× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία που μας βοηθούν μικρούς και μεγάλους με τον δικό τους μαγικό τρόπο

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 16/9/2023

Βιβλία που μας βοηθούν μικρούς και μεγάλους  με τον δικό τους μαγικό τρόπο

Τα χέρια δε χτυπάνε τα χέρια αγαπάνε, ένα συλλογικό έργο, συγγραφική ομάδα οι μαθητές του 1ου ολοήμερου νηπιαγωγείου Παλαιοκάστρου, κάτι χρόνια πριν, έχει κάνει κάμποσες εκδόσεις από τότε και έχει βραβευτεί, υπεύθυνη νηπιαγωγός και εικονογράφος η Μαρία Κουτσανοπούλου, την επιμέλεια των κειμένων έχει κάνει η Βιργινία Αρβανιτίδου. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΒΑΡΦΗ. Το πολύχρωμο τούτο βιβλίο είναι κατάλληλο για παιδιά από δύο ετών, είναι από αυτά που με συγκινούν, που αξίζει να το αναζητήσετε, και σας το συστήνω!
Περιγραφή: Τι μπορεί να κάνει ένα χέρι όταν είναι λυπημένο;
Υπάρχουν πολύχρωμα χέρια;
Και αν ναι πώς αποκτούν τα χρώματά τους;
Ένα παραμύθι με χέρια που... αγγίζουν το φαινόμενο της βίας... δίνουν απλόχερα την αγάπη τους και... ανοίγουν πολλά παράθυρα στη χρωματιστή πλευρά της ζωής. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο βυθός άνω-κάτω! Σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον μαγικό κόσμο της θάλασσας μας καλεί το νέο, έμμετρο, παραμύθι του δημοσιογράφου Βασίλη Κάργα με τίτλο «Ο βυθός άνω-κάτω», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κομνηνός. Με υπέροχες, μαγευτικές, εικόνες από την εικαστικό Ελένη Πεχλιβάνη. Μια πρωτότυπη ιστορία, όπου το πραγματικό σμίγει με το φανταστικό, γεμάτη χιούμορ κι εκπλήξεις, που έχει σκοπό να κάνει τα παιδιά να περάσουν όμορφα, να γελάσουν και να εξάψει τη φαντασία τους. Το παραμύθι θίγει ένα πάντα επίκαιρο ζήτημα: τον φόβο που αισθανόμαστε μπροστά στο διαφορετικό και στο ξένο.


Μέσα από απροσδόκητες εικόνες τα παιδιά ανακαλύπτουν τον υποθαλάσσιο μαγικό κόσμο και γνωρίζουν, διασκεδάζοντας, τα πιο δημοφιλή είδη ψαριών και τα πιο παράξενα και μυστηριώδη πλάσματα του βυθού, ένα χταπόδι που σκεφτόταν σταυροπόδι, ένας ψηλομύτης γαύρος, ένα στρουμπουλό δελφίνι, ένας ξιφίας-ξιφομάχος, ένας φουξ-ροζ αστερίας, ένας σαργός πολύ αργός, ένα καλαμάρι βαμπίρ που έπινε λαίμαργα κεφίρ, ένα ηλεκτροφόρο χέλι που χορεύει τσιφτετέλι, ένα ψάρι καλλιτέχνης που ζωγραφίζει σαν Πικάσο, ένα παπαγαλόψαρο, μια μυθική γοργόνα με την πράσινη ψαροουρά και άλλα πολλά!
Περιγραφή: Ένα παραμύθι με παιγνιώδη ρίμα που διαδραματίζεται στον κοραλλί βυθό της θάλασσας. Ή μήπως όχι; Δύο παιδιά, μπροστά στο ενυδρείο του σπιτιού τους, ταξιδεύουν με τη φαντασία τους στον μαγικό κόσμο της θάλασσας και συλλαβή τη συλλαβή, σαν νότα με νότα, ταιριάζουν αυτήν την ιστορία που στο «παρά-πέντε» προφταίνει να ολοκληρωθεί, αφού ο πατέρας τους, τα επαναφέρει στην πραγματικότητα, καλώντας τα σε «δείπνο και ύπνο».

Βουρτσίζω τα δόντια μου! Ναι, μπορώ! Σκληρόδετο με χαρτονένιες σελίδες πολύχρωμες, ότι πρέπει για τα παιδικά χεράκια, στα οποία απευθύνεται, (για παιδιά από ενός έως και τριών, τεσσάρων ετών). Απόδοση Μάρω Ταυρή. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Όπως και το αδελφό του βιβλίο με τίτλο, «Πετάω την πάνα μου ! Ναι, μπορώ!» Ήρωες, δύο αδελφάκια, ο Μπεν που είναι μεγαλύτερος από την αδελφή του την Πένι, έχουν τις μικρές καθημερινές τους περιπέτειες στο σπίτι, ανακαλύπτουν πράγματα! Κυρίως ο μεγάλος αδερφός κατορθώνει να βοηθήσει την αδελφή του να μάθει και να δει τι μπορεί να καταφέρει να κάνει μόνη της!
Περιγραφή: Η Πένι προσπαθεί να ζουλήξει την οδοντόκρεμα και… ΠΛΟΠ! Πετάγεται παντού!
Μάθε μαζί με την Πένι πώς να βουρτσίζεις τα δόντια σου χωρίς βοήθεια, προτού πας για ύπνο. (Περιλαμβάνεται οδοντόβουρτσα από οικολογικά υλικά).

Οδηγός για νέους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, είναι ο τίτλος του βιβλίου της Βασιλικής Νίκα! Ένας πραγματικά πολύ βοηθητικός οδηγός, για νέους και όχι μόνο εκπαιδευτικούς, αλλά και για εκπαιδευτικούς που εξακολουθούν να θέλουν να διαβάζουν και να μαθαίνουν για την εκπαίδευση! Μα και για γονείς και τους ίδιους τους μαθητές θα έλεγα, έχουν να ωφεληθούν! Γράφει για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς! Περιλαμβάνει χρήσιμη βιβλιογραφία και είναι δομημένο και γραμμένο, έτσι που να διαβάζεται ευχάριστα! Καλοδιάβαστο! Και καλή σχολική χρονιά! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.
Περιγραφή: Αν έχεις αγωνία για την πρώτη μέρα στο σχολείο και δεν είσαι μαθητής ή μαθήτρια, τότε αυτό το βιβλίο θα σου λύσει τα βασικά ζητήματα και θα σε κάνει να χαρείς περισσότερο την πρώτη χρονιά στο σχολείο. Αν έχεις κάποια εμπειρία ως εκπαιδευτικός, αλλά εξακολουθείς να έχεις αμφιβολίες και απορίες και θα ήθελες κάποιος να σε βοηθήσει να τις λύσεις, τότε αυτό το βιβλίο κάνει και για σένα.
Αυτό το βιβλίο απευθύνεται σε νέους εκπαιδευτικούς που θα υπηρετήσουν στο δημόσιο δημοτικό σχολείο. Δεν περιλαμβάνει θεωρία αλλά τη συμπυκνώνει μέσα από το πρίσμα της εμπειρίας και της γνώσης της σχολικής πραγματικότητας. Λύνει απορίες και παρανοήσεις, δίνει ιδέες για διαχείριση της τάξης και των μαθητών, προσφέρει προτάσεις για δημιουργική συνύπαρξη στο σχολείο των νέων και των παλιών εκπαιδευτικών. Γραμμένο με απλή και κατανοητή γλώσσα μοιάζει με τον μέντορα που οι νέοι εκπαιδευτικοί θα ήθελαν να είχαν διαθέσιμο, πάντα και παντού.

*Η Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος-Συγγραφέας

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Χάρη στη «Φλόγα» αγαπήσαμε κι άλλο τη ζωή

Είδαμε τη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Αντουέλ Νάκε, για καλό σκοπό, στο καφενείο «Πι»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Μαύρη κωμωδία του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Το 50% των εσόδων θα διατεθούν στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μοναδικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο

Από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης με το Εργαστηριακό Κέντρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν θέατρο για τα παιδιά με καρκίνο

Τρεις παραστάσεις στο καφενείο «Πι» στη Μυτιλήνη για τον Σύλλογο «Φλόγα»- Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Αντουέλ Νάκε και τον εκπρόσωπο, Μανώλη Λαδάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ