× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Παναγία της Πέτρας έβαλε και φέτος τα γιορτινά της

114 σκαλιά, λαξευμένα στην πέτρα πρέπει να ανέβουν οι πιστοί για να φτάσουν στην Χάρη της- Αναλυτικά το πρόγραμμα των πανηγυρικών εκδηλώσεων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/8/2023

Η Παναγία της Πέτρας έβαλε και φέτος τα γιορτινά της

Μεγάλη είναι η προσέλευση πιστών που παρατηρείται και φέτος στης εκκλησία της Παναγίας Γλυκοφιλούσας στο βράχο της Πέτρας, λίγες μέρες πριν τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου.
Το αίσθημα βαθιάς θρησκευτικής συγκίνησης και η υπέροχη θέα είναι τα ανεκτίμητα δώρα που προσφέρει η Παναγία στους πολυπληθείς επισκέπτες, οι οποίοι ανεβαίνουν 114 σκαλιά, λαξευμένα στην πέτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ναός της Παναγίας της Πέτρας, όπως είναι επίσης γνωστός, ιδρύθηκε κατά πάσα πιθανότητα στη θέση παλαιότερου, έλαβε δε τη σύγχρονη μορφή του το 1840.

Το εσωτερικό του κοσμούν αξιόλογες εικόνες, ξυλόγλυπτο τέμπλο και επισκοπικός θρόνος, καθώς και πολύτιμα σκεύη και αναθήματα.
Αξίζει να προστεθεί ότι κοντά στην Παναγία τη Γλυκοφιλούσα βρίσκεται ένα ακόμη αξιοπρόσεκτο θρησκευτικό μνημείο, το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, μονόκλιτη βασιλική του 17ου αιώνα, με τοιχογραφία όπου απεικονίζεται η στιγμή του απαγχονισμού του Ιούδα.


Να σημειωθεί ότι ο Ιππικός Σύλλογος Πέτρας διοργανώνει και εφέτος την Μεγάλη Πανηγύρι στην μνήμη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.Αναλυτικά το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων έχει ως εξής:

  • 14 Αυγούστου το πρωί και ώρα 11:00 από τον Ιερό ναό του Αγίου Νικολάου θα ξεκινήσει η περιφορά της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας, με την συμμετοχή Αλόγων και αναβατών από όλο το νησί, και ζωντανής παραδοσιακής μουσικής η περιφορά θα γίνει σε όλο το χωριό και θα κατάληξη στην προκυμαία όπου θα διενεργηθούν καλλιστεία Αλόγων όπου θα βραβευθούν τα τρία ομορφότερα επίσης όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν αναμνηστικά δώρα. Κατά την ίδια στιγμή και όλο βράδυ θα παρασκευάζεται το παραδοσιακό έδεσμα Κισκεκ καθώς και ρεβίθια με κρέας στον αύλειο χώρο του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου . Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα γίνει ολονύκτιο γλέντι στην πλατεία του χωριού με την ορχήστρα του Ιγνάτη Συμενή.
  • Στις 15 Αυγούστου το πρωί θα τελεσθεί Αρχιερατική θεία λειτουργία στον ιερό βράχο της Παναγίας και στην συνέχεια περιφορά της εικόνας ευλογία και διανομή του Κισκεκ, Το βράδυ πάλι στην πλατεία ολονύκτιο γλέντι με την ορχήστρα του Ιγνατη Συμενή όπου θα γίνει η κλήρωση από τον Σύλλογο για την λαχειοφόρο αγορά με πλούσια δώρα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ