× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Υπηρέτης δύο αφεντάδων» ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Την ώρα που κανείς δεν μπορεί να καταθέσει μια αίτηση ενιαίας ενίσχυσης ο ΟΠΕΚΕΠΕ πανηγυρίζει για την διαλειτουργικότητα...

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 19/6/2023

«Υπηρέτης δύο αφεντάδων» ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Άνθρωποι από άλλο πλανήτη φαίνεται πως αποτελούν την διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε διαφορετικά πως ο Οργανισμός πανηγυρίζει για την διαλειτουργικότητα του ΟΣΔΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή 16 Ιουνίου την ώρα που το ΟΣΔΕ δεν λειτουργεί. Κι ενώ ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκονται στον δικό τους κόσμο τα επιχειρηματικά συμφέροντα που διαγκωνίζονται για την διαχείριση του ΟΣΔΕ κονταροχτυπιούνται διά μέσου στρατευμένων δημοσιογραφικών αναλύσεων και ρεπορτάζ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; Ο ΟΠΕΚΕΠΕ άνοιξε την πόρτα για να μπει ξανά στο ΟΣΔΕ η ομάδα επιχειρηματικών συμφερόντων που μέχρι πριν ένα μήνα η ηγεσία του οργανισμού και του υπουργείου χαρακτήριζαν ως υπεύθυνα σχεδόν για το σύνολο των προβλημάτων της αγροτικής παραγωγής της χώρας. Πιστεύουν πως με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να αποφύγουν ορισμένα από τα λειτουργικά προβλήματα του συστήματος; Ίσως. Σίγουρα όμως γνωρίζουν (στον ΟΠΕΚΕΠΕ και το Υπουργείο) πως με την τακτική αυτή εξυπηρετούνται δύο ή και περισσότερες ομάδες επιχειρηματικών συμφερόντων που θέλουν να έχουν πρόσβαση στο ΟΣΔΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δηλαδή ο οργανισμός μετατρέπεται σε «υπηρέτη δύο αφεντάδων». Θεατρικό έργου του Ιταλού Κάρλο Γκολντόνι που γράφτηκε το 1746 ήταν κωμωδία. Όμως το έργο... που παίζεται τούτες τις μέρες στον ΟΠΕΚΕΠΕ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κινδυνεύει να εξελιχθεί σε τραγωδία για περίπου 650.000 αγρότες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι επειδή σίγουρα οι τεχνικές αναλύσεις είναι αρκετά δυσνόητες. Ας δούμε τι πραγματικά συμβαίνει στο ΟΣΔΕ με ένα παράδειγμα κατανοητό σε κάθε αγρότη. Έχουμε ένα δενδροκομικό τρακτέρ και είμαστε στην εποχή που πρέπει να ρίξουμε στα δέντρα μας λίπασμα με το λιπασματοδιανομέα. Η εταιρεία που μας πούλησε το τρακτέρ μας και τα παρελκόμενα μας έρχεται και παίρνει όλα τα παρελκόμενα και μας φέρνει καινούργια που λέει ότι είναι καλύτερα από αυτά που είχαμε γιατί μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για την καλλιέργεια δέντρων όσο και για αροτραίες καλλιέργειες. Εν τω μεταξύ το τρακτέρ από την πολύ χρήση είχε μια βλάβη στον μπροστινό άξονα. Έχουμε υποχρεωθεί να αφαιρέσουμε τον άξονα και η εταρεία που μας πούλησε το τρακτέρ λέει πως θα μας στείλει τα αναγκαία ανταλλακτικά δύο μήνες μετά το τέλος της περιόδου λίπανσης του χωραφιού μας. Κι αντί να προσπαθήσει να βρει λύση στο πρόβλημα βγάζει ανακοίνωση στην οποία πανηγυρίζει γιατί ξεκίνησει την διάθεση στην αγορά διαλειτουργικών παρελκόμενων για τα τρακτέρ που εμπορεύται.

Ακολουθεί το κείμενο της ανακοίνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η περσινή απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ για μεταφορά της εφαρμογής της ΕΑΕ στο Κυβερνητικό Νέφος (gcloud) ήταν η πρώτη φάση υλοποίησης του στρατηγικού στόχου που έχει ο Οργανισμός για εξωστρέφεια και διαφάνεια. Φέτος, ολοκληρώνεται αυτός ο στόχος καθώς στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα είναι δυνατή μέσω διεπαφής (API), η διαλειτουργικότητα μεταξύ της ΕΑΕ και τρίτων εφαρμογών (που πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές) τις οποίες μπορούν να αναπτυχθούν για την καλύτερη υποστήριξη των δικαιούχων.

Η εξέλιξη αυτή, ανοίγει νέους δρόμους στην εποχή της ψηφιακής γεωργίας, διευκολύνοντας τη διαλειτουργικότητα συστημάτων, μια κίνηση που αποτελούσε συστηματική επιδίωξη τόσο του ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και του ΥπΑΑΤ. Προσφέροντας ασφαλή και αποτελεσματική ανταλλαγή δεδομένων, αυτή η διεπαφή (API) ενισχύει την ομαλή λειτουργία όλων των εφαρμογών που σχετίζονται με την ελληνική γεωργία, καθιστώντας την πληροφορική υποδομή του οργανισμού ένα ισχυρό εργαλείο για τη σύγχρονη γεωργία και την ελληνική οικονομία.

Στις παρακάτω διευθύνσεις παρέχονται οι προδιαγραφές του API σε openAPI YAML format. To ένα link αφορά στην ΕΑΕ και το άλλο στους παραμετρικούς πίνακες της ΕΑΕ.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης την Κυριακή

Ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 3, την Κυριακή των Βαϊων εγκαινιάζοντας το πασχαλινό ωράριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά