× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Και ξαφνικά... κλείνει το Ταχυδρομείο της Αντισσας!

«Α ρε παππού, εσύ τα φταις που χρεοκοπούν τα ΕΛΤΑ, καλά λοιπόν να τα πάθεις...»

Δημοσίευση 10/7/2023

Και ξαφνικά... κλείνει το Ταχυδρομείο της Αντισσας!

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ*

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πριν από λίγες μέρες διαβάσαμε στα ψιλά των ΜΜΕ πως περίπου 25 καταστήματα των ΕΛΤΑ κλείνουν πανελλαδικά, σήμερα στις 10 Ιουλίου. Ανάμεσα τους κανένα από τη Λέσβο οπότε η είδηση δεν είχε τοπικό ενδιαφέρον. Πληροφοριακά τα καταστήματα ήταν στην πλειονότητά τους στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και στον Βόλο. 

Τα ΕΛΤΑ ένας από τους μακροβιότερους αν όχι και ο μακροβιότερος οργανισμός στην Ελλάδα με ιστορία που ξεκινά από τον Καποδίστρια, αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Είναι συνδεδεμένα με το ελληνικό γραμματόσημο και το φιλοτελισμό, αποτελούν ίσως και τον τελευταίο οργανισμό που εξακολουθεί να παραμένει στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου από τους γνωστούς ΔΕΗ, ΟΤΕ κτλ που εδώ και χρόνια έπαψαν να είναι ελληνικής ιδιοκτησίας.

Με ένα δίκτυο περίπου 1150 καταστημάτων και πρακτορείων και χιλιάδων εργαζομένων καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της ελληνικής περιφέρειας, μόνοι πια στυλοβάτες των μικρών χωριών και των κωμοπόλεων που πλέον δεν έχουν ούτε τράπεζες ούτε ΑΤΜ στα πλαίσια της εξασφάλισης του αδυσώπητου κέρδους που επιτάσσει η σύγχρονη οικονομία, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των λίγων και των αδυνάμων διαχρονικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δυστυχώς, όπως όλοι οι κρατικοί οργανισμοί έτσι και τα ΕΛΤΑ απαξιώθηκαν, διοικήθηκαν με ανικανότητα και δυστύχησαν να πληγούν από την έκρηξη της τεχνολογίας με το διαδίκτυο που κατήργησε την έντυπη αλληλογραφία. Κατακερματίστηκαν και πουλήθηκε σε ιδιώτες το κομμάτι των ΕΛΤΑ Courierπου ήταν και το μοναδικό κερδοφόρο και παρά τις επαναλαμβανόμενες κρατικές επιχορηγήσεις συνέχισαν και συνεχίζουν να είναι ζημιογόνα. Τις τελευταίες δεκαετίες σειρά φιλόδοξων σχεδίων ανακοινώθηκαν και πλήθος σωτήρων ανέλαβαν τη διάσωση αλλά μάταια και χωρίς ποτέ να αποδοθεί καμιά ευθύνη σε όσους τα οδήγησαν πιο βαθιά στον οικονομικό βυθό.

Το τελειωτικό χτύπημα ήταν, κατά την προσωπική μου άποψη, η εκχώρηση των ΕΛΤΑ στο ΤΑΙΠΕΔ δέκα χρόνια πριν, όπως άλλωστε συνέβη και συμβαίνει και με άλλους πολλούς, εκχωρήσεις που γίνονται στα μουλωχτά και κανείς δεν αντιδρά μέχρι το μοιραίο. Από το 2014 ο ΤΑΙΠΕΔ εξαγγέλλει την πώληση των ΕΛΤΑ αφού φυσικά πρώτα το κράτος, δηλαδή εμείς, θα τα εξυγιάνουμε. Από τότε και παρά τα εκατομμύρια που δόθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό η κατάσταση μονάχα χειροτέρεψε. Αυτό λοιπόν το διαφαινόμενο «μοιραίο» ξεκίνησε πριν λίγες μέρες αλλά όπως συνήθως διαφημίζεται αλλιώς.

Τα ΕΛΤΑ έκαναν βαρύγδουπες ανακοινώσεις για εκσυγχρονισμό, για ανανέωση στόλου οχημάτων και εξοπλισμού, για εξυγίανση κι ένα σωρό άλλες ομορφιές και ξεκίνησαν να κλείνουν καταστήματα σε μεγάλες πόλεις που οι αντιδράσεις είναι μικρές. Τι μας νοιάζει εμάς τους Μυτιληνιούς που κλείνει το κατάστημα του Παλαιού Φαλήρου; Τι τους νοιάζει και εκεί τους κατοίκους που σε ακτίνα εκατό μέτρων έχουν τρεις τράπεζες και άλλα τόσα πρακτορεία; Δεν έχει δίκιο η πεφωτισμένη νέα διοίκηση που συρρικνώνει τα καταστήματα για να ελαφρύνει τα έξοδα και να κάνει βιώσιμο τον Οργανισμό;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Διαύγεια της 7 Ιουλίου δηλαδή πριν από τρεις μέρες και στην αναζήτηση που σας παραθέτω : ΑΔΑ: Ε4ΔΡΟΡΡ2-ΘΒΗ - «Λειτουργία Ταχυδρομικών Καταστημάτων» Άντισσας Λέσβου ως δια μαγείας και χωρίς καμιά άλλη ανακοίνωση μαθαίνουμε απρόσμενα πως σταματά από τις 17 Ιουλίου η λειτουργία του καταστήματος Άντισσας. Σε 10 μέρες χωρίς καμιά απολύτως προειδοποίηση. Αν κανείς πιστεύει πως αυτό το λουκέτο είναι το μοναδικό και δεν ακολουθούν άλλα στο νησί είναι απίστευτα ονειροπόλος.

Τα ΕΛΤΑ εξυγιαίνονται επιτέλους και κλείνουν στα κρυφά τα καταστήματα της επαρχίας και στα φανερά αυτά των πόλεων. Βλέπετε δεν βγάζουν κέρδος τα χωριά και το κέρδος, η οικονομία, ο παράς, κινεί τα νήματα των αποφάσεων. Είμαι σίγουρος πως μετά την Άντισσα σύντομα θα ακολουθήσουν σε σύντομο βάθος χρόνου και η Αγιάσος, ο Μανταμάδος, η Αγ. Παρασκευή, ο Πολυχνίτος, το Πλωμάρι, η Πέτρα, η Ερεσός, ο Παππάδος και ο Μόλυβος και όποιοι είναι πεπεισμένοι πως κάνω λάθος νομίζω πως θα διαψευσθούν.

Αν όλα αυτά οδηγούσαν αποκλειστικά στη βιωσιμότητα θα μπορούσα και να το καταλάβω. Ωστόσο, έχω την υποψία πως το κράτος παίρνει στα μουλωχτά τις δύσκολες αποφάσεις προκειμένου να πουλήσει σε ιδιώτη μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και να τον απαλλάξει από τα βαρίδια της εξυγίανσης. Περιττό να αναφέρω πως τα κέρδη της πώλησης μια και μιλάμε για ΤΑΙΠΕΔ θα αποπληρώσουν τα χρέη μας και δεν θα δούμε στον κρατικό κορβανά ούτε δεκάρα τσακιστή. Ούτε καν τολμώ να καταπιαστώ με τα θέματα των υπαλλήλων που ξαφνικά θα βρεθούν από τη μια μέρα στην άλλη να αλλάξουν στο ελάχιστο τόπο εργασίας αν όχι να απολυθούν για να αλαφρύνουν κι εκείνοι το κόστος. Αυτοί έχουν συνδικαλισμό αν και μάλλον είναι βουβός γιατί γκουγκλάρω από το πρωί και είναι άφαντοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα ΕΛΤΑ της λεσβιακής αλλά και πανελλήνιας υπαίθρου, το πελατολόγιο είναι συνήθως ηλικιωμένοι που εισπράττουν τις συντάξεις τους, οικογένειες και άτομα που λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα, άνθρωποι χωρίς πρόσβαση και ικανότητες στο διαδίκτυο που πληρώνουν λογαριασμούς (Ενέργεια, Τηλεφωνία, Εφορία κ.α.), μικροεπιχειρηματίες που κάνουν τραπεζικές συναλλαγές με τους προμηθευτές τους, άνθρωποι που στέλνουν ταχυδρομικές επιταγές σε σημεία που δεν υπάρχουν τραπεζικά ιδρύματα όπως  οι φυλακές και άλλα σημεία της επαρχίας, γονείς που στέλνουν δέματα στα παιδιά τους που σπουδάζουν, κι ένα σωρό άλλοι που για τους σχεδιάζοντες είναι παντελώς ασήμαντοι.

Τα ΕΛΤΑ στα χωριά μας είναι τόσο σημαντικά όσο είναι σχεδόν και τα Κέντρα Υγείας που επίσης δεινοπαθούν χωρίς οδηγούς ασθενοφόρων (βλέπε ξανά Άντισσα) και φυσικά δεν είναι κερδοφόρα διότι παρέχουν κοινωνική υπηρεσία. Από την επόμενη Δευτέρα ο παππούς και η γιαγιά στην Άντισσα, για να πάρουν λεφτά από το λογαριασμό τους θα πρέπει να πάνε στην Ερεσό ή την Καλλονή κι αν δεν έχουν μέσο να παρακαλέσουν ή να κόψουν το λαιμό τους. Υπερβολές θα μου πείτε, μπορούν να κάνουν e-bankingέτσι δεν είναι; Μπορούν τώρα στα γηρατειά τους να πληρώνουν τον καφέ στον καφενέ της πλατείας της Άντισσας με κάρτα και να αγοράζουν καρπούζια από τον πλανόδιο Ρομά με μηχάνημα POS. Ποιος νοιάζεται και ποιος ενδιαφέρεται; Κι αν ακολουθήσουν και άλλοι ας πρόσεχαν που ήθελαν να μένουν στα χωριά, θέλουμε και αποκέντρωση τρομάρα μας. Τι δηλαδή πίστευαν πως υπάρχει κοινωνικό κράτος; Εδώ όλα είναι κέρδος, κανείς δεν ενδιαφέρεται για τους 800 της Άντισσας και αυτούς που θα ακολουθήσουν, είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας και δεν μπορούν να ζημιώνουν τους CEOπου εκπονούν σχέδια «στας Αθήνας». 

Οι Μυτιληνιοί βουλευτές που περιδιάβαιναν τα χωριά μας προεκλογικά όλο νάζι και χάρη, έχουν πάρει χαμπάρι τι γίνεται ή έμειναν στις μετεκλογικές αγκαλιές και τις υποσχέσεις πως αντάμα θα πολεμήσουν για το καλό του νησιού; Εδώ τους θέλω αγκαλιασμένους να αγωνιστούν για τη γιαγιά της Άντισσας και τον παππού του Μανταμάδου που στα γηρατειά του θα ταλαιπωρείται εκ νέου, χωρίς υγεία, χωρίς περίθαλψη, χωρίς συναλλαγές, χωρίς ταχυδρομείο γιατί φταίει το κεφάλι του που δεν έμαθε να σερφάρει νωρίτερα.

Α ρε παππού εσύ τα φταις που χρεοκοπούν τα ΕΛΤΑ, καλά λοιπόν να τα πάθεις.

 

*Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ είναι ταξίαρχος σε αποστρατεία

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο «προαγωγός» υγείας και οι «εκδιδόμενοι» εργαστηριακοί ιατροί

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Ταξίαρχος σε αποστρατεία-Συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γυρεύεις εσύ, μια Μανιάτισσα, στο Βόρειο Αιγαίο;

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ, εκπαιδευτικός μέλος Ν. Ε ΣΥΡΙΖΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ελλείμματα εκπροσώπησης στην Αυτοδιοίκηση

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Γιατρός-πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δυναμώνουμε το Σωματείο, ενισχύουμε την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών»

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, από την εκπομπή ΠΕΚ-τες
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γράφει ο Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 15/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Γιάννης Συκάς μιλά για την εκπαίδευση στην εκπομπή ΠΕΚ‑τες

Την Τετάρτη στις 5 το απόγευμα στο «Ν» 99 fm
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η ορατή ομόφυλη ελληνική οικογένεια

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗ, Διδακτόρισσα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είδαμε Eurovision… εγώ, η Στρατής και το Παναγιωτελ’. Non binary by Lesvos

Γράφει ο Ταξίαρχος ε.α, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΔΩ ΛΗΜΝΟΣ : Κάσπακας, ο δρόμος για τον Αγιο Γιάννη

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Η «Συνύπαρξη» προβάλλει το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»

Για την ταινία, την αυτοψία στη Βάστρια, αλλά και τις χρόνιες προσπάθειες για την έλευση Τούρκων επισκεπτών μιλήσαμε με τον Πάρη Βουνατσή και τον Γιάννη Παυλή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης «βρίσκει» νέες πηγές στο διάστημα και αποτρέπει τροχαία!

Μιλήσαμε με τους μαθητές που συμμετείχαν σε διαγωνισμό και συνέδριο για τα επιτεύγματα του σχολείου και με τον καθηγητή τους, Ι. Λασκαρίδη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ