× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εργοστάσιο ΔΕΗ: Πεδίο δόξης λαμπρό για νυν και μελλοντικούς αυτοδιοικητικούς

Γράφει ο δικηγόρος ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΚΙΓΚΙΛΙΝΗΣ

Δημοσίευση 6/8/2023

Εργοστάσιο ΔΕΗ: Πεδίο δόξης λαμπρό για νυν και μελλοντικούς αυτοδιοικητικούς

Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό για νυν και WANNA BE αυτοδιοικητικούς.
Με αφορμή σημερινή και πολύ ορθή ανάρτηση τη φίλης και συναδέλφου Ραλλούς Τσακαρέλου, σχετικά με το εργοστάσιο της ΔΕΗ μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης, που συνεχίζει να καπνίζει και ενδεχομένως και να ρυπαίνει, θέλω να κάνω γνωστά τα παρακάτω.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο μόνος που κατά τη γνώμη μου ασχολήθηκε σοβαρά ήταν ο Δημήτρης Χαλκιώτης το 2006. Κατάθεσε αίτηση ασφαλιστικών (57 ΑΚ) με 1.000 περίπου πρόσθετες παρεμβάσεις υπέρ του (κινητοποιήθηκε όλη η πόλη και κυρίως ο Συνοικισμός που έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα) μεταξύ των οποίων ξεχώριζαν τότε οι υπογραφές: του τότε Βουλευτή Λέσβου κ.Γιάννη Γιαννέλλη, του τότε Νομάρχη Λέσβου κ.Παυλου Βογιατζή, του ήδη αποβιώσαντος τότε υποψηφίου Νομάρχη και Δήμαρχου Πέτρας κ.Στέλιου Παυλή, του τέως Δημάρχου Μυτιλήνης και τότε υποψηφίου κ.Νάσου Γιακαλή, του επίσης ήδη αποβιώσαντος τέως Δημάρχου Μυτιλήνης και ιατρού κ.Θόδωρου Χοχλάκα, του επίσης τέως Δημάρχου Μυτιλήνης και φαρμακοποιού κ.Ευστράτιου Πάλλη, του ήδη αποβιώσαντος και τότε Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου κ.Γιώργου Ορφανού, του ήδη αποβιώσαντος Προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου κ.Θράσου Καλογρίδη, του τότε γραμματέα της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ κ.Παναγιώτη Καπάρα, του τέως Αντινομάρχη κ.Δημήτρη Ακριώτη, της καθηγήτριας κ.Βασιλικής Κουρβανιού, των Πολιτικών μηχανικών κ.Συμεών Αργυρόπουλου και κ.Γρηγόρη Βαμβουρέλλη, του Προέδρου του ΦΟΜ κ.Περικλή Μαυρογιάννη, του ιδιοκτήτη της ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ κ.Μανόλη Γιαννακέλου, του δημοσιογράφου κ.Στρατή Μπαλάσκα κλπ.

Η αίτηση απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους διότι δυνάμει ενός Βασιλικού Διατάγματος του 1951, δεν επιτρεπόταν τότε τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της ήδη τότε εισηγμένης στο χρηματιστήριο ΔΕΗ Α.Ε, εμπόδιο που δεν μπόρεσε να ξεπεραστεί τότε και από τον ΑΠ στον οποίο είχε γίνει αίτηση αναίρεσης. Τακτική αγωγή όπως ορθά επισημαίνει ο επίσης φίλος και συνάδελφος Στράτος Πέτρου, δεν έγινε, αφενός διότι τότε θεωρήσαμε (εσφαλμένως εκ του αποτελέσματος) ότι με τους ελέγχους θα λυθεί προσωρινά το θέμα, αφετέρου διότι τότε μας διαβεβαίωναν περί άμεσης μετεγκατάστασης.

Είχε όμως και κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Με την επιστημονική βοήθεια του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ειδικότερα του καθηγητή Χριστόφορου Πηλίνη, αλλά και άλλων (Μιχ.Βραχόπουλος κλπ) καταφέραμε οι έλεγχοι των ρύπων να μην γίνονται πλέον «με ραντεβού» και από την ίδια την ΔΕΗ, αλλά απροειδοποίητα καθώς και να εγκατασταθεί δυνάμει της 9.1.εδ.β της ΚΥΑ 48495/27-9-2000 ένα σύστημα μέτρησης των ρύπων και ατμοσφαιρικών παραμέτρων, στο οποίο όταν υπάρχει υπέρβαση, να υπάρχει και πρόστιμο (παρά την αντίθετη άποψη του τότε CEO της ΔΕΗ Δημητριου Μανιατάκη) όπως άλλωστε είχε αιτηθεί εξ αιτίας της αίτησης του Χαλκιώτη και η αρμόδια ελεγκτική αρχή, η Δ/ση Περιβάλλοντος της Ν.Α.Λέσβου. Ελπίζω να ισχύουν τούτα και σήμερα.
Αν όχι, ιδού πεδίο δόξης λαμπρό για κάθε νυν ή WANNA BE αυτοδιοικητικό και όχι μόνο.
Ας ξεκινήσει από την με αρ.πρωτ.1985/20-3-2006 αναφορά, της αρμόδιας Δ/σης Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου, προς το ΥΠΕΧΩΔΕ και τον τότε Νομάρχη Λέσβου που διαπιστώνει την αναγκαιότητα (διότι η υπηρεσία δεν έχει όργανα μέτρησης, διότι η ΔΕΗ δεν ενημερώνει την υπηρεσία και διότι της έχουν επιβληθεί πρόστιμα για παραβάσεις) να εγκαταστήσει η ΔΕΗ, με έξοδα της, σταθμό μέτρησης βασικών ατμοσφαιρικών ρύπων και μετεωρολογικών παραμέτρων, στο εργοστάσιο της στη Μυτιλήνη, όπως άλλωστε προβλέπεται στην παρ.9.1. εδάφιο β, της ΚΥΑ 48495/27-9-2000 «έγκριση περιβαλλοντικών όρων του ΑΣΠ της ΔΕΗ στη Θέση Κουρτζή», καθώς και στη συνέχεια αυτής την με αριθμό 5036/12-9-2006 αναφορά του τότε Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ.Σταύρου Μπένου στην Ελληνική Βουλή, με την οποία ζητούσε να μάθει να επιβληθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ στην ΔΕΗ, η άμεση εγκατάσταση του εν λόγω σταθμού μέτρησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υ.Γ. Λέγεται οτι έχει προγραμματιστεί και ήδη εργάζονται συνεργεία του ΑΔΜΗΕ για τη ζεύξη καλωδίων ηλεκτροδότησης της Λέσβου. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για να συνεχίζεται μέχρι τότε (;) η ρύπανση

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

21 Απρίλη...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*