× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εκτινάχθηκαν τα χρέη σε Εφορία και ΕΦΚΑ

Όλο και περισσότερα χρωστούν οι μεγαλοοφειλέτες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/7/2023

Εκτινάχθηκαν τα χρέη σε Εφορία και ΕΦΚΑ

Αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς οι οφειλέτες του δημοσίου και των ταμείων. Ιδιαίτερα όσοι έχουν μεγάλες οφειλές.Αυτό προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της ΑΑΔΕ που επεξεργάστηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν ξεπεράσει τα 153 δισ. ευρώ.

Χρέη στην εφορία εμφανίζονται να έχουν 3.687.278 φυσικά και νομικά πρόσωπα – συνολικά χρωστούν 107,7 δισ. ευρώ ενώ οι 2.293.204 ασφαλισμένοι έχουν αφήσει χρέη ύψους 45,9 δισ. ευρώ προς τον ΕΦΚΑ.00:00

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα από την ανάλυση των στοιχείων, όπως αναφέρει το capital.gr προκύπτει ότι μέχρι και την 1η Μαΐου 2023:

– 9.023 φορολογούμενοι χρωστούν στην Εφορία 84,2 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δηλαδή, το 0,2% των οφειλετών χρωστά το 78,2% του συνολικού ληξιπρόθεσμου χρέους.

– Το 70% των ληξιπρόθεσμων οφειλών ή 58,9 δισ. ευρώ προέρχεται από χρέη νομικών προσώπων. Ο αριθμός των επιχειρήσεων που οφείλουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε στα 5.491, καθώς αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 115 νομικά πρόσωπα.


– Στις οφειλές μεταξύ 1 και 100 εκατ. ευρώ καταγράφεται αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου κατά 766,6 εκατ. ευρώ, ενώ οι οφειλές άνω των 100 εκατ. ευρώ παρουσιάζουν σημαντική μείωση κατά 6,4 δισ ευρώ, λόγω της διαγραφής οφειλών της ΟΣΕ ΑΕ ύψους 7,4 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

– Οι οφειλές στην Εφορία κάτω του 1 εκατ. ευρώ προέρχονται σε μεγαλύτερο βαθμό (κατά 64,5%) από φυσικά πρόσωπα

– Οφειλές μέχρι 10.000 ευρώ προέρχονται σε ποσοστό 88,7% από φυσικά πρόσωπα. Αντίστοιχα, το πλήθος των φυσικών προσώπων που οφείλουν λιγότερα από 10.000 ευρώ άγγιξε στο τέλος του Απριλίου του 2023 τα 2.959.423, αποτελώντας το 88,5% του συνόλου των οφειλετών αυτής της κατηγορίας οφειλής.

Οι ασφαλισμένοι
Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών στο πρώτο τρίμηνο του 2023 διαμορφώθηκε στα 45,9 δισ ευρώ, δηλαδή παρουσίασε αύξηση κατά 255,6 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.


Η μεταβολή αυτή προέρχεται από την αύξηση των πρόσθετων τελών (κατά 393,5 εκατ. ευρώ), καθώς οι κύριες οφειλές παρουσίασαν μείωση (κατά 137,9 εκατ. ευρώ).

Σε ετήσια βάση, μείωση παρουσίασε ο αριθμός των μητρώων των οφειλετών κατά 130.369, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των μητρώων με οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία να διαμορφώνεται στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023 σε 2.293.204 μητρώα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση Μουτζούρη με Γεωργιάδη για ζητήματα υγείας στο Β. Αιγαίο

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους αντιπεριφερειάρχες στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου
ΕΛΛΑΔΑ

Το βάψιμο αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη και όσα πρέπει να προσέξετε

Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τη Λέσβο στο Λονδίνο με Λαζόπουλο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση προβολής που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συναντήσεις Καλλία, Χατζηκυριαζή και Κουρσουμποά στη Λήμνο

Οι αντιπεριφερειάρχες Τεχνικών Έργων, Μεταναστευτικής Κρίσης και Οικονομικών επισκέφθηκαν το νησί και είχαν συναντήσεις με φορείς και αυτοδιοικητικούς
ΕΛΛΑΔΑ

Λήγει η προθεσμία για την επιστολική ψήφο

Εχουν εγγραφεί πάνω από 157.000 πολίτες
ΚΟΣΜΟΣ

Η «άλωση» των Βρυξελλών από τις Big Tech

Πώς οι Apple, Google, Microsoft, Facebook/Meta και Amazon οργανώνουν τις πιέσεις τους σε ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε νεκροί στην Κίνα από ανεμοστρόβιλο

Φονικές πλημμύρες απειλούν ζωές 12 εκατομμυρίων ανθρώπων
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.