× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Αλμα ανάπτυξης» ΤΩΡΑ και στα ελαιοτριβεία

Αφού αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς τα θέματα αδειοδότησής τους -Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ*

Δημοσίευση 18/8/2023

«Αλμα ανάπτυξης» ΤΩΡΑ και στα ελαιοτριβεία

Tο 2017, επιδίωξα και πέτυχα, ως Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας κι επικεφαλής –συντονιστής της επισπεύδουσας αρχής για το θέμα, να βρεθεί λύση στο καίριο ζήτημα της αδειοδότησης των ελαιοτριβείων της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα πρόβλημα υπαρκτό κι έντονο, το οποίο επί σειρά ετών, αφενός έθετε σε δοκιμασία κι απίστευτη ταλαιπωρία τον κλάδο των ελαιοτριβέων, κι αφετέρου υποθήκευε, με τον κίνδυνο να χαθεί, το σύνολο της ελαιοπαραγωγής της χώρας.

Τι θα γινόταν άραγε αν έκλειναν σταδιακά, τα περίπου 1.700 ελαιοτριβεία πανελλαδικά;

Θεσμοθετήθηκε τότε, ρύθμιση που θυμίζω έσπευσαν να χαιρετήσουν καθολικά οι ελαιοτριβείς του τόπου μας, αναγνωρίζοντας την ουσιαστική λύση η οποία δόθηκε κι αντιμετώπισε επιτυχώς τη διαχείριση του κατσίγαρου. Γιατί αυτή ήταν κι η αιτία που τα ελαιοτριβεία δεν μπορούσαν να πάρουν άδεια. Τι θα έκαναν τον κατσίγαρο; Πώς και πού θα κατέληγε;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προσεγγίσαμε λοιπόν, με άλλη οπτική διαχείρισης τα απόβλητα των ελαιοτριβείων με τη βοήθεια ειδικών και σε αγαστή συνεργασία με τους ελαιοτριβείς. Η λύση που δόθηκε έγκειται στη μεταφορά των αποβλήτων με βυτίο στο λιοχώραφο και υδρολίπανση του ελαιώνα, διαδικασία που απαλλάσσει το κάθε ελαιοτριβείο απ’ τον κατσίγαρο και συμβάλλει στη βελτιστοποίηση της ελαιοκαλλιέργειας, με θεαματικά αποτελέσματα.

Όπως κατ’ επανάληψη έχω τονίσει έκτοτε, πετύχαμε ο ρύπος του κατσίγαρου, τελικά να γίνει πόρος, κι ήδη καλλιεργητές κι ελαιοτριβεία της Λέσβου έχουν αξιοποιήσει την ευκαιρία, παράγοντας πολύ καλύτερης προστιθέμενης αξίας τελικό προϊόν, ονομαστό και φημισμένο λάδι.

Έχοντας οριστικά τακτοποιήσει τα της αδειοδότησής τους, τα ελαιοτριβεία μας, ακόμη και στο σύνολό τους, μπορούν ανεμπόδιστα να προχωρήσουν στο επόμενο και μεγαλύτερο θεωρώ βήμα, αυτό της περαιτέρω ανάπτυξής τους. Να κάνουν τώρα το «Άλμα Ανάπτυξης», αξιοποιώντας τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για την επιχειρηματικότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως γνωστόν, για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027, στο σχεδιασμό του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου, προβλέπεται χρηματοδότηση 50,4 εκ. ευρώ για τη δράση ’’Επιχειρηματική Ανάπτυξη μέσα από έξυπνη εξειδίκευση’’. Αυτές τις πιστώσεις μπορούν στοχευμένα σε συνεργασία με την Περιφέρεια, και οι ελαιοτριβείς, να εκμεταλλευτούν προκειμένου να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους, κάνοντάς τες πιο ανταγωνιστικές και με σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό.

Ήρθε η ώρα για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των ελαιοτριβείων.

*Ο Στρατής Ζαφείρης είναι πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Βιομηχανίας, πρώην Αντιδήμαρχος δήμου Δυτικής Λέσβου, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό «ΑΛΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

21 Απρίλη...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου