× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πως δεν έγινα πρόεδρος

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 31/7/2023

Πως δεν έγινα πρόεδρος

Πάνε πάρα πολλά χρόνια, ήταν καλοκαίρι του 1986. Τον Οκτώβριο αυτής της χρονιάς θα πραγματοποιούνταν οι αυτοδιοικητικές εκλογές για εκλογή δημάρχων, προέδρων και συμβουλίων. Οι νομάρχες ήταν διορισμένοι από την κυβέρνηση. Από την επόμενη χρονιά, το 1987, είχαμε διορισμένο Περιφερειάρχη. Τα χρόνια κύλησαν, άλλαξε η νομοθεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Περιφερειάρχης και το συμβούλιο εκλέγονται ως δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχεδόν οι περισσότεροι υποψήφιοι δηλώνουν ανεξάρτητοι, αλλά τα κόμματα σπεύδουν να ορίσουν υποψήφιους και κυρίως να καρπωθούν
κομματικά την εκλογή. Τότε, το 1986, φύσαγε αέρας ανανέωσης στην αυτοδιοίκηση. Πολλοί νέοι και νέες σχημάτισαν συνδυασμούς, εκλέχτηκαν και υπηρέτησαν τον τόπο τους. Αρκετοί απ' αυτούς πέτυχαν πολλά, πάρα πολλά στους δήμους τους. Στα χωριά και στις πόλεις συζητιόταν ονόματα που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια. Νέοι πτυχιούχοι, επαγγελματίες, συνταξιούχοι του δημοσίου κομματικά στελέχη και άλλοι μπήκαν στην συζήτηση. Ζυμώσεις στα χωριά, κουβέντες με παράγοντες της Μυτιλήνης, ποιον θα στηρίξει ποιος. Κάπου εκεί μου προτείνει ο Μπάμπης Γεωργακάκης – Γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αιγαίου – να είμαι υποψήφιος πρόεδρος στο χωριό μου, τον Σκόπελο. «Θα 'ρθω κάνα δυο
φορές στο χωριό, θα σε βοηθήσω, θα βγεις». Ο Γεωργακάκης ήταν συντροφόφιλος απ' τα χρόνια της Αθήνας, αντιστασιακός, κατά τη δικτατορία φυλακίστηκε για πέντε (5) ολόκληρα χρόνια.
Τότε εμείς οι νεολαίοι, που θέλαμε, (και συνεχίζουμε να θέλουμε), έναν άλλο κόσμο, επιθυμούσαμε οι προτάσεις, να γίνονται από τη βάση, από τα κάτω. Έτσι δεν πολυσυζήτησα την τιμητική πρόταση, από τον Μπάμπη.

Ο συνδυασμός που υποτίθεται θα ήμουν υποψήφιος δεν πρώτευσε στις εκλογές. Διαχρονικά ο στόχος των συνδυασμών και των κομμάτων που τους υποστηρίζουν είναι ''να πάρουμε την κοινότητα, τον δήμο''. Οι δήμοι κι οι κοινότητες, όσο υπήρχαν αυτόνομες, κατακτήθηκαν από πάρα πολλούς υποψήφιους, προερχόμενοι απ' όλα τα κόμματα. Σε πολλές περιπτώσεις το χωριό ή η πόλη δεν πήγε ούτε
βήμα παρακάτω. Μόνο ο κομματικός συνδυασμός ''έβγαλε'' τον πρόεδρο, τον δήμαρχο.
Θυμήθηκα τούτα σήμερα που έρχεται στην πόλη μας ο πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης. έρχεται για να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Α. Στεφανή ως υποψήφιου περιφερειάρχη. Αλήθεια δεν θα υποστηρίξει και τον νυν δήμαρχο κ. Κύτελη; Γιατί κάνει τον διαχωρισμό; Είθισται τα κόμματα να υποστηρίζουν εκ νέου τους εκλεγμένους τοπικούς άρχοντες στην αυτοδιοίκηση. Μόνο που ο κ. Μητσοτάκης θέλει οι δήμαρχοι κι οι περιφερειάρχες να είναι της απολύτου επιλογής, εμπιστοσύνης ίσως και του δικού του περιβάλλοντος. Έτσι στην περιφέρεια Πελοποννήσου δεν θα υποστηρίξει τον νυν περιφερειάρχη κ. Π. Νίκα, αλλά τον εκλεκτό του κ. Σαμαρά, τον κ. Δ. Πτωχό.
Όσο αφορά το νησί μας το βασικό σημείο αντιπαράθεσης στις εκλογές του 2019, ο αριθμός των προσφύγων – μεταναστών που υπήρχαν και υπάρχουν σ' αυτό και η δημιουργία ή όχι ΚΥΤ συνεχίζει να υφίσταται. Να θυμηθούμε ότι η υπόσχεση ότι ''θα αδειάσει το νησί'', ''δεν θα μένουν πάνω από λίγες μέρες'', ''δεν θα κατασκευαστεί καμιά δομή στη Λέσβο'', δεν τηρήθηκαν, αλλά συνέβαλαν στο να κερδηθούν οι εκλογές. Σήμερα στο νησί μας έχει κατασκευαστεί το μεγαλύτερο κέντρο – φυλακή – στην Ευρώπη. Τα ερωτήματα πολλά.

Όπως: γιατί κατασκευάστηκε αφού δεν θα παραμένουν άτομα εδώ, πώς
κατασκευάστηκε στη μέση του νησιού μέσα στο μεγάλο πευκοδάσος. Παράλληλα γιατί αυξάνει ο αριθμός αυτών που παραμένουν στο νησί; Γιατί δεν τηρούνται οι υποσχέσεις; Ο κ. Μητσοτάκης έρχεται να συμβιβάσει τις αντιθέσεις των τοπικών υποψηφίων στο κόμμα και να υποστηρίξει τον κ. Στεφανή. Αλλά οι εσωτερικές κομματικές διαμάχες εντείνουν τα τοπικά προβλήματα.
Οι δήμοι κι οι κοινότητες δεν μπορούν να ''πάνε πουθενά'' όποιος και να τις πάρει, αν δε συμμετέχουν - βοηθήσουν στη λειτουργία τους οι πολίτες. Οι γάτες είναι καλές όταν πιάνουν ποντίκια, ανεξαρτήτως του χρώματός τους.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ελλείμματα εκπροσώπησης στην Αυτοδιοίκηση

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Γιατρός-πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δυναμώνουμε το Σωματείο, ενισχύουμε την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών»

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, από την εκπομπή ΠΕΚ-τες
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γράφει ο Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 15/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Γιάννης Συκάς μιλά για την εκπαίδευση στην εκπομπή ΠΕΚ‑τες

Την Τετάρτη στις 5 το απόγευμα στο «Ν» 99 fm
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η ορατή ομόφυλη ελληνική οικογένεια

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗ, Διδακτόρισσα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είδαμε Eurovision… εγώ, η Στρατής και το Παναγιωτελ’. Non binary by Lesvos

Γράφει ο Ταξίαρχος ε.α, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΔΩ ΛΗΜΝΟΣ : Κάσπακας, ο δρόμος για τον Αγιο Γιάννη

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Η «Συνύπαρξη» προβάλλει το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»

Για την ταινία, την αυτοψία στη Βάστρια, αλλά και τις χρόνιες προσπάθειες για την έλευση Τούρκων επισκεπτών μιλήσαμε με τον Πάρη Βουνατσή και τον Γιάννη Παυλή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης «βρίσκει» νέες πηγές στο διάστημα και αποτρέπει τροχαία!

Μιλήσαμε με τους μαθητές που συμμετείχαν σε διαγωνισμό και συνέδριο για τα επιτεύγματα του σχολείου και με τον καθηγητή τους, Ι. Λασκαρίδη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σαπφώ: Ο πιο φιλόξενος πλανήτης

Άρτεμις Λεοντή: Εύα Σικελιανού-Πάλμερ Υφαίνοντας το μύθο μιας ζωής
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Η Αιβαλιώτισσα Ζωοδόχος Πηγή

Η Παναγιά των ορφανών στο Αϊβαλί των μύθων
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ