Πολίτης και Δημοκρατία» και των «Λατινικών επιλογής» της Γ’ Λυκείου λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης φιλολόγου. Τέλος δε γίνεται το μάθημα του «Γραμμικού Σχεδίου επιλογής» στη Γ Λυκείου, λόγω έλλειψης καθηγητή καλλιτεχνικών.

Όπως αντιλαμβάνεστε πλέον δεν υπάρχει δυνατότητα αναπλήρωσης όλων αυτών των χαμένων ωρών. Επιπλέον δεν είναι δυνατή η επαρκής κάλυψη του συνόλου της εξεταστέας ύλης, κάτι ιδιαίτερα αρνητικό για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Θεωρούμε υποκρισία να καλούνται μαθητές και καθηγητές να αναπληρώσουν τις χαμένες ώρες όταν γίνεται μια μαθητική κατάληψη, ενώ δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο, όταν χάνονται εκατοντάδες ώρες με υπαιτιότητα της Πολιτείας. Όπως τώρα, που με ευθύνη του υπουργείου υπάρχουν κενά σε εκπαιδευτικούς, τρεις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Γενικό Λύκειο Άντισσας εξαιτίας των χαμένων ωρών διδασκαλίας συνιστά καταπάτηση των δικαιωμάτων των μαθητών για ισότιμη πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση. Αισθανόμαστε πως τόσο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας όσο και οι Προϊστάμενοι Εκπαίδευσης αντιμετωπίζετε τους κατοίκους των απομακρυσμένων χωριών της περιφέρειας ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Κύρια υπουργέ,
Απευθυνόμαστε πλέον σε εσάς και αναμένουμε τη δική σας προσωπική παρέμβαση αναφορικά με τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ζητάμε να λάβετε αντισταθμιστικά μέτρα ώστε να αποκατασταθεί στοιχειωδώς το δικαίωμα των παιδιών μας στην ισότιμη πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα ζητάμε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να διοριστούν αμέσως φιλόλογος και καθηγητής καλλιτεχνικών, ώστε επιτέλους να σταματήσουν να χάνονται διδακτικές ώρες.

Να μειωθεί η εξεταστέα ύλη στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα σε ποσοστό ανάλογο των χαμένων ωρών. Αν αυτό δεν μπορεί να ισχύσει, να υπάρξει ειδική αντισταθμιστική ρύθμιση στη μοριοδότηση των μαθητών του ΓΕΛ Άντισσας, στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Να γίνουν μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών σύμφωνα με τις ανάγκες, ώστε να σταματήσει το σημερινό καθεστώς των αναπληρωτών και των χαμένων ωρών.

Να δοθούν επιπλέον θετικά κίνητρα στους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν πραγματικά (και όχι εικονικά) σε απομακρυσμένα σχολεία της περιφέρειας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ
ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΕΧΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΠΑΥΛΗΣ
ΜΑΡΙΑ ΨΥΡΟΥΚΗ
ΕΛΕΝΗ ΨΙΨΙΧΛΑ-ΑΓΓΕΛΗ
ΜΑΡΙΑ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ
ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Πανυπαλληλική απεργία την Τρίτη 21 Μαΐου

24ώρη απεργία έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, απεργιακή συγκέντρωση στη γενική γραμματεία Αιγαίου στη Μυτιλήνη διοργανώνει το Ν.Τ. Λέσβου της ΑΔΕΔΥ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Δράση παρατήρησης της Σελήνης στην Πλατεία Σαπφούς

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Αστρονομίας
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ερμού, σχολεία και σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Μεγάλη δράση εν όψει των ευρωεκλογών στα καταστήματα της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ευεξία, χαλάρωση και θεραπεία στα ιαματικά λουτρά του Πολιχνίτου

Ενθουσιασμένοι δηλώνουν οι λουόμενοι των νέων ιαματικών εγκαταστάσεων Ιπποκράτης που ξεκίνησε τη λειτουργία του το Πάσχα. Οι Γερμανοί τουρίστες μιλώντας στην κάμερα του «Ν» περιγράφουν με θερμά λόγια την εμπειρία τους
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πρώτη δύναμη η ΔΑΚΕ στην ΕΛΜΕ Λέσβου

Δείτε εδώ την κατανομή των εδρών και τις ψήφους που πήρε κάθε παράταξη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης στη Βαρκελώνη

Μαθητές του Σχολείου επισκέφθηκαν το «Tales of Volcanoes» για να γνωρίσει ακόμα καλύτερα τον κόσμο των ηφαιστείων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τέσσερα νέα ασθενοφόρα στο Βόρειο Αιγαίο

Θα καλύψουν τις ανάγκες σε Πολιχνίτο, Μυτιλήνη, Καλλονή και Πυργί Χίου
ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερις θάνατοι από covid‑19, πέντε οι διασωληνωμένοι ασθενείς

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παραμένει χαμηλή αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκλογές στην ΕΛΜΕ Λήμνου για την ανάδειξη αντιπροσώπου στο συνέδριο της ΟΛΜΕ

Ο Ανδρέας Ξυπτεράς αναδείχθηκε αντιπρόσωπος από την πλειοψηφούσα παράταξη Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Πάλι τροχαίο ατύχημα στον κόμβο Αγίας Τριάδας!

Μέσα σε λίγες εβδομάδες έχουν γίνει στο ίδιο σημείο τουλάχιστον τέσσερα ατυχήματα, ενώ δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από τα εγκαίνια του νέου οδικού δικτύου Καλλονής - Σιγρίου στη Λέσβο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ανοιξαν οι κάλπες στην ΕΛΜΕ Λέσβου

Πέντε παρατάξεις διεκδικούν θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο και αντιπροσώπους στην ΟΛΜΕ- Μέχρι το απόγευμα οι εκλογές στα Κεντρικά Λύκεια
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

H ΑΜΚΕ «Αγκαλιά» για το Οικοτροφείο στη Μυτιλήνη και την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας

Μέλη του οργανισμού συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη