× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Να σταματήσει η εγκληματική η πολιτική στον τομέα της υγείας»

Παρέμβαση της Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Ιατρών Λέσβου για το κέντρο υγείας Πολιχνίτου και τα προβλήματα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στο νησί

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/6/2023

«Να σταματήσει η  εγκληματική η πολιτική στον τομέα της υγείας»

Εκτενή ανακοίνωση εξέδωσε η ΔΗΠΑΚ Ιατρών Λέσβου που αναφέρεται στα προβλήματα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη Λέσβο και ειδικότερα των κέντρων υγείας (Πολιχνίτου, Άντισσα κλπ). Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Διαβάσαμε την ανακοίνωση της διοικούσας επιτροπής του ΚΥ Πολιχνίτου με αφορμή το τελευταίο επεισόδιο «δυσλειτουργίας» της ΠΦΥ στην περιοχή με το «θλαστικό τραύμα» ενός συμπολίτη μας ο οποίος αναγκάστηκε τελικά να καταφύγει στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης με ιδία μέσα για να λύσει το πρόβλημά του. Φυσικά το τελευταίο αυτό περιστατικό δεν είναι ίδιας βαρύτητας με αυτά που κόστισαν ανθρώπινες ζωές όμως και αυτό - από άλλη πλευρά - αναδεικνύει το ίδιο τεράστιο πρόβλημα των ελλείψεων στην ΠΦΥ, στο ΕΚΑΒ και στο ΕΣΥ γενικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ελλείψεις που τελικά είναι ο κανόνας και που οδηγούν συνεχώς σε απώλειες ανθρώπινων ζωών. Είναι γνωστό ότι τις τελευταίες 15 ημέρες κόστισαν τη ζωή σε 5 συνανθρώπους μας (Κως, Ρόδος, Αττική, Χαλκιδική κλπ.). Είναι αποτέλεσμα της ίδιας εγκληματικής πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις ως τώρα.

 

Το να προσπαθούμε (σαν διοικούσα επιτροπή του ΚΥ Πολιχνίτου) να εξωραΐσουμε και να δικαιολογήσουμε την πολιτική αυτή και τα εγκληματικά αποτελέσματά της που τα ζει καθημερινά ο λαός της περιοχής μας είναι τουλάχιστον ατελέσφορο και εξωφρενικό όμως δυστυχώς δεν είναι το μόνο πρόβλημα της ανακοίνωσης καθώς επίσης διαβάζουμε παρακάτω: «(…)Σε αυτό το σημείο, να αναφέρουμε ότι και στο παρελθόν, πολλές φορές, έχουν διοχετευθεί και δημοσιοποιηθεί πληροφορίες που δυστυχώς είναι ανακριβείς και για άλλα περιστατικά της μονάδας του Κέντρου Υείας Πολιχνίτου όπως και για τον τρόπο που αυτά διευθετήθηκαν από τους ιατρούς της(…)». Προτάσσοντας την απαραίτητη κρίση των γιατρών και την ηρωική τους προσπάθεια σ’ αυτές τις συνθήκες που εργάζονται είναι τουλάχιστον παραπλανητικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας δούμε λίγο πιο συγκεκριμένα τα γεγονότα:

1)      Ασθενής με τραυματισμό δακτύλου από μηχάνημα προσήλθε στο ΚΥ και αντιμετωπίστηκε πώς; Με καθαρισμό του τραύματος και την εκτίμηση ότι χρειαζόταν απλά συρραφή ή την εκτίμηση ότι χρειαζόταν ορθοπεδική εξέταση (βλάβη τενόντων κλπ.) και συρραφή;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να συσταθεί επίσκεψη στο Βοστάνειο υιοθετούμε σαν επικρατέστερη την δεύτερη εκδοχή, καθώς αν ίσχυε η πρώτη οι γιατροί του ΚΥ γνωρίζουν πως να κάνουν μια απλή συρραφή τραύματος.

2)      Ο συγκεκριμένος ασθενής κατέφυγε σε ιδιωτικό μέσο για να μεταβεί στο Βοστάνειο (πληρώνοντας ταξί).

 

Από αυτές τις δυο διαπιστώσεις μόνο, μπορούμε να βγάλουμε μερικά συμπεράσματα.

1ον) Το ΚΥ Πολιχνίτου δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει όχι μόνο τα βαριά, τραγικά περιστατικά του πρόσφατου παρελθόντος αλλά ακόμα και ελαφρύτερα λόγω έλλειψης των απαραίτητων ειδικοτήτων (π.χ. παιδιάτρου, χειρούργου, ορθοπεδικού κλπ.)

2ον) Όποιος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί στο δημόσιο σύστημα πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη (είτε πρόκειται για περιστατικό ΠΦΥ είτε για επείγον)

 

Αναφερόμαστε αναλυτικά σε αυτό το καινούργιο περιστατικό γιατί αναδεικνύει ανάγλυφα την πορεία της εγκληματικής πολιτικής.

Αφήνουν το δημόσιο σύστημα να υποβαθμίζεται, να υπολειτουργεί και σταδιακά οι υπηρεσίες του υποκαθίστανται από τους ιδιώτες σε όλα τα επίπεδα (ασθενοφόρα, ιδιωτικές εταιρίες ΠΦΥ, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα κλπ.).Ο λαός να πεθαίνει αβοήθητος και οι πλούσιοι να εξυπηρετούνται στους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους οι οποίοι αποκομίζουν τεράστια κέρδη.

Και καταλήγει δυστυχώς η απαράδεκτη ανακοίνωση της διοικούσας επιτροπής για «παραπληροφόρηση» και για «ευαισθητοποίηση υπό τις οδηγίες-κατευθύνσεις της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας για ποιότητα και εύρυθμη λειτουργία των μονάδων.»

Βγαίνει λάδι λοιπόν η κυβερνητική πολιτική.

 

Σαν απάντηση σ ‘αυτήν την πολιτική που υλοποιεί η 2 ΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων θυμίζουμε:

 

Το ΚΥ Άντισσας το πιο απομακρυσμένο του νησιού ΔΕΝ έχει σε όλες τις βάρδιες από ασθενοφόρο αλλά καλύπτεται από την Καλλονή.

Ένας ορθοπεδικός καλύπτει τρία κέντρα υγείας, ανάμεσα τους και του Πολιχνίτου. Καρδιολόγος δεν υπάρχει ούτε για δείγμα σε κανένα Κ.Υ. του νησιού και στο πολύπαθο ΚΥ Μυτιλήνης παραιτήθηκε η μοναδική Ακτινολόγος.

Περισσότερα από 12 νησιά καλύπτουν τις μεταφορές των ασθενών με μόνο ένα ασθενοφόρο (Κάλυμνος, Κως, Λέρος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σάμος, Σύρος, Σαντορίνη, Τήνος κ.α.) . Νησιά που  το καλοκαίρι ο πληθυσμός  τους πολλαπλασιάζεται λόγω τουρισμού.  Στην Χίο και την Ικαρία το προσωπικό δεν επαρκεί για δεύτερο ασθενοφόρο σε όλες τις βάρδιες . Στην Ιο, στην Κάρπαθο και στα Κύθηρα το ΕΚΑΒ με 1-2 διασώστες λειτουργεί μερικά 8ώρα. Επιπλέον να σημειώσουμε ότι αυτή την στιγμή ο μέσος όρος αναμονής ασθενοφόρου για ανακοπή καρδιάς είναι 24 λεπτά. Κάθε λεπτό καθυστέρησης μειώνει την πιθανότητα επιβίωσης κατά τα 10% και η αναμονή για άλλα επείγοντα ( ΑΕΕ, τροχαία κ.τ.λ.) ακόμα μεγαλύτερη. Οι ελλείψεις σε προσωπικό του ΕΚΑΒ τεράστιες(οδηγοί και διασώστες), σε μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές (ειδικά στα ΚΥ της περιφέρειας) σκανδαλώδεις.

 

Αυτή η εγκληματική πολιτική πρέπει να σταματήσει άμεσα και επειδή οι κυβερνώντες όλων των τελευταίων χρόνων απέδειξαν ότι δεν θέλουν να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο, καθολικό, δημόσιο σύστημα υγείας το βάρος πέφτει στο λαό να το διεκδικήσει και στο τέλος να το επιβάλλει.

Χωρίς την οργανωμένη, συντονισμένη παρέμβαση του λάου δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά πρόοδος.

 

Και τα εγκλήματά τους θα συνεχίζονται…».

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εχει ο καιρός γυρίσματα

Μεταφέρονται οι βροχές που ήταν να ξεκινήσουν από τις 9 το πρωί του Μ. Σαββάτου στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος και στον Επιτάφιο των Μιστεγνών

Μετά το ολονύχτιο μοιρολόι των γυναικών στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στον ορεινό Ασώματο

Yπό τους ήχους του «νεκρώσιμου»
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτη Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Με ήχους από τις καμπάνες και χτυπήματα των ξύλινων στασιδιών στο ναό σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης τον Άγιο Θεράποντα, οι Μυτιληνιοί υποδέχτηκαν το μήνυμα της προσμονής της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στη Σκάλα Λουτρών

Η χορωδία από ομάδα γυναικών μελών του Συλλόγου Μικρασιατών έψαλε τα Εγκώμια
ΧΩΡΙΑ

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα ο Επιτάφιος στο Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ

Περιφορά το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής από την αδελφότητα της Μονής και την Ηγουμένη Ταβιθά
ΧΩΡΙΑ

Ένας ξεχωριστός Επιτάφιος στη Σκάλα Συκαμιάς

Περιφορά με καΐκι στο λιμανάκι του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει η ενορία του Κάτω Χάλικα στη Μυτιλήνη

Πανηγυρικές εκδηλώσεις για τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Φωτεινής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βγήκαν οι λαμαρίνες από την προκυμαία Μυτιλήνης

Ο υπεύθυνος του έργου μίλησε στην κάμερα του «Ν» για την εξέλιξη των εργασιών οι οποίες το τελευταίο διάστημα όπως είπε έχουν ομαλοποιηθεί αρκετά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανάσταση με ομπρέλες στη Λέσβο

Μικρή αστάθεια με μπόρες αναμένεται το Μεγάλο Σάββατο στο νησί ενώ την Κυριακή του Πάσχα μέχρι στιγμής φαίνεται ότι ο καιρός θα κυλήσει χωρίς προβλήματα
ΧΩΡΙΑ

Μεγάλη Παρασκευή στο Σίγρι

Οι γυναίκες του χωριού τηρώντας το έθιμο των παππούδων τους που ήρθαν πρόσφυγες από το διωγμό του 1922 στολίζουν τον επιτάφιο το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης