× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ελληνικά, συρτάκι και αρχαία κουζίνα στη Σκάλα Ερεσού

Καινοτόμες δράσεις του Φορέα Προβολής και Ανάπτυξης Ερεσού προσελκύουν τις ξένες επισκέπτριες

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 11/6/2023

Ελληνικά, συρτάκι και αρχαία κουζίνα στη Σκάλα Ερεσού

Στον απόηχο του πρώτου μεγάλου κύματος αφίξεων τουριστριών στην Ερεσό τον περασμένο Μάιο και εν όψει της ερχόμενης αυξημένης κίνησης του καλοκαιριού, ο Φορέας Προβολής και Ανάπτυξης Ερεσού σκέφτηκε να δραστηριοποιηθεί το διάστημα 7 με 12 Ιουνίου αναζωπυρώνοντας το ενδιαφέρον των επισκεπτών στη Σκάλα Ερεσού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα οργανώνει στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του για το 2023, εκδηλώσεις αναβίωσης της ζωής στην αρχαία Ερεσό. Ειδικότερα, από τις 7 Ιουνίου μέχρι και τις 12 Ιουνίου  2023 επισκέπτες από όλο τον κόσμο έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στην αίθουσα του Φορέα Προβολής και Ανάπτυξης στη Σκάλα Ερεσού, μαθήματα ελληνικής γλώσσας, ελληνικού τραγουδιού και χορού, στοιχεία της ιστορίας του τόπου μας, μαγειρική με αναφορά στις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων, ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών, συνδυάζοντας το «νους υγιής εν’σώματι υγιεί» και μια πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση για τα ευεργετικά αποτελέσματα  των βοτάνων, με πρακτικές πληροφορίες για τη σωστή χρήση τους από την εταιρεία Diamond Age Essences και τον Omprakash Κ.

Για όλες αυτές τις δράσεις μιλήσαμε στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99» με την εκπρόσωπο του Φορέα και εθελόντρια στις δράσεις, Βάλια Ασημακοπούλου:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με όλες αυτές τις δραστηριότητες, ο Φορέας Προβολής και Ανάπτυξης Ερεσού κάνει ένα βήμα στον εναλλακτικό τουρισμό προσφέροντας την δυνατότητα στους επισκέπτες να ξεχάσουν για λίγο τα προβλήματά τους, να νιώσουν έφηβοι, μαθήτριες σε ένα σχολείο της Σαπφούς, να ανεβούν πνευματικά  απολαμβάνοντας ζωντάνια αλλά και χαλάρωση,  γαλήνη  σώματος και ψυχής αλλά και ενέργεια και όρεξη για μια ζωή απαλλαγμένη από το άγχος και την ρουτίνα.

«Σε αυτό το τόσο μικρό κομμάτι της γης, στην Ερεσό της Λέσβου, νησί του Ελλαδικού χώρου, γεννήθηκαν τρεις τεράστιες προσωπικότητες της ανθρώπινης ιστορίας, η Σαπφώ, ο Φανίας και ο Θεόφραστος,  την θετική ενέργεια των οποίων βιώνουμε ακόμη και σήμερα καθημερινά στη ζωή μας. Το έργο της ζωής και των τριών,  μελετά η ανθρωπότητα και η επιστήμη μέχρι και σήμερα

Η Σαπφώ γεννήθηκε τον 6ον π.Χ. αιώνα και είναι  γνωστή ως ποιήτρια, συγγραφέας, συνθέτρια, μητέρα αλλά και διάσημη δασκάλα σε σχολείο θηλέων στο οποίο τα κορίτσια μάθαιναν λογοτεχνία, ποίηση, θέατρο, μουσική, χορό, πολιτική αλλά και πώς να γίνουν καλές μητέρες, σύζυγοι και νοικοκυρές.  Γιατί τα κορίτσια από την εποχή εκείνη, δηλαδή πριν από 2600 χρόνια, είχαν δικαίωμα στη μόρφωση και στη δημόσια ζωή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Φανίας, γεννήθηκε τον 4ο αιώνα. π.Χ.  μαθήτευσε δίπλα στον  Αριστοτέλη και άφησε πολύτιμό έργο ως ιστορικός, φιλόσοφος, πολιτικός, μουσικός.

Ο Θεόφραστος γεννήθηκε τον 4ο αιώνα .πΧ. επίσης μαθητής του Αριστοτέλη  υπήρξε σπουδαίος βοτανολόγος, φυσικός, φιλόσοφος, συγγραφέας ο πρώτος γνωστός στον κόσμο οικολόγος.» λέει ο φορέας για τη δράση του.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βαλσαμίδης: Δεν δόθηκαν απαντήσεις για τα μεγάλα έργα της Λέσβου

Κριτική στην Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη από τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέα εποχή για την πλαζ Τσαμάκια της Μυτιλήνης

Ξεκίνησε τη λειτουργία της νωρίτερα από ποτέ με ολοκαίνουργιο εξοπλισμό, ανακαινισμένα αποδυτήρια, τουαλέτες και είσοδο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Σήμανση και φωτεινή σηματοδότηση στον κόμβο της Αγίας Τριάδας Καλλονής»

Ανακοίνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Β.Α. Αιγαίου, με αφορμή τα ατυχήματα που έγιναν την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του δρόμου Καλλονής - Σιγρίου
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Στο πλευρό των χωριών ο Δήμος Δυτικής Λέσβου

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές του ου Αντιδημάρχου Συντονισμού Κοινοτήτων και Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Γιώργου Μακρογιάννης, με τους Προέδρους των 36 τοπικών κοινοτήτων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συναντήσεις των αιμοδοτών Μυτιλήνης με τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας

Ο Πρόεδρος του ΕΚΕΑ συναντήθηκε με όλα τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΑΜ στη νέα, μόνιμη πλέον αίθουσα όπου διενεργούνται οι εθελοντικές αιμοδοσίες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σύσταση της Υπηρεσίας καθαριότητας Μυτιλήνης για τα ογκώδη αντικείμενα

Διαβάστε αναλυτικά τι θα ισχύσει για τη Μεγάλη Εβδομάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χωρίς φαναράκια η Μεγάλη Παρασκευή, λόγω αντιπυρικής περιόδου

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των Πασχαλινών εκδηλώσεων του Δήμου Μυτιλήνης. Κύκλοι της πυροσβεστικής αναφέρουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί να πετάξουν φαναράκια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΚΚΕ στηρίζει την Κίνηση κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Η βουλευτής Λέσβου Μαρία Κομνηνάκα συναντήθηκε με μέλη της κίνησης για ελεύθερα βουνά στη Λέσβο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εχει αδικηθεί η Λέσβος»

Δεν περίμενε τον Ιούνιο του 2023 όταν επισκέφτηκε για πρώτη φορά το νησί ότι θα γίνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Βρέθηκαν στον «μαγικό κόσμο των βιβλίων»!

Εντυπωσιακή μουσικο-αφηγηματική παράσταση από την Αθανασία Δαφιώτη και τον Γρηγόρη Μολυβιάτη στην Πέτρα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δράση καθαρισμού του βυθού στο λιμανάκι της Ευρειακής Γέρας

Ο βυθός είχε συσσωρεύσει αντικείμενα και απορρίμματα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ως πότε θα μείνει η Μυτιλήνη χωρίς κολυμβητήριο;

Καμία εξέλιξη έως αυτή τη στιγμή για την χρηματοδότηση του έργου η οποία περιορίστηκε σημαντικά από το Υπουργείο μετά την πρώτη δημοπράτηση του έργου. Δεν προχωρά η διαδικασία χωρίς ολόκληρο το ποσό