× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μικρές ιστορίες για το νησί της Ερεσού

Κάποιοι τον είπαν βράχο- Τι λέει ο εμπνευστής του βιβλίου, γλύπτης, Λουκάς Λουκίδης και η εκπρόσωπος των απανταχού Ερεσιων, Αντιόπη Φραντζή στο ρ/σ του «Ν»

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 3/8/2023

Μικρές ιστορίες για το νησί της Ερεσού

Η «κρυφτή γυναίκα- μικρές ιστορίες για το νησί της Ερεσού» είναι ένα βιβλίο που έλειπε, και αυτό το καταλαβαίνεις μόλις έρθει στα χέρια σου. Γιατί έχουν ειπωθεί τόσα γι αυτόν τον βράχο- τον είπαν άλλοι- και ο Λουκάς Λουκίδης, γλύπτης καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών τεχνών είδε το ανάγλυφο μιας γυναίκας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την οικονομική υποστήριξη του Συλλόγου Απανταχού Ερεσίων ο Θεόφραστος το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Τόπο» και παρουσιάζεται στον τόπο έμπνευσής του, την Κυριακή 13 Αυγούστου στις 8 το βράδυ, στην αυλή της αρχαιολογικής Συλλογής Ερεσού.

«Η Ερεσός είναι ένα χωριό της Λέσβου γνωστό από την αρχαιότητα, πατρίδα μάλιστα της Σαπφούς και του Θεόφραστου. Σήμερα είναι ένα τουριστικό χωριό με μια απέραντη, υπέροχη παραλία. Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα αντικρύσει ο επισκέπτης είναι ένας μεγάλος βράχος με ιδιαίτερο σχήμα που ξεφυτρώνει μεσοπέλαγα. Μπορεί κανείς να κολυμπήσει μέχρις εκεί σχετικά εύκολα και να σκαρφαλώσει μάλιστα στην κορυφή του, από όπου απολαμβάνει μια διαφορετική θέα της περιοχής. Οι ντόπιοι από παλιά αποκαλούσαν τον βράχο αυτόν απλώς Το Νησί ή Το Νησάκι.» λένε στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99» η Αντιόπη Φραντζή από τον Σύλλογο Απανταχού Ερεσίων ο Θεόφραστος και ο Λουκάς Λουκίδης.
Στις μέρες μας Ερεσός εξακολουθεί - όπως δείχνουν τα πράγματα – να βγάζει ανθρώπους που ασχολούνται συστηματικά με διάφορες μορφές τέχνης (λόγο, εικόνα, μουσική). Ένας απ’ αυτούς είναι ο γλύπτης Λουκάς Λουκίδης, διδάσκων στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Ο Λουκάς όπως πρόσφατα μας εκμυστηρεύτηκε, «έβλεπε» από μικρός το ιδιαίτερο σχήμα του Νησιού ως μια ξαπλωμένη στο πλάι γυναίκα. Έφτιαξε λοιπόν ένα μικρό γλυπτό με το θέμα αυτό: Ένα Νησί – Γυναίκα. Η επόμενη ιδέα που είχε ήταν να συγκεντρώσει συγγραφείς με καταγωγή από την Ερεσό και να τους προτείνει να γράψει ο καθένας μια μικρή ιστορία με θέμα το Νησί – Γυναίκα.Μια ιστορία εμπνευσμένη από το γλυπτό αυτό και από το ίδιο το Νησί βεβαίως. Η ιδέα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό: Όταν το πρότεινε πίστευε ότι θα συγκεντρώνονταν 4-5 το πολύ. Να όμως που αισίως βρέθηκαν 16 συγγραφείς, άλλοι περισσότερο κι άλλοι λιγότερο έμπειροι στο χώρο της γραφής. Μερικοί μόνιμοι κάτοικοι του χωριού, άλλοι που έζησαν εκεί τα παιδικά τους χρόνια και μετά κατοίκησαν αλλού κι άλλοι πάλι που ζουν από μικροί αλλού, αλλά κατάγονται από εκεί και επισκέπτονται το μέρος όποτε μπορούν.
Οι ιστορίες αυτές, παραλλαγές θα λέγαμε στο ίδιο θέμα, είναι ποικίλες. Ο καθένας είδε το θέμα με το δικό του τρόπο, από τη δική του οπτική γωνία και υλοποίησε την ιδέα του με διαφορετικό τρόπο γραφής. Αν υπάρχει κάτι κοινό σε όλους είναι η αγάπη γι’ αυτόν τον τόπο, ο οποίος, ακόμα και για όσους δεν ζουν εκεί, είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένας απλός τόπος διακοπών.
Το βιβλίο αυτό, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τόπος κοσμείται από ένα 8σέλιδο ένθετο με έγχρωμες εικόνες. Σ’ αυτό θα βρείτε μια «κανονική» φωτογραφία του Νησιού, το γλυπτό που πυροδότησε τις εμπνεύσεις μας, αλλά και πολλά σχέδια, προσχέδια και παραλλαγές του γλυπτού που έφτιαξε ο Λουκάς πριν καταλήξει στο τελικό αποτέλεσμα (κι άλλα που έφτιαξε μετά, αφού κι ο ίδιος έχει παθιαστεί με το όλο εγχείρημα).

Η παρουσίαση θα γίνει στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΡΕΣΙΩΝ «Ο ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ»
Κυριακή 13 Αυγούστου, ΩΡΑ 8.00
ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ της Αρχαιολογικής Συλλογής Ερεσού
Διοργάνωση ΚΛΕΟΜΕΝΗΣ ΤΖΑΝΕΤΟΣ
Συμμετέχουν οι μουσικοί: SOLIS BARKI και ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΡΓΟΣ
ΤΡΑΓΟΥΔΙ : ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΑ και ΜΑΡΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Χάρη στη «Φλόγα» αγαπήσαμε κι άλλο τη ζωή

Είδαμε τη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Αντουέλ Νάκε, για καλό σκοπό, στο καφενείο «Πι»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Μαύρη κωμωδία του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Το 50% των εσόδων θα διατεθούν στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μοναδικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο

Από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης με το Εργαστηριακό Κέντρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν θέατρο για τα παιδιά με καρκίνο

Τρεις παραστάσεις στο καφενείο «Πι» στη Μυτιλήνη για τον Σύλλογο «Φλόγα»- Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Αντουέλ Νάκε και τον εκπρόσωπο, Μανώλη Λαδάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ