× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το σχολείο του Πολιχνίτου «ξαναγεννήθηκε»

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο εμβληματικό αιωνόβιο κτηριακό συγκρότημα που είχε πληγεί σοβαρά από το σεισμό του 2017. Θα ξαναλειτουργήσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/7/2023

Το σχολείο του Πολιχνίτου «ξαναγεννήθηκε»

Ολοκληρώθηκαν σχεδόν 15 μήνες μετά από την έναρξη των απαραίτητων εργασιών το έργο της επισκευής του κατεστραμμένου από το σεισμό της 12ης Ιουνίου του 2017 Δημοτικού Σχολείου Πολιχνίτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σχολείο είχε υποστεί σοβαρές δομικές ζημιές και σχεδόν ανακατασκευάσθηκε σε κάποια τμήματα του τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Σήμερα Δευτέρα 17 Ιουλίου, από την εργολήπτρια εταιρεία που υλοποίησε το έργο και τις  ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. που είναι ο ενιαίος κατασκευαστικός φορέας του Ελληνικού κράτους για όλες τις δημόσιες κτιριακές υποδομές, παραδόθηκε επισκευασμένο στο Δήμο Δυτικής Λέσβου δια του Δημάρχου του Ταξιάρχη Βέρρου.

Ας σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 1,066 εκατομμύρια ευρώ, είχε δημοπρατηθεί το καλοκαίρι του 2021 και η σύμβαση που επέτρεψε το ξεκίνημα των εργασιών υπογράφτηκε από τη αρμόδια υπηρεσία σχεδόν ένα χρόνο μετά, το Μάρτιο του 2022. Είχε προηγηθεί όπως δήλωσε ο κ. Βέρρος μια πραγματική μάχη «να ξεθαφτεί το έργο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως υποστηρίζει ο κ. Βέρρος «ήταν ένα πολύ δύσκολο έργο, χρειάστηκαν να γίνουν πολλά ταξίδια στην Αθήνα για να ξεπεραστούν τα προβλήματα από διάφορες κρατικές υπηρεσίες αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι που μετρά. Από Σεπτέμβριο τα παιδιά θα επιστρέψουν στις τάξεις τους βάζοντας τέλος στη στέγαση τους σε κοντέινερ στην αυλή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος έργων και Πολιχνιάτης Γιώργος Αλάνης ξεναγώντας το «Ν» στο υπό ολοκλήρωση έργο σημείωσε την πολύ καλή δουλειά που έγινε στο σχολείο. Τόσο εξωτερικά όσο και εξωτερικά τα πέτρινα ντουβάρια που αποκαλύφθηκαν πλήρως στερεοποιήθηκαν πλήρως με ενέσματα ενώ καλύφθηκαν με ειδικό σοβά και ρητίνες που τα ενοποίησαν καθιστώντας τα συμπαγή. Σιδερένιοι δοκοί στα δάπεδα, νέα στέγη και φυσικά νέα κουφώματα εσωτερικά και εξωτερικά καθιστούν το σχολείο όχι μόνο απολύτως ασφαλές αλλά και σύγχρονο θερμομονωτικά..».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανάλογη και η δήλωση της Αντιδημάρχου Παιδείας και Πολιτισμού Ζαχαρούλας Ιωακείμ που σημείωσε ότι τα παιδιά του Πολιχνίτου μετά τη επισκευή του περιβάλλοντος χώρου από το Σεπτέμβριο θα επιστρέψουν στα θρανία τους μετά από έξη χρόνια «εξορίας» τους σε κοντέινερ που είχαν τοποθετηθεί στην αυλή.

 

Το επισκευασμένο πλέον εμβληματικό σχολικό κτήριο του Πολιχνίτου φιλοξενεί την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στο παλιό κεφαλοχώρι του νησιού. Το μέγεθος του, 680 τετραγωνικά μέτρα, αναδεικνύει τις παλιές δόξες του Πολιχνίτου όπου κάποτε λειτουργούσαν τρία δημοτικά σχολεία με εκατοντάδες παιδιά αντί του μόλις ενός Δημοτικού Σχολείου σήμερα με λιγότερους πλέον από 100 μαθητές. Χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1920, λειτουργεί από το 1931 και αποτελείται συνολικά από επτά αίθουσες διδασκαλίας και ένα γραφείο στον πρώτο όροφο, πέντε αίθουσες και ένα γραφείο στο υπερυψωμένο ισόγειο και ημιυπόγειους μεγάλους χώρους.

Είναι χαρακτηρισμένο διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού σαν ένα από τα σχολεία της περιόδου Υπουργίας του Γεωργίου Παπανδρέου, πετρόχτιστο με πέτρα από το ηφαιστειακό πέτρωμα του κόκκινου ανδεσίτη εξορυγμένο από τα ντόπια λατομεία στις θέσεις Ράχτα και Ιαματικές Πηγές. Απόλυτα ενταγμένα στο «ανοιχτό μουσείο αρχιτεκτονικής» όπως θα μπορούσε να ονομάσει κανείς τον Πολιχνίτο (αλλά και να λειτουργήσει σαν τέτοιος)  το Δημοτικό Σχολείο εντυπωσιάζει εξωτερικά με τις λίθινες από ντόπια πέτρα μνημειακές εισόδους του και τον διάκοσμο του όσο και εσωτερικά με τις μεγάλες σκάλες και τις μεγάλες αίθουσες με τα μεγάλα παράθυρα κάποιες από τις οποίες ενώνονται μετατρεπόμενες σε αίθουσες εκδηλώσεων.

«Ας ελπίσουμε λέει ο κ. Βέρρος ότι η επισκευή του σχολείου που ολοκληρώθηκε και η απόδοση του στην τοπική κοινωνία όσο και πολλά άλλα έργα που πραγματοποιούμε στο χωριό μαζί με την αξιοποίηση των θερμοπηγών θα συμβάλλουν στην ανάκαμψη του. Κάποτε, πριν 50 – 60 χρόνια είχε 15.000 περίπου κατοίκους. Το 2017 το σχολείο έκλεισε με 150 μαθητές. Σήμερα με τα στοιχεία του Ιουνίου που ολοκλήρωσε τη λειτουργία του έχει 98 μαθητές. Αυτή η τάση εργαζόμαστε συστηματικά να αναστραφεί. Ο Πολιχνίτος και όχι μόνο στο σχολείο του πρέπει να ξαναζήσει. Υπάρχουν οι δυνατότητες αυτό να γίνει πράξη αν βοηθήσουμε όλοι σε αυτήν την κατεύθυνση». 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με SKY express το Αγιο Φως στη Μυτιλήνη

Η εταιρεία διαθέτει ανελλιπώς, από το 2017, τα αεροσκάφη της για το σκοπό της μεταφοράς του Αγίου Φωτός και του χαρμόσυνου μηνύματος της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Το έθιμο της «κακαρώνας» στα Δάφια

Ένα θρησκευτικό έθιμο που πήρε πολιτικά χαρακτηριστικά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση στα Μιστεγνά

Περιφορά του Λάβαρου της Ανάστασης στους δρόμους του χωριού θα γίνει στις 10.30 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα
ΧΩΡΙΑ

Προσοχή στις... κακαρώνες

Ενημέρωση από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Πυροσβεστική
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εχει ο καιρός γυρίσματα

Μεταφέρονται οι βροχές που ήταν να ξεκινήσουν από τις 9 το πρωί του Μ. Σαββάτου στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος και στον Επιτάφιο των Μιστεγνών

Μετά το ολονύχτιο μοιρολόι των γυναικών στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στον ορεινό Ασώματο

Yπό τους ήχους του «νεκρώσιμου»
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτη Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Με ήχους από τις καμπάνες και χτυπήματα των ξύλινων στασιδιών στο ναό σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης τον Άγιο Θεράποντα, οι Μυτιληνιοί υποδέχτηκαν το μήνυμα της προσμονής της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στη Σκάλα Λουτρών

Η χορωδία από ομάδα γυναικών μελών του Συλλόγου Μικρασιατών έψαλε τα Εγκώμια
ΧΩΡΙΑ

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα ο Επιτάφιος στο Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ

Περιφορά το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής από την αδελφότητα της Μονής και την Ηγουμένη Ταβιθά
ΧΩΡΙΑ

Ένας ξεχωριστός Επιτάφιος στη Σκάλα Συκαμιάς

Περιφορά με καΐκι στο λιμανάκι του χωριού