× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Φιάσκο οι «μειώσεις» των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων

Tι αναφέρουν στην ανακοίνωση τους τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/7/2023

Φιάσκο οι «μειώσεις» των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων

«Μια σοφή λαϊκή παροιμία λέει ''όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι''. Αυτό επιβεβαιώθηκε με τις περιβόητες εκπτώσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση της ΝΔ, κοροϊδεύοντας για άλλη μια φορά, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καταγγέλλουν ότι οι μειώσεις-φιάσκο αφορούν ελάχιστους επιβάτες, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία έχει προγραμματίσει τις διακοπές και έχει κλείσει τα εισιτήρια μήνες πριν.

Στην ανακοίνωσή τους, επιπλέον υπογραμμίζουν:

«Αυτό που γνωρίζει πολύ καλά και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, είναι να λιβανίζει την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των εφοπλιστών. Το ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Βαρβιτσιώτης, ότι ''η ακτοπλοϊκή αγορά είναι μια απελευθερωμένη αγορά, υπάρχει ελεύθερος ανταγωνισμός''.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή την απελευθερωμένη αγορά στις κατευθύνσεις της ΕΕ υπηρετούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις έχοντας πυξίδα τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και στη ναυτιλία τον ΕΚ 3577/1992.

Αυτή η πολιτική έχει επιφέρει τραγικά αποτελέσματα για τους ναυτεργάτες. Χάνονται θέσεις εργασίας με συγκροτημένα δικαιώματα, δεν εφαρμόζονται ενιαία οι ΣΣΕ, η Κοινωνική Ασφάλιση, όπως στην κρουαζιέρα, που από το 2010 (ν.3872), έχουν επιβληθεί διεθνείς συμβάσεις, με χαμηλόμισθους και ανασφάλιστους ναυτεργάτες.

Με το ν.4150/2013, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, δίνεται το δικαίωμα στους εφοπλιστές να μειώνουν στην ακτοπλοΐα από 1η Νοέμβρη και μέχρι 31 Μάρτη, κατά 60% το προσωπικό των γενικών υπηρεσιών. Αυτός ο νόμος εφαρμόζεται 10 χρόνια και καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν τον κατάργησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ίδια εφοπλιστική ρότα το σαθρό επιχείρημα για ελλείψεις στη στελέχωση των επιβατηγών πλοίων, με τις γενικές υπηρεσίες να αποτελούν την αφετηρία για τη συντριβή των ναυτεργατικών δικαιωμάτων, που τροφοδότησε και η πρόσφατη αναθεώρηση του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου.

Μακρύς είναι ο κατάλογος και οι «κοιλάδες Τεμπών» από τα εφοπλιστικά εγκλήματα, που δεν διστάζουν να βάζουν πάνω από τις ανθρώπινες ζωές των ναυτεργατών, των επιβατών, τα κέρδη τους.

Με τις ευλογίες όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, προσφέροντάς τους διαρκώς προνόμια και επιδοτήσεις, οι εφοπλιστές έχουν διαμορφώσει συνθήκες γαλέρας, με υποσυντήρητα και υπερήλικα πλοία, μειωμένες οργανικές συνθέσεις, εξαντλητικά ωράρια εργασίας. Δεν εφαρμόζουν ούτε τα ελάχιστα των ΣΣΕ και με απύθμενο θράσος να δηλώνουν "οι εφοπλιστές εκτελούν δρομολόγια από χόμπι και όχι για κέρδη"!!!

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", ΠΕΕΜΑΓΕΝ απευθύνουν κάλεσμα για να δυναμώσει ο συντονισμός και ο αγώνας, Εργατικών Κέντρων, Συνδικάτων, φορέων, για φθηνές - σύγχρονες - ασφαλείς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ενάντια στην πολιτική των εφοπλιστών, της κυβέρνησης ΝΔ και της ΕΕ, με κριτήριο τις ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, τα δικαιώματα των ναυτεργατών».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κατασχέθηκαν αυτοσχέδιοι εμπρηστικοί μηχανισμοί

Το Μεγάλο Σάββατο στη Μύρινα της Λήμνου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Αγριος καβγάς με επικίνδυνες σωματικές βλάβες

Δύο Μυτιληνιοί συνεπλάκησαν μεταξύ το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

9 μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη λίστα κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως

Δύο περισσότεροι καθηγητές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης στη Λέσβο

6.000 ευρώ η λεία των δυο γυναικών που συμμετείχαν στην απάτη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη για ναρκωτικά στη Μυτιλήνη

18χρονος ο φερόμενος δράστης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σταύρωση χωρίς Ανάσταση για τη Παλαιστίνη...

Παρέμβαση της Κίνησης «Μνήμη και Δράση» το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στη Μυτιλήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επισκέφθηκαν το Γηροκομείο Μυτιλήνης

Μαθητές και εκπαιδευτικοί του 3ου Γυμνασίου Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Αλλες δύο συλλήψεις στη Μυτιλήνη

Ένα άτομο βρέθηκε με πλαστό δίπλωμα οδήγησης και ένα άλλο άτομο κατηγορείται για απείθεια
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ο οδηγός που εγκατέλειψε θύμα τροχαίου

Οδηγούσε χωρίς δίπλωμα καθώς του είχε αφαιρεθεί για προηγούμενη παράβαση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέα σύλληψη για κατοχή πυροτεχνημάτων

Κατασχέθηκαν 213 κροτίδες που προορίζονταν για πώληση
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γλέντι τη Λαμπροδευτέρα στον Αγιο Γεώργιο Μιστεγνών

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος οι «Μιστεγνιώτες» θα αναβιώσουν το έθιμο της «κούνιας»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ξανά Ασφαλιστικά μέτρα από τους 26 συμβασιούχους covid της Μυτιλήνης

Επέστρεψαν στις δικαστικές αίθουσες οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν στις 23 Απριλίου αφού έχασαν τον πρώτο κύκλο των Ασφαλιστικών Μέτρων. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Κατζανός και Καρασάββας