× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Φθινοπωρινές εξορμήσεις και γνωριμία με τα πουλιά της Λέσβου

Νέος κύκλος εκδηλώσεων από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας για τους Υγρότοπους της Δυτικής Λέσβου την Παρασκευή 15 και Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/9/2023

Φθινοπωρινές εξορμήσεις και γνωριμία με τα πουλιά της Λέσβου

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου διοργανώνει κύκλο εκδηλώσεων σε οικολογικά σημαντικές περιοχές της Δυτικής Λέσβου με θέμα «Υγρότοποι της Δυτικής Λέσβου – εξορμήσεις παρατήρησης φύση» με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων για την οικολογική και περιβαλλοντική αξία των υγροτόπων και τις δυνατότητες αξιοποίησής τους για την τοπική ανάπτυξη και ιδιαίτερα του εναλλακτικού τουρισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εξορμήσεις στη φύση απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους με δωρεάν συμμετοχή. Περιλαμβάνουν γνωριμία με τον υγρότοπο, παρατήρηση πουλιών (με τη χρήση κυαλιών) και επίδειξη της μεθόδου της δακτυλίωσης πουλιών.

Απολογισμός προηγούμενων εξορμήσεων

Τις απογευματινές ώρες της περασμένης Παρασκευής και Σαββάτου εξορμήσαμε για παρατήρηση πουλιών στη Φανερωμένη (Σίγρι) και τον Ψαροποταμό (Σκάλα Ερεσού), αντίστοιχα. Λόγω έντονου αέρα δεν ήταν δυνατή η πραγματοποίηση δακτυλιώσεων καθώς τότε η μέθοδος καθίσταται επικίνδυνη για τα πουλιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και στις δύο περιοχές παρατηρήσαμε δεκάδες Θαμνοφυλλοσκόπους και πολλούς Σταχτομυγοχάφτες και Αετομάχους, που αυτές τις μέρες κάνουν ένα πολύ εμφανές πέρασμα από την περιοχή μας. Δεκάδες χελιδόνια να σχηματίζουν ανομοιογενείς ομάδες (από 4 διαφορετικά είδη!) πριν να κοιμηθούν στους καλαμιώνες των δύο ποταμών και μικρές ομάδες από μεταναστευτικούς ερωδιούς (Κρυπτοτσικνιάδες και Νυχτοκόρακες) καθώς ξεκινούσαν το νυχτερινό ταξίδι προς το νότο, αφού είχαν ανακτήσει δυνάμεις και ενέργεια (τροφή) στους υγροτόπους μας.

Επόμενες εξορμήσεις

Οι επόμενες εξορμήσεις θα έχουν βάση την Φανερωμένη στο Σίγρι με ένα διήμερο δακτυλίωσης και παρατηρησης πουλιών. Και οι δυό αυτές δραστηριότητες είναι καλό να πραγματοποιούνται τις πρώτες και τελευταίες ώρες της ημέρες οπόταν και η δραστηριοπόιηση των πουλιών στο χώρο είναι εντονότερη. Η περιοχή του ποταμού της Φανερωμένης είναι ένας πραγματικός «μαγνήτης» όπως λέγεται μεταναστευτικών πουλιών καθώς παρέχει άφθονη τροφή και καταφύγιο για αυτά στο τοπίο των φρυγάνων της Δυτικής Λέσβου (όπως και κάθε άλλη κοίτη/εκβολή στην περιοχή!).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορείτε να εξορμήσετε μαζί μας, πιο συγκεκριμένα:

Παρασκευή 15-9 στις  6.30 έως 8 το απόγευμα

Σάββατο 16-9 στις 8 με 10 το πρωί  και ξανά στις 6.30 με 8 το απόγευμα 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειό αρχικής συνάντησης στο εκκλησάκι της παραλίας Φανερωμένης.

 Ο κύκλος εκδηλώσεων πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και περιλαμβάνει δράσεις ευαισθητοποίησης των κατοίκων, των επισκεπτών και των μαθητών της Λέσβου για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου, μέσα από σειρά εκδηλώσεων ενημέρωσης, σεμιναρίων και εξορμήσεων πεδίου. Οι δακτυλιώσεις πουλιών πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών (Ε.Κ.Δ.Π.).Οι παραπάνω εξορμήσεις πραγματοποιούνται για δεύτερη χρονιά, αυτή τη φορά το μήνα Σεπτέμβριο τον βασικό μήνα της μετανάστευσης των πουλιών της Ευρώπης (το 2022 έγιναν όλο τον Αύγουστο).

Για περισσότερες δράσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου μπορείτε να ανατρέξετε στον ιστότοπότου και τη σελίδα του στο Facebook. Τηλέφωνο επικοινωνίας 22510-47033, 22530-54434 και 6972809610(κατά τη διάρκεια των εξορμήσεων) και e-mail: [email protected].

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής