ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δυσκολεύεται να σηκώσει κεφάλι ο τουρισμός κρουαζιέρας στη Λέσβο
Μόλις 14 προσεγγίσεις πλοίων το 2022, 9 αναμένονται το 2023
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/6/2023

Το 2023 αναμένεται να προσεγγίσουν το λιμάνι της Μυτιλήνης 9 κρουαζιερόπλοια, όπως ανέφερε στο «Ν» ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων της Λέσβου Παναγιώτης Χατζηκυριάκος. Το 2022 είχαν προσεγγίσει το λιμάνι της πόλης 14 κρουαζιερόπλοια από τα οποία είχαν αποβιβασθεί 3.676 τουρίστες.
Τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου τις προηγούμενες ημέρες δείχνουν πως οι αφίξεις κρουαζιεροπλοίων κατέρρευσαν το 2017 και από τότε κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Το 2015 είχαν φθάσει στην Μυτιλήνη 49 πλοία και είχαν αποβιβάσει 23.536 τουρίστες, το 2016 είχαν φθάσει 26 πλοία και είχαν αποβιβάσει 13.231 τουρίστες. Την επόμενη το 2017 προσέγγισαν την Μυτιλήνη μόλις 5 πλοία και αποβίβασαν 2.470 τουρίστες. Το 2018 προσέγγισε τη Μυτιλήνη μόλις 1 πλοίο και αποβίβασε μόλις 260 τουρίστες. Το 2019 οι προσεγγίσεις πλοίων ήταν 7 και οι τουρίστες που αποβιβάστηκαν ήταν 3.180. Το 2020, πρώτο έτος της πανδημίας μηδενίστηκαν οι προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων. Το 2021 καταγράφηκαν 3 προσεγγίσεις πλοίων και 2.449 αφίξεις τουριστών.
Η Περιφέρεια βορείου Αιγαίου έχει αναθέσει σε εταιρεία να προσεγγίσει τις εταιρείες που διαχειρίζονται κρουαζιερόπλοια προκειμένου να γίνει μια προσπάθεια ανάταξης του συγκεκριμένου τουριστικού κλάδου της Λέσβου. Η ίδια εταιρεία έχει αναλάβει και την προβολή του νησιού. Ο κ. Χατζηκυριάκος αναφέρει πως η εταιρεία ξεκίνησε να δουλεύει το 2023 και αποτελέσματα αναμένονται από το 2025 και μετά.
Το Insete στην μελέτη που εκπόνηση για τον τουρισμό στα νησιά του βορείου Αιγαίου πρότεινε την αναβάθμιση των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών της Λέσβο προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετήσουν μικρά και μεσαίου μεγέθους κρουαζιερόπλοια. Κατά την εκτίμηση του Ινστιτούτου των Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων αυτή η επιλογή είναι προτιμότερη καθώς απαιτεί σχετικά μικρές επενδύσεις και μπορεί να αποδώσει πολύ γρήγορα θετικά αποτελέσματα. Οι μεγάλες επενδύσεις για την υποδοχή μεγάλων κρουαζιερόπλοιων, κατά την μελέτη του Insete, είναι σκόπιμο να γίνουν σε ένα μικρό αριθμό τουριστικών προορισμών της χώρας.