× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αλλοι 780.000 πολίτες στα «τεφτέρια» της Εφορίας

Τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη έφθασαν σε 2,8 δις. ευρώ ενώ οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι ανήλθαν σε 2,44 δις. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2023

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/7/2023

Αλλοι 780.000 πολίτες στα «τεφτέρια» της Εφορίας

Εκτόξευση του αριθμού των οφειλετών προς την Εφορία δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το μήνα Μάιο με το νέο φορολογικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο που προστέθηκε στα βιβλία της Εφορίας να ξεπερνά τα 2,44 δισ. Ευρώ (2,8 δις. Συνολικά χρέη) στο πεντάμηνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Σύμφωνα με τη νέα ακτινογραφία της ΑΑΔΕ αν και τα ληξιπρόθεσμα χρέη υποχώρησαν τέλος Μαϊου στα 104,8 δισ. ευρώ από 107,7 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, καταγράφοντας πτώση 2,7%, ο αριθμός των κόκκινων φορολογουμένων αυξήθηκε στους 4.471.762 από 3.687.278 που ήταν πριν από ένα μήνα. Ουσιαστικά, πάνω από 780.000 φορολογούμενοι προστέθηκαν τον Μάιο στα «τεφτέρια» της Εφορίας Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στην προθεσμία επανένταξης στις ρυθμίσεις φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών που λήγει στις 31 Ιουλίου 2023.

Από εκεί και πέρα, μόνο τον Μάιο τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ήταν 305 εκατ. ευρώ έναντι 227 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2022.Από αυτά, τα 202 εκατ. είναι οφειλές ΦΠΑ, δηλαδή χρήματα που εισέπραξαν κάποιοι, αλλά δεν τα απέδωσαν. Άλλα 17 εκατ. ευρώ είναι οφειλές φόρου εισοδήματος και περιουσίας.

Συνολικά χρέη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα συνολικά χρέη στην εφορία, παλαιά και νέα, εμφανίζονται μειωμένα, στα 104,8 δισ. ευρώ από 107,7 δισ. τον Απριλιο του 2023. Εξαιρουμένων των ανεπίδεκτων είσπραξης (26 δισ.) το πραγματικό ληξιπρόθεσμο χρέος φτάνει τα 78,5 δισ. ευρώ. Το σύνολο δε, των οφειλετών φτάνει τα 4,744 εκατομμύρια. Από το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος, ποσό 5,3 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό 4,8%, έχει ενταχθεί σε κάποιο σχήμα ρύθμισης. Από το ρυθμισμένο υπόλοιπο, το 53,5% προέρχεται από φυσικά πρόσωπα ενώ το υπόλοιπο 46,5% από νομικά πρόσωπα.

Κατασχέσεις

Από τους 4.471.762 οφειλέτες, οι 2.032.278 είναι ανοιχτοί σε κατασχέσεις καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων ενώ για 1.448.278 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης οφειλών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο:

• 46,5% αφορά μη φορολογικά έσοδα (πρόστιμα ΚΒΣ, δάνεια κ.λπ.). Συγκεκριμένα, τα χρέη από πρόστιμα ανέρχονται σε 34,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 14 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης.

• 28,1% αφορά έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, πρόστιμα έμμεσων φόρων κ.λπ.)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

• 22,7% αφορά άμεσους φόρους (φόροι εισοδήματος, φόροι περιουσίας κ.λπ.)

• 2,7% αφορά λοιπά μη φορολογικά έσοδα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση Μουτζούρη με Γεωργιάδη για ζητήματα υγείας στο Β. Αιγαίο

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους αντιπεριφερειάρχες στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου
ΕΛΛΑΔΑ

Το βάψιμο αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη και όσα πρέπει να προσέξετε

Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τη Λέσβο στο Λονδίνο με Λαζόπουλο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση προβολής που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συναντήσεις Καλλία, Χατζηκυριαζή και Κουρσουμποά στη Λήμνο

Οι αντιπεριφερειάρχες Τεχνικών Έργων, Μεταναστευτικής Κρίσης και Οικονομικών επισκέφθηκαν το νησί και είχαν συναντήσεις με φορείς και αυτοδιοικητικούς
ΕΛΛΑΔΑ

Λήγει η προθεσμία για την επιστολική ψήφο

Εχουν εγγραφεί πάνω από 157.000 πολίτες
ΚΟΣΜΟΣ

Η «άλωση» των Βρυξελλών από τις Big Tech

Πώς οι Apple, Google, Microsoft, Facebook/Meta και Amazon οργανώνουν τις πιέσεις τους σε ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε νεκροί στην Κίνα από ανεμοστρόβιλο

Φονικές πλημμύρες απειλούν ζωές 12 εκατομμυρίων ανθρώπων
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.