Ελληνικά, συρτάκι και αρχαία κουζίνα στη Σκάλα Ερεσού
Καινοτόμες δράσεις του Φορέα Προβολής και Ανάπτυξης Ερεσού προσελκύουν τις ξένες επισκέπτριες
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 11/6/2023

Στον απόηχο του πρώτου μεγάλου κύματος αφίξεων τουριστριών στην Ερεσό τον περασμένο Μάιο και εν όψει της ερχόμενης αυξημένης κίνησης του καλοκαιριού, ο Φορέας Προβολής και Ανάπτυξης Ερεσού σκέφτηκε να δραστηριοποιηθεί το διάστημα 7 με 12 Ιουνίου αναζωπυρώνοντας το ενδιαφέρον των επισκεπτών στη Σκάλα Ερεσού.
Συγκεκριμένα οργανώνει στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του για το 2023, εκδηλώσεις αναβίωσης της ζωής στην αρχαία Ερεσό. Ειδικότερα, από τις 7 Ιουνίου μέχρι και τις 12 Ιουνίου 2023 επισκέπτες από όλο τον κόσμο έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στην αίθουσα του Φορέα Προβολής και Ανάπτυξης στη Σκάλα Ερεσού, μαθήματα ελληνικής γλώσσας, ελληνικού τραγουδιού και χορού, στοιχεία της ιστορίας του τόπου μας, μαγειρική με αναφορά στις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων, ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών, συνδυάζοντας το «νους υγιής εν’σώματι υγιεί» και μια πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση για τα ευεργετικά αποτελέσματα των βοτάνων, με πρακτικές πληροφορίες για τη σωστή χρήση τους από την εταιρεία Diamond Age Essences και τον Omprakash Κ.
Για όλες αυτές τις δράσεις μιλήσαμε στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99» με την εκπρόσωπο του Φορέα και εθελόντρια στις δράσεις, Βάλια Ασημακοπούλου:
Με όλες αυτές τις δραστηριότητες, ο Φορέας Προβολής και Ανάπτυξης Ερεσού κάνει ένα βήμα στον εναλλακτικό τουρισμό προσφέροντας την δυνατότητα στους επισκέπτες να ξεχάσουν για λίγο τα προβλήματά τους, να νιώσουν έφηβοι, μαθήτριες σε ένα σχολείο της Σαπφούς, να ανεβούν πνευματικά απολαμβάνοντας ζωντάνια αλλά και χαλάρωση, γαλήνη σώματος και ψυχής αλλά και ενέργεια και όρεξη για μια ζωή απαλλαγμένη από το άγχος και την ρουτίνα.
«Σε αυτό το τόσο μικρό κομμάτι της γης, στην Ερεσό της Λέσβου, νησί του Ελλαδικού χώρου, γεννήθηκαν τρεις τεράστιες προσωπικότητες της ανθρώπινης ιστορίας, η Σαπφώ, ο Φανίας και ο Θεόφραστος, την θετική ενέργεια των οποίων βιώνουμε ακόμη και σήμερα καθημερινά στη ζωή μας. Το έργο της ζωής και των τριών, μελετά η ανθρωπότητα και η επιστήμη μέχρι και σήμερα
Η Σαπφώ γεννήθηκε τον 6ον π.Χ. αιώνα και είναι γνωστή ως ποιήτρια, συγγραφέας, συνθέτρια, μητέρα αλλά και διάσημη δασκάλα σε σχολείο θηλέων στο οποίο τα κορίτσια μάθαιναν λογοτεχνία, ποίηση, θέατρο, μουσική, χορό, πολιτική αλλά και πώς να γίνουν καλές μητέρες, σύζυγοι και νοικοκυρές. Γιατί τα κορίτσια από την εποχή εκείνη, δηλαδή πριν από 2600 χρόνια, είχαν δικαίωμα στη μόρφωση και στη δημόσια ζωή.
Ο Φανίας, γεννήθηκε τον 4ο αιώνα. π.Χ. μαθήτευσε δίπλα στον Αριστοτέλη και άφησε πολύτιμό έργο ως ιστορικός, φιλόσοφος, πολιτικός, μουσικός.
Ο Θεόφραστος γεννήθηκε τον 4ο αιώνα .πΧ. επίσης μαθητής του Αριστοτέλη υπήρξε σπουδαίος βοτανολόγος, φυσικός, φιλόσοφος, συγγραφέας ο πρώτος γνωστός στον κόσμο οικολόγος.» λέει ο φορέας για τη δράση του.