× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία για τα σχολεία που ξεκινούν!

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 9/9/2023

Βιβλία για τα σχολεία που ξεκινούν!

Για μικρά παιδιά: Ο Τιλού πηγαίνει στο σχολείο, ότι πρέπει για το άνοιγμα των σχολείων, από την σειρά με ήρωα το μπλέ λυκάκι, και τις δικές του ιστοριούλες όλες χρήσιμες και βοηθητικές για τους μικρούς βιβλιόφιλους! Για διαβάστε παρέα πως αισθάνεται ο μικρός Τιλού, λίγο πριν το άνοιγμα του σχολείου, ίσως θα νιώθετε και εσείς έτσι, ενθουσιασμό, καθώς και λίγο φόβο και αγωνία για το νέο άγνωστο περιβάλλον! Άγνωστο; Πόσο άγνωστο; Όλο και κάποιο γνωστό παιδάκι θα συναντήσετε, και αυτό για αρχή είναι αρκετό! Περισσότερα στο μικρό και εύχρηστο βιβλίο των Ντανιελ Πικουλι και Φρεντερίκ Πιγιό, σε μετάφραση Εύης Γεροκώστα, από τις εκδόσεις susaeta. Καλοδιάβαστο και καλή αρχή!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Περιγραφή από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: Είναι μπλε, είναι γλυκούλης, είναι λυκάκι!Ποιος είναι;Είναι ο Τιλού, το μπλε λυκάκι! Ο Τιλού ετοιμάζεται για την πρώτη μέρα στο σχολείο!Είναι πολύ ενθουσιασμένος, αλλά και λίγο φοβισμένος, γιατί δεν γνωρίζει κανέναν εκεί...Τελικά όμως όλα πάνε καλά όταν έχεις έναν φίλο συντροφιά!

Για λίγο μεγαλύτερα παιδιά (από 7 ετών): ΜΙΑ Φαντασία Ένα κρονκ στο σχολείο! Τι πλάκα έχει αυτή η σειρά βιβλίων! Πόσο ευχάριστα διαβάζεται αυτό το βιβλίο της συγγραφέως Elisenda Roca BetoWers, σε απολαυστική δική της εικονογράφηση και μετάφραση της Κλεοπάρεας Ελαιοτριβιάρη, από τις εκδόσεις Δεσύλλας! Το θέμα τούτου του βιβλίου, η αρχή της σχολικής χρονιάς! Και σε τι σχολείο! Και με τι ιδιαίτερους συμμαθητές και ξεχωριστές συμμαθήτριες! Περισσότερα στο βιβλίο!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιγραφή: Η Μία Φαντασία σε καλωσορίζει στον υπέροχο μαγικό κόσμο της. Είναι χαμογελαστή, έχει τα πιο απίθανα κατοικίδια και μπορεί και τους μιλάει. Πώς γίνεται αυτό; Είναι πολύ απλό: η Μία είναι μια μικρή μαθητευόμενη ΜΑΓΙΣΣΟΥΛΑ! Ετοιμάσου να την ακολουθήσεις στις πιο απίθανες περιπέτειες! Πρώτη μέρα στο σχολείο για τη Μία Φαντασία! Ο Βινύλιος, η Μπόουι, η Ροζαλία και ο Μπαλίτσας δεν το χάνουν με τίποτα. Το Σχολείο του Δάσους είναι ένα υπέροχο μέρος, όμως, σαν κάτι παράξενο να συμβαίνει. Φαίνεται πως στην τάξη της Μίας υπάρχει ένα κρονκ!

Για ακόμη μεγαλύτερα παιδιά, (από 9 ετών): Η γιαγιά μου… η Μικρά Ασία, της Αδαμαντίας Αλατάρη, σε εικονογράφηση της Πέγκυς Φούρκα, από της εκδόσεις Σαΐτη, ένα βιβλίο για να μάθουμε κομμάτια της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας, μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας, που έναν Σεπτέμβρη, αντί να πάνε τα παιδιά της στο σχολείο, ταξίδεψαν θέλοντας και μη, από τον Τσεσμέ, στη Χίο, και από εκεί στην Αθήνα! Μαζί τους ταξιδεύουμε και εμείς, με ένα κορίτσι, μια προσφυγοπούλα που έμαθε τους απογόνους της, μέσα από την ματιά της πάνω στα γεγονότα, να αγαπήσουν την Σμύρνη! Με συγκίνησε βαθειά αυτό το βιβλίο! Πρόκειται άλλωστε, για αληθινή ιστορία!
Περιγραφή: Το Διαμαντώ, η Διαμαντούλα, η Αδαμαντία, η κυρά Αδαμαντία, η γιαγιά Αδαμαντία, η γιαγιά μου… η Μικρά Ασία.
Να’σαι κορίτσι και ν’ αντιμετωπίζεις την ορφάνια, το θάνατο και τελικά τη Ζωή.
Τη ζωή δηλαδή, που υπήρχε σ’ εκείνα τα Μικρασιάτικα χώματα, μα και σ’ αυτά εδώ που πατάμε σπουδαίο πράγμα!
Όλη της η ζωή δύσκολη, όλη της η ζωή ένας σταυρός
Ζωή και θάνατος ένα πράμα
Ζωή και Σταυρός το ίδιο…
Αυτή είναι η ζωή της Αδαμαντίας, όπως την έλεγε μέσα απ’ τις διηγήσεις της όπως την έζησα κι εγώ
από Φθινόπωρο προς… Καλοκαίρι.
Αληθινή ιστορία.
Με εκπαιδευτικές δραστηριότητες και μικρασιάτικες συνταγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για ενήλικες: ΙΔΙΑ Η ΜΑΝΑ ΣΟΥ ΕΓΙΝΕΣ! Μυθιστόρημα της Κατερίνας Μανανεδάκη, από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει ή πει αυτή την διαχρονική ατάκα! Θα σας θυμίσει πολλές φορές δικές σας στιγμές! Θα γελάσετε, θα συγκινηθείτε, θα προβληματιστείτε! Μπορείτε να το αφιερώσετε στις μητέρες σας, εκείνες σε εσάς, τα παιδιά σας σε εσάς, και πάει λέγοντας ! Διαβάζοντας το θα καταλάβετε γιατί! Και μην είστε τόσο αυστηρές και αυστηροί με τα παιδιά σας και τον εαυτό σας τώρα που αρχίζει η νέα σχολική χρονιά, αν δεν θέλετε να ακούτε, ή να λέτε στον εαυτό σας ατάκες όπως «Ίδια η μάνα σου έγινες!» Πράγμα που εδώ που τα λέμε, δεν βρίσκω και τόσο κακό! Ίσως γιατί και εγώ όσο μεγαλώνω, ίδια η μάνα μου γίνομαι!
Περιγραφή: ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ «ΙΔΙΑ Η ΜΑΝΑ ΜΟΥ».


Αυτό το λέει ο αντρούλης μου για να με εκνευρίσει (κι άλλο), το λέει η κόρη μου για να μου τη σπάσει (περισσότερο), το υπονοεί ο διευθυντής μου που δίπλα στη λέξη «βασανιστής» έχουν τη φωτογραφία του, μου το πετάει η κολλητή μου όταν καταφέρνει να ξεκολλήσει από το facebook.
ΑΚΟΥ «ΙΔΙΑ Η ΜΑΝΑ ΜΟΥ»!
Ένα ξεπερασμένο στερεότυπο που καμιά σχέση δεν έχει με μένα. Εγώ, αγαπητοί μου, έδωσα μάχες για να γίνω αυτή που είμαι. Αποκήρυξα τα οικιακά, δεν κέντησα ποτέ, δεν έπλεξα σεμεδάκια, δεν πρήζω την κόρη μου τηλεφωνώντας της κάθε τρεις και λίγο και ρωτώντας την όλα τα… κουλά. ΟΧΙ.
Εγώ έχω εξαιρετικές σπουδές, μια σπουδαία δουλειά, κούκλο Βραζιλιάνο γυμναστή που τον ζηλεύουν όλες και είμαι απίστευτα διακριτική. Τώρα… πώς έγινε και ένα πρωί κοιτάχτηκα στον καθρέφτη και το είδωλό μου μου φώναξε «Χριστίνα, έλεος! Ίδια η μάνα σου έγινες», θα πρέπει να διαβάσετε την ιστορία μου για να το μάθετε. Αυτή την ιστορία που τελικά, χωρίς να θέλω να σας πληγώσω, μοιάζει να είναι η ιστορία της ζωής μας!


Η Κατερίνα Μανανεδάκη, μετά το απόλυτα διαχρονικό μπεστ σέλερ μαμαδοβιβλίο ΤΙ ΤΡΑΒΑΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΜΑΝΕΣ… ξαναχτυπά! Με τον δικό της χιουμοριστικό μα και διεισδυτικό, αληθινό και συγκινητικό τρόπο, στοχεύει κατευθείαν στο κέντρο της καρδιάς μας: στη σχέση μάνας και κόρης! Απολαύστε το!
Γράφει η ΑθαΝασία Δαφιώτη
Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος-Συγγραφέας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Χάρη στη «Φλόγα» αγαπήσαμε κι άλλο τη ζωή

Είδαμε τη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Αντουέλ Νάκε, για καλό σκοπό, στο καφενείο «Πι»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Μαύρη κωμωδία του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Το 50% των εσόδων θα διατεθούν στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μοναδικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο

Από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης με το Εργαστηριακό Κέντρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν θέατρο για τα παιδιά με καρκίνο

Τρεις παραστάσεις στο καφενείο «Πι» στη Μυτιλήνη για τον Σύλλογο «Φλόγα»- Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Αντουέλ Νάκε και τον εκπρόσωπο, Μανώλη Λαδάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ