× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Με ελλείψεις σε προσωπικό ανοίγουν τα σχολεία της Λέσβου

Κυβερνητική επιλογή να καλύπτει τις κενές θέσεις με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς αντί για μόνιμους, τονίζει ο Κωνσταντίνος Καρατόλιος, αιρετός εκπρόσωπος στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 6/9/2023

Με ελλείψεις σε προσωπικό ανοίγουν τα σχολεία της Λέσβου

Μια ακόμη σχολική χρονιά ξεκινάει με πολλά προβλήματα στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τόσο στην Λέσβο όσο και σε όλη την χώρα. Για το ζήτημα αυτό μίλησε στο ενημερωτικό ραδιόφωνο της Λέσβου ΣΤΟ ΝΗΣΙ 99 FM και στην εκπομπή  «Καλημέρα στο Νησί» ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εκλεγμένος με το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών, και αιρετός εκπρόσωπος στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Καρατόλιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ανέφερε ο κ. Καρατόλιος στο σύνολο της χώρας έγιναν 28.000 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών για να καλυφθούν οι κενές θέσεις στα σχολεία. Παρότι έγιναν αυτές οι προσλήψεις υπάρχουν άλλες 19.000 κενές θέσεις και πιθανότατα ως το τέλος του χρόνου δεν θα καλυφθούν όλες.  Όλες αυτές οι θέσεις θα έπρεπε να στελεχωθούν από μόνιμο προσωπικό τονίζει ο κ. Καρατόλιος.

Τα  κενά στις θέσεις των εκπαιδευτικών χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: α) τα προβλέψιμα (π.χ. συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών ) β) τα μη προβλέψιμα (π.χ. εγκυμοσύνες, ασθένειες κλπ). Παρόλο που πολλά από αυτά τα κενά είναι γνωστά ήδη από την προηγούμενη σχολική χρονιά, η κυβέρνηση επιλέγει να μην καλύπτει τις κενές θέσεις εργασίας με μόνιμο προσωπικό για να κρατάει χαμηλά τις δαπάνες για την παιδεία.

Σε ό,τι αφορά την Λέσβο ο κ. Καρατόλιος σημείωσε πως είναι ευχάριστο ότι έχουν καλυφθεί όλες οι θέσεις δασκάλων και νηπιαγωγών, όμως υπάρχουν πολλές ακάλυπτες θέσεις στον τομέα της ειδικής αγωγής.  Μάλιστα το υπουργείο άλλαξε τον τρόπο υπολογισμού των αναγκαίων θέσεων εργασίας. Συγκεκριμένα για κάθε τάξη προβλέπεται πλέον ένας εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης, παρά το γεγονός ότι στην ίδια τάξη μπορεί να υπάρχει και δεύτερο παιδί που έχει ανάγκη πρόσθετης στήριξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την παραπάνω κυβερνητική απόφαση μειώθηκαν οι θέσεις παράλληλης στήριξης στη Λέσβο από 70 σε 58.  Από τις αυτές 58 θέσεις το υπουργείο Παιδείας κάλυψε τις 29.  Αυτό σημαίνει πως ένας πολύ μεγάλος αριθμός παιδιών που χρειάζονται πρόσθετη στήριξη στο σχολείο δεν θα την έχουν.  Σε επίπεδο δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων της Λέσβου οι ανάγκες για εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης ανέρχονται σε 71 και από αυτές έχουν καλυφθεί οι 32. 

Μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν σε ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό  που είναι αναγκαίο για τα σχολεία, όπως είναι οι σχολικοί ψυχολόγοι. Σε αυτό τον τομέα υπάρχουν ανάγκες για 36 εργαζόμενους και το υπουργείο έχει εγκρίνει την πρόσληψη 19.

 Οι ελλείψεις σε προσωπικό στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν σταματούν εδώ. Ο κ. Καρατόλιος σημείωσε πως είναι μεγάλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς που καλύπτουν τις ανάγκες σε μαθήματα ειδικοτήτων όπως είναι τα εικαστικά, η γυμναστική κλπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος μεγάλο πρόβλημα για τα σχολεία του νησιού είναι τα «γερασμένα» κτήρια και τα κοντέινερ που χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών. Επίσης ο κ. Καρατόλιος αναφέρθηκε στην ανάγκη αντισεισμικής θωράκισης των σχολικών κτηρίων.

Ξεχωριστή αναφορά έγινε για το ζήτημα των σχολικών καθαριστριών, όπου μετά από τη συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης με το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την πίεση που ασκήθηκε, εξασφαλίστηκαν τελικά οι αναγκαίοι πόροι για την μετατροπή της σύμβασης δέκα επιπλέον καθαριστριών σε πλήρους ωραρίου, αν και όπως τονίστηκε η αναγκαιότητα για τη μονιμοποίηση όλων των καθαριστριών παραμένει.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ξανά Ασφαλιστικά μέτρα από τους 26 συμβασιούχους covid της Μυτιλήνης

Επέστρεψαν στις δικαστικές αίθουσες οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν στις 23 Απριλίου αφού έχασαν τον πρώτο κύκλο των Ασφαλιστικών Μέτρων. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Κατζανός και Καρασάββας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προχωράει έως την Περιφέρεια το έργο της προκυμαίας Μυτιλήνης

Μετά το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής θα γίνει προσπάθεια να απομακρυνθούν οι λαμαρίνες ως το ύψος της Τράπεζας της Ελλάδος, για την ανεμπόδιστη περιφορά των επιταφίων. Τα σενάρια για τις εργασίες το καλοκαίρι
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστό το Τσαρσί Χαμάμ τη Μεγάλη Παρασκευη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Προσβάλλετε την υπόληψή μου, θα προσφύγω στη δικαιοσύνη»

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης περνά στην αντεπίθεση με ανακοίνωσή του και απαντά στην παράταξη «Νέα δράση - νέος Δήμος» και στα όσα ειπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο για το ακίνητο στη Θερμή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δωρεά ρουχισμού στον Σύνδεσμο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης

Από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Β. Αιγαίου Μιχαήλ Σεβδυνίδη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αυτοανακηρύχθηκε ανεπιθύμητος…»

Σχόλιο της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για τον Άδωνι Γεωργιάδη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Συστάσεις από την Πυροσβεστική για την αντιπυρική περίοδο

Δείτε αναλυτικά τα όσα πρέπει να προσέχουν οι πολίτες για την αποφυγή πυρκαγιάς
ΧΩΡΙΑ

Παρέμβαση για την επαναχάραξη γραμμών αιγιαλού και παραλίας

«Όχι άλλες καθυστερήσεις» αναφέρει η Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός και Κοινωνικός Σύλλογος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tίμησαν τους Μυτιληνιούς εκτελεσμένους της Καισαριανής

Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ
ΧΩΡΙΑ

Μια όμορφη πράξη στην Παναγιούδα

Τοποθετήθηκαν κάδοι ανακυκλωσης καπακιών για φιλανθρωπικό σκοπό
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο

Δράσεις ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και μιας νέας περιβαλλοντικής φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθούν στην Πέτρα - Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αρχίζει η κατασκευή των δικτύων του βιολογικού της νότιας Μυτιλήνης

Το Ελεγκτικό Συνέδριο πάγωσε την δεύτερη φάση του έργου