× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

H γεωλογική σημασία του σημείου ανάβλησης των θερμών πηγών Πολιχνίτου

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Ζούρος μιλά στην κάμερα του «Ν»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/8/2023

H γεωλογική σημασία του σημείου ανάβλησης των θερμών πηγών Πολιχνίτου

Ιδιαίτερη γεωλογική σημασία έχει το σημείο ανάβλησης των θερμών πηγών του Πολιχνίτου υπογραμμίζει σε δήλωση του στην κάμερα του «Ν» ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Ζούρος. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η θέση αυτή είναι μεταξύ των σημειών που συνέβαλαν στην ανάδειξη της Λέσβου ως γεωλογικό πάρκο της Ουνέσκο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά ο κ. Ζούρος σημείωσε:

«Βρισκόμαστε σε έναν από τους σημαντικότερους γεώτοπους της Λέσβου, δηλαδή στην περιοχή ανάβλησης, φυσικής ανάβλησης των πηγών του Πολιχνίτου. Είναι ένα μοναδικό σημείο, γιατί σπάνια μπορούμε να δούμε πια φυσική ανάβληση θερμών πηγών. Οι περισσότερες θερμές πηγές που υπάρχουν στην Ελλάδα έχουν υδρομαστευτεί, άρα το θερμό νερό διοχετεύεται μέσα από αντιλητικά συγκροτήματα σε λουτρικές εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα να μην είναι εμφανής η θέση ανάβλησης των θερμών πηγών.

Εδώ, στην περιοχή του Πολιχνίτου, έχουμε αυτόν τον μοναδικό γεώτοπο, στον οποίο μπορούμε να δούμε το μηχανισμό ανάβλησης, πρόκειται για ένα ιδιαίτερο σημείο, το οποίο το αξιοποιούμε και στα πλαίσια των μαθημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου για να εξηγήσουμε τον τρόπο ανάβλησης των θερμών πηγών. Συγκεκριμένα εδώ έχουμε την διαδικασία διασταύρωσης δύο διαφορετικών ρηγμάτων, τα οποία εμφανίζονται κοντά στην κοίτη του Ασπροπόταμου και βλέπουμε πως όταν έχουμε την διασταύρωση των ρηγμάτων στο φλοιό της γης έχουμε την φυσική ανάβληση των πηγών. Είναι ένα σημείο ιδιαίτερης αξίας το οποίο ελπίζω στο πλαίσιο της ανάδειξης των θερμών πηγών που γίνεται στην περιοχή θα τύχει της κατάλληλης προσοχής. Διότι πραγματικά αποτελεί ένα μοναδικό γεωλογικό μνημείο της Λέσβου, ενταγμένο στο φάκελο του Γεωπάρκου της Λέσβου, είναι δηλαδή μια από τις θέσεις που είναι προστατευόμενες από την Ουνέσκο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πηγές του Πολιχνίτου είναι ίσως το σημαντικότερο γεωθερμικό πεδίο της Λέσβου, η ανάβληση τόσο θερμών νερών που υπερβαίνουν κατά πολύ τους 80 βαθμούς κελσίου είναι ιδιαίτερα σπάνιο στον Ελληνικό χώρο. Ελπίζω πως στην περιοχή, μέσα από προσπάθεια ανάδειξης που γίνεται, θα έχουμε ένα πρότυπο θερμαλιστικό κέντρο και ταυτόχρονα θα αναδειχθεί η ιδιαιτερότητα του γεωθερμικού πεδίου του Πολιχνίτου.

Το σημείο ανάβλησης των θερμών πηγών του Πολιχνίτου φέρνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα φοιτητές από όλη την χώρα, από τα γεωλογικά τμήματα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, άλλους ειδικούς αλλά και φοιτητές από όλο τον κόσμο που επισκέπτονται την Λέσβο και το γεωπάρκο, στα πλαίσια εκπαιδευτικών δράσεων και έχουν την δυνατότητα να δουν από κοντά μια φυσική ανάβληση θερμών πηγών».

Δείτε το βίντεο:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με SKY express το Αγιο Φως στη Μυτιλήνη

Η εταιρεία διαθέτει ανελλιπώς, από το 2017, τα αεροσκάφη της για το σκοπό της μεταφοράς του Αγίου Φωτός και του χαρμόσυνου μηνύματος της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Το έθιμο της «κακαρώνας» στα Δάφια

Ένα θρησκευτικό έθιμο που πήρε πολιτικά χαρακτηριστικά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση στα Μιστεγνά

Περιφορά του Λάβαρου της Ανάστασης στους δρόμους του χωριού θα γίνει στις 10.30 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα
ΧΩΡΙΑ

Προσοχή στις... κακαρώνες

Ενημέρωση από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Πυροσβεστική
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εχει ο καιρός γυρίσματα

Μεταφέρονται οι βροχές που ήταν να ξεκινήσουν από τις 9 το πρωί του Μ. Σαββάτου στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος και στον Επιτάφιο των Μιστεγνών

Μετά το ολονύχτιο μοιρολόι των γυναικών στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στον ορεινό Ασώματο

Yπό τους ήχους του «νεκρώσιμου»
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτη Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Με ήχους από τις καμπάνες και χτυπήματα των ξύλινων στασιδιών στο ναό σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης τον Άγιο Θεράποντα, οι Μυτιληνιοί υποδέχτηκαν το μήνυμα της προσμονής της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στη Σκάλα Λουτρών

Η χορωδία από ομάδα γυναικών μελών του Συλλόγου Μικρασιατών έψαλε τα Εγκώμια
ΧΩΡΙΑ

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα ο Επιτάφιος στο Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ

Περιφορά το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής από την αδελφότητα της Μονής και την Ηγουμένη Ταβιθά
ΧΩΡΙΑ

Ένας ξεχωριστός Επιτάφιος στη Σκάλα Συκαμιάς

Περιφορά με καΐκι στο λιμανάκι του χωριού