× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Να το πάμε αλλιώς για τις ανάγκες των πολλών!

Γράφει ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΝΤΑΤΗΣ, Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος για το Δήμο Δυτικής Λέσβου με την παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση

Δημοσίευση 27/9/2023

Να το πάμε αλλιώς για τις ανάγκες των πολλών!

Όλα τα χωριά του Δήμου Δυτικής Λέσβου πρέπει να έχουν ίση μεταχείριση. Ισότητα και αναλογία προς όλους. Εκτός των έργων υποδομής για την προστασία των δημοτών που πρέπει να γίνονται καθολικά, σε κάθε χωριό, πρέπει με τον ίδιο τρόπο να εκτελούνται έργα που αφορούν την καθημερινότητα, όπως η συντήρηση και επισκευή δρόμων εντός οικισμού καθώς και της αγροτικής οδοποιίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δε μπορεί για παράδειγμα τα μηχανήματα επισκευής της αγροτικής οδοποιίας να παραμένουν σε μερικά χωριά και σε άλλα, να απουσιάζουν για χρόνια. Θα πρέπει να γίνονται εργασίες συντήρησης και επισκευής εγκαταστάσεων και πραγμάτων που τις περισσότερες φορές μένουν στην τύχη τους. Να παρέχεται εργασία καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δρόμων. Ακόμα και για απλά πράγματα όπως η διάθεση μπετόν και αμμοχάλικου να υπάρχει σχετική αναλογία και όχι ανισότητα.

Πέρα από αυτά, βασικό είναι η (ανάδειξη της υποβάθμισης των τοπικών συμβουλίων σε απλά γνωμοδοτικά όργανα) και η αναγκαιότητα επικοινωνίας και ενεργής συμμετοχής με το τοπικό συμβούλιο και τους κατοίκους, γι αυτό και απαιτούνται επισκέψεις στο κάθε χωριό.

Γι αυτό και δεν πρέπει να χάνεται και η επικοινωνία των δημοτικών συμβούλων όταν αναγκάζονται να «συνεδριάσουν» από τους υπολογιστές κατά τα πρότυπα της «ηλεκτρονικής διακυβέρνησης» και να υπάρχει κατάλληλος χώρος συνεδριάσεων που να αρμόζει στον ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό θα έδινε και τη δυνατότητα μιας καλύτερης αντίληψης προς όλους τόσο για τις ορθότερες αποφάσεις όσο και στη διαχείριση πόρων και κονδυλίων.

Μακροπρόθεσμο οικονομικό όφελος μπορεί να επιτευχθεί και να συνδυαστεί με έργα ασφάλειας και προστασίας των δημοτών, αρκεί να μην αντιμετωπίζεται ως κόστος.

Επειδή η συνδιαλλαγή με λογικές απευθείας αναθέσεων στερεί από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή τη δυνατότητα εξοικονόμησης πόρων προς όφελος των δημοτών, δημιουργεί σχέσεις εξάρτησης με τους εργολάβους και το δικαίωμα στην εργασία αποτελεί πεδίο άσκησης πολιτικών πιέσεων όταν οι συνδιαλλαγές γίνονται για την αποκόμιση εκλογικού οφέλους. Μπορούσε με μικρότερο κόστος να λυθούν βασικά προβλήματα όπως το νερό ύδρευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για παράδειγμα για μήνες σε Στύψη και Μόλυβο μεταφέρουν το νερό σε βυτία και παρά τα μεγάλα ποσά που διατέθηκαν το αποτέλεσμα ήταν να μην υπάρχει συνεχής ροή νερού.

Η παρούσα Δημοτική Αρχή δεν είναι ανεξάρτητη όχι μόνο επειδή λειτουργεί ως «μεσάζων» ανάμεσα στο κράτος και τους εργολάβους αλλά επειδή δέχεται, από πάνω μέχρι κάτω όλη την κυβερνητική πολιτική.

«Έκανε γαργάρα» για τη στη Βάστρια αρνούμενη επανειλημμένα να συζητηθεί το θέμα, όταν το έφερνε προς συζήτηση ο συνδυασμός της Λαϊκής Συσπείρωσης. Τώρα που ολοκληρώνεται η δομή-φυλακή και πυκνώνουν οι προσφυγικές ροές να περιμένουμε στα εγκαίνια να δούμε ποιος αιρετός θα κόψει την κορδέλα; Επειδή στις επισκέψεις - επιθεωρήσεις κυβερνητικών στελεχών και στην αποδοχή χρημάτων που απορρέουν από το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, η Δημοτική Αρχή ήταν παρούσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο μοναδικός ανεξάρτητος συνδυασμός είναι η Λαϊκή Συσπείρωση επειδή δεν εξαρτάται από επιχειρηματικά συμφέροντα, δεν κατάρτισε τα ψηφοδέλτια της με τη βοήθεια βουλευτών και με λογικές «δούνε και λαβείν», για να εξοφληθούν ατομικές υποχρεώσεις και γι αυτό είναι και ο μόνος μάχιμος συνδυασμός.

Οι υποψήφιοι μας είτε από την θέση της πλειοψηφίας είτε από τη θέση της μειοψηφίας θα μπουν μπροστά για την ασφάλεια σε μέσα και υποδομές. Για να υπάρχουν στελεχωμένα κέντρα υγείας σε όλες τις ειδικότητες και υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Για να υπάρχουν σταθμοί εφημερίας στα απομακρυσμένα χωριά της ΒΔ Λέσβου με κάλυψη από το ΕΚΑΒ. Για την κατασκευή αντιπυρικών ζωνών, αντιπλημμυρικών έργων και αντισεισμικής θωράκισης σε σχολεία και δημόσια κτήρια. Για να αξιοποιηθεί η δημοτική περιουσία, τα κτήρια ή για παράδειγμα τα κοινοτικά βοσκοτόπια για να γίνουν εγγειοβελτιωτικά έργα με δεξαμενές ύδατος, σταυλικές εγκαταστάσεις ακόμα και κτηνοτροφικές καλλιέργειες για τους αγρότες. Για να μη «ξεφυτρώνουν» επενδύσεις που να στερούν την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες. Να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη, που θα συνδέει την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου με δράσεις και έργα για τους πολλούς που θα κρατήσουν και θα αυξήσουν τον πληθυσμό στα νησιά μας Για να υπάρχουν οι αντικειμενικές συνθήκες να έχουν παιδικές χαρές σε όλα τα χωριά.

Είναι προτεραιότητα για μας η ανθρωποκεντρική ανάπτυξη και τα στοχευμένα έργα ουσίας. Γι αυτό επιμένουμε ότι είναι σημαντικό να στελεχωθούν και οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου σε προσωπικό και μηχανήματα για να γίνονται αποτελεσματικές παρεμβάσεις. Για την Κοινωνική Πρόνοια και Προστασία, να υπάρξει αμέριστη στήριξη σε υλικοτεχνική υποδομή και πόρους, ώστε οι υπάρχουσες Δομές να αξιοποιηθούν περαιτέρω προς όφελος του συνόλου του πληθυσμού, σε κάθε έναν και κάθεμία που βρίσκεται σε ανάγκη.

Εμείς δεν θα ανταλλάξουμε το πρόγραμμα μας με «χάντρες και καθρεφτάκια» για να γίνουν δομές προσφύγων και μεταναστών στο νησί ούτε βάσεις του ΝΑΤΟ για να σφαγιάζονται οι λαοί. Κι αν τέλος κάποιος ρωτήσει πως θα τα κάνουμε όλα αυτά, πως θα αποταμιευτούν τα κονδύλια κτλ. Θα τον καλέσουμε να διεκδικήσουμε μαζί με τους δημότες μας από την κεντρική εξουσία αυτά και άλλα πολλά. Για να δούμε και πόσο «ανεξάρτητος» μπορεί να είναι.

8 Οκτώβρη ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ με τη ΛΑΙΚΉ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
για τις ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ
ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ σε Δήμους και Περιφέρεια
ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ
Με το κόκκινο γαρύφαλλο.

*Ο Σταύρος Μαντατής είναι Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος για το Δήμο Δυτικής Λέσβου.Απόφοιτος ΑΣΠΑΙΤΕ Μυτιλήνης, Μουσικολογίας στο Ηράκλειο Κρήτης.Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας και αναπληρωτής Γραμματέας Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου.Τ. υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ο μοναχικός και αστόλιστος επιτάφιος του Αιβαλιώτη Ταξιάρχη...

Μέρα που ‘ναι, ένα όνειρο, μια ιδέα, μια πρόταση, μια ευχή για το κουβούκλιο του Επιταφίου της Εκκλησίας που εκτίθεται στη σωσμένη εκκλησιά που έχει μετατραπεί σε μουσείο
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Στα σοκάκια της Πέργαμος, «μι του Χριστέλ(ι)που πουνεί»

Ιστορίες της Μεγάλης Εβδομάδας σε εκκλησιές που πια δεν υπάρχουν, με ανθρώπους που έλειψαν, ελπίζοντας σε μιαν Ανάσταση
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Οι πανελλαδικές εξετάσεις με τα μάτια μαθητών και μαθητριών

Οι ανιχνευτές Μυτιλήνης Ι. Καρναβός, Μ. Αθηνιώτη, Δ. Νείρος, Κ. Γούναρης σε ρόλο δημοσιογράφων
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Ώ γλυκύ μου Έαρ γλυκύτατη μου Σάμος...»

Γράφει ο Μανώλης Κάρλας*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είναι γνωστός ο αίτιος, είναι γνωστή κι η αιτία

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σαν είσαι βουλευτής, δυστυχώς σε συμπονώ λιγότερο

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Συγγραφέας,Ταξίαρχος σε αποστρατεία
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το Πασχαλινό μήνυμα του Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου

«Ό ἀγωνιζόμενος πιστός καί ἀνακαισμένος ἐν Χριστῶ ἄνθρωπος δέν ἀπελπίζεται , γιατί στηρίζεται στό ἀγκωνάρι τῆς πίστεως καί τῆς Ἐκκλησίας» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

21 Απρίλη...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας