× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τα άλογα πρέπει και μπορούν να επιβιώσουν

Προοπτικές αξιοποίησή τους στη Λέσβο- Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ*

Δημοσίευση 14/8/2023

Τα άλογα πρέπει και μπορούν να επιβιώσουν

Η αγάπη για τα άλογα, η αγνή, περίπου αρχέγονη αγάπη για το περήφανο ζώο, με το οποίο ανέκαθεν συμβίωνε η Λέσβος και οι κάτοικοί της, είναι θεωρώ το βασικό κι ισχυρότερο κίνητρο ώστε να συνεχίσει – όσο κι αν κοστίζει – να υφίσταται, ανθεκτική στο χρόνο, αυτή η ίδια σχέση. Να εξακολουθήσει να αποτελεί το άλογο μέρος της καθημερινότητας των ντόπιων, που εδώ κι αιώνες το έχουν εντάξει στην παράδοση και στην κουλτούρα τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Όλα αυτά με αφορμή την συμμετοχή αλόγων στα διάφορα πανηγύρια που γίνονται την καλοκαιρινή κυρίως περίοδο σε όλη τη Λέσβο. Θα καταπιαστώ όμως με τον πανηγύρι που έγινε, για ακόμη μια χρονιά στην ιδιαίτερη πατρίδα μου την Αγία Παρασκευή, στις 3 Ιουλίου.

Το πανηγύρι, που έλκει την καταγωγή του στα μέσα του 18ου αιώνα, συνδέεται κι είναι απόλυτα συνυφασμένο με τη φυσιογνωμία του χωριού. Ενός «ρωμαλέου» και αγροτοκτηνοτροφικού τόπου, με σοβαρή παραγωγή αγροτικών προϊόντων (σιτάρι, κριθάρι, βρώμη, οπωροκηπευτικά, φρούτα κάθε εποχής), αλλά και 500 τόνους λάδι, 12 τόνους βρώσιμες ελιές, κρέας, γάλα, γαλακτοκομικά κ.ά. Όλη αυτή την πολύτιμη παραγωγή, επί σειρά αιώνων, στήριζαν τα παραγωγικά ζώα της περιοχής. Όπως γράφει ο παλιός Πρόεδρος και γιατρός του χωριού Στρατής Κράλης, το 1962 η Αγία Παρασκευή είχε: «ίππους 375, ημιόνους 462 και όνους 1.120».

Πλέον οι εποχές άλλαξαν κι η υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής γίνεται αποκλειστικά με μηχανικά μέσα, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπου δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα πρόσβασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα ζώα που χρησιμοποιούνται πια για παραγωγικούς σκοπούς μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού, αλλά παρόλα αυτά έχουν διατηρηθεί περίπου 400 άλογα. Όμορφα ζώα που τα προστατεύει και τα συντηρεί η αγάπη του Αγιοπαρασκευώτη. Αγάπη που κυριολεκτικά «χαλαλίζει» για το καθένα σε ετήσια βάση από 2.000 έως 5,000 ευρώ, όσο δηλαδή υπολογίζεται – με πρόχειρους υπολογισμούς - το κόστος συντήρησης ανά άλογο.

Συνολικά δηλαδή αγγίζει μέχρι και το 1,5 εκ. ευρώ η όλη δαπάνη, που για τα δεδομένα μιας αγροτικής περιοχής είναι κάτι περισσότερο από υψηλή.

Η εμπειρία από άλλα μέρη της χώρας μας και το εξωτερικό λέει ότι μέρος αυτού του κόστους μπορεί εν μέρει ή και πλήρως να αντιμετωπιστεί απ’ τη χρήση των ζώων σε σύγχρονες υπηρεσίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για παράδειγμα σε:
 Οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες,
 Θεραπευτικούς σκοπούς για άτομα με αναπηρίες, κινητικές και νευρολογικές διαταραχές,
 Τουριστικές δράσεις κι ειδικά για τη Λέσβο στον Ελαιοτουρισμό.

Η ανάπτυξη τέτοιων μορφών αξιοποίησης των αλόγων ταυτόχρονα θα συμβάλλει και στην περεταίρω βελτιστοποίηση των συνθηκών διαβίωσης των ίδιων των ζώων, μια και θα έχουν και την αμέριστη φροντίδα των ειδικών.

Τα άλογα της Λέσβου πρέπει και μπορούν να επιβιώσουν. Είναι στο χέρι μας, και στις πρωτοβουλίες που συντονισμένα οφείλει να αναλάβει και η αυτοδιοίκηση, να βρεθούν οι τρόποι να μην εκλείψει ό,τι σηματοδοτεί για το νησί μας και τους ανθρώπους του το πιο αγέρωχο ζώο.

*Ο Στρατής Ζαφείρης είναι πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Βιομηχανίας, πρώην Αντιδήμαρχος δήμου Δυτικής Λέσβου, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό «ΑΛΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

21 Απρίλη...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*