× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εκθεση «Drops» στο Τσαρσί Χαμάμ

Με την υπογραφή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, της Ελένης Βουδουρέλλης και της Σύλβιας Λαϊνά

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/9/2023

Εκθεση «Drops» στο Τσαρσί Χαμάμ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου καλεί στα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής, των εικαστικών της Ελένης Βουδουρέλλη και της Σύλβιας Λαϊνά, με τίτλο: «Drops», στις 27 Σεπτεμβρίου, 7 το απόγευμα που θα πραγματοποιηθεί στο Κεντρικό Λουτρό Τσαρσί Χαμάμ Μυτιλήνης.
Διάρκεια έκθεσης: 27 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου 2023.
Είσοδος: ελεύθερη.
Η Ελένη Βουδουρέλλη
Η Ελένη Βουδουρελλη γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου το 1994 στη Μυτιλήνη Λέσβου. Το 2012-17 σπούδασε στην Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών όπου και αποφοίτησε με Άριστα με κατεύθυνση τη ζωγραφική. Από το 2013 εώς σήμερα έχει συμμετάσχει σε δώδεκα ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και σε επτά Μπιενάλε ακουαρέλας στο εξωτερικό (Σλοβενία, Αλβανία, Πορτογαλία, Κόσοβο και Βιετνάμ). Το 2019 πραγματοποίησε Μεταπτυχιακές Σπουδές με τίτλο «Εφαρμοσμένη- Κλινική Κοινωνιολογία και Τέχνη» του Πανεπιστήμιου Αιγαίου και Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Συμμετείχε επίσης σε συνέδρια, εργαστήρια και σε επιμορφώσεις. Ζει στη Μυτιλήνη και από το 2018 έως σήμερα εργάζεται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως Εικαστικός.
«Ζώντας σε ένα αστικό τοπίο, η επαφή και η εστίαση στο φυσικό περιβάλλον (ως μια συνολική έννοια που γίνεται αντιληπτή με την χρήση του όρου «φύση»), πραγματώνεται μόνο μέσα από τις εκφάνσεις του όπως για παράδειγμα μέσα από το πάρκο μιας γειτονιάς, μέσα από τα δέντρα που είναι φυτεμένα διάσπαρτα στην πόλη, από τα λουλούδια που αναπτύσσονται στις γλάστρες των μπαλκονιών. Μέσα από αυτή την αναζήτηση της φύσης λοιπόν, το νερό ως στοιχείο αυτής που εμπεριέχει τις αξίες της, απλώνεται στο χαρτί με ελεύθερο τρόπο συμβολίζοντας την αδιάκοπη ροή του και φανερώνοντας το «αποτύπωμά» του με το χρώμα. Οι εξωτερικές και περιγραμματικές δομές του φυτικού κόσμου καταλήγουν στην πλαστική καθαρότητα του κάθε ζωντανού οργανισμού. Αυτή η πορεία ερμηνείας της φύσης γεννά την ανάγκη για επανένταξή της στο αστικό περιβάλλον και την συμβίωση της πόλη με τον φυσικό κόσμο».

Η Σύλβια Λαϊνά
Η Σύλβια Λαϊνά γεννήθηκε, το 1992, στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Μυτιλήνη, της Λέσβου. Ολοκλήρωσε με άριστα τις σπουδές της στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας, το 2015. Από τότε καλλιεργώντας το προσωπικό της ζωγραφικό ύφος συμμετέχει σε ομαδικές εκθέσεις ανα την Ελλάδα. Οι μεταπτυχιακές της σπουδές στη Μουσειολογία (2017) στο τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και η συμμετοχή της στο Εργαστήριο Μουσειολογίας, MUSEOLAB, του Πανεπιστημίου Αιγαίου της έδωσαν την ευκαιρία να δοκιμάσει τις δυνάμεις της στο πεδίο των εικαστικών παρεμβάσεων στο πλαίσιο μιας ολιστικής εκθεσιακής αφήγησης, συμμετέχοντας σε πολλές εκθέσεις. Η εργασιακή της απασχόληση ως εικαστικός στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αποτέλεσε έμπνευση για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας σειράς πειραματικών εκπαιδευτικών δράσεων για παιδιά σε μουσειακό περιβάλλον.
Με το εικαστικό της έργο αποτυπώνει και αφηγείται ιστορίες και συναισθήματα, αποδίδοντάς τα μέσα από αφαιρετικές εικόνες. Τα ακριλικά χρώματα, το κάρβουνο και το νερό αποτελούν τα βασικά της υλικά. Το νερό δε λειτουργεί απλά ως διαλυτικό υλικό αλλά ως ένα μέσο δημιουργίας και αποτύπωσης του χρόνου και της αλλαγής. “Τα πάντα ρει, μηδέποτε κατά τ’αυτό μένειν“ είπε ο Ηράκλειτος υπενθυμίζοντας ότι δεν μπορείς να μπεις δυο φορές στον ίδιο ποταμό. Τα έργα απεικονίζουν φαντασιακούς ορίζοντες οι οποίοι λειτουργούν ταυτόχρονα ως διέξοδοι η ως αδιέξοδα, προκαλώντας τον καθένα να δημιουργήσει τη δική του ερμηνεία και αφήγηση ανάλογα με τον τόπο και τον χρόνο που τα βλέπει.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Χάρη στη «Φλόγα» αγαπήσαμε κι άλλο τη ζωή

Είδαμε τη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Αντουέλ Νάκε, για καλό σκοπό, στο καφενείο «Πι»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Μαύρη κωμωδία του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Το 50% των εσόδων θα διατεθούν στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μοναδικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο

Από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης με το Εργαστηριακό Κέντρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν θέατρο για τα παιδιά με καρκίνο

Τρεις παραστάσεις στο καφενείο «Πι» στη Μυτιλήνη για τον Σύλλογο «Φλόγα»- Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Αντουέλ Νάκε και τον εκπρόσωπο, Μανώλη Λαδάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ