× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τεράστια ζήτηση για σαρδέλα Καλλονής το φετινό καλοκαίρι

Μια ιδιαίτερα καλή χρονιά για την παράκτια αλιεία του κόλπου Καλλονής ήταν η θερινή περίοδος όπου αλιεύτηκαν δεκάδες τόνοι σαρδέλας. οι οποίοι ωστόσο οριακά κάλυψαν τις τεράστιες ανάγκες στην αγορά της Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/10/2023

Τεράστια ζήτηση για σαρδέλα Καλλονής το φετινό καλοκαίρι

Μια ιδιαίτερα ευνοϊκή σεζόν για την παράκτια αλιεία του Κόλπου Καλλονής ήταν το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αλιευτικού Συλλόγου του Δήμου Δυτικής Λέσβου Παναγιώτη Νανίδη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ανέφερε μιλώντας στο «Ν» ο κ. Νανίδης φέτος η αλίευση της σαρδέλας ξεκίνησε τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα από τις 15 Μαΐου αφού το ψάρι είχε φτάσει στο απαιτούμενο μέγεθος.

«Οι υψηλές θερμοκρασίες του περσινού χειμώνα, κράτησαν τα νερά του κόλπου ζεστά όλο το προηγούμενο διάστημα κι έτσι οι σαρδέλες δεν έφυγαν για το πέλαγος όπως γίνεται συνήθως όταν αλλάζει ο καιρός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το χαρακτηριστικό της φετινής σαρδέλας ήταν το μεγάλο της μέγεθος και η πολύ ωραία γεύση της αφού αναπτύχθηκε μέσα στα νερά του κόλπου Καλλονής, αξιοποιώντας όλες τις θρεπτικές ουσίες και το φυτοπλαγκτόν».

Γενικότερα αλιεύτηκαν τεράστιες ποσότητες οι οποίες όπως σημειώνει ο κ. Νανίδης κάλυψαν οριακά τις πολύ αυξημένες ανάγκες στην αγορά της Λέσβου όπου οι σαρδέλες ήταν περιζήτητες.

«Σημαντικό ρόλο σε αυτό, επισημαίνει, έπαιξε το γεγονός ότι είχαμε αυξημένη τουριστική κίνηση και ως γνωστόν το συγκεκριμένο ψάρι είναι περιζήτητο πιάτο σε ταβέρνες και εστιατόρια σε όλο το νησί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τιμή της σαρδέλας φέτος σε περιόδους υψηλής ζήτησης έφτασε ακόμη και τα 10 ευρώ. Γενικό κυμάνθηκε από 7 έως 10 ευρώ σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Αυτή την περίοδο τα σκάφη της παράκτιας αλιείας σύμφωνα με τον κ. Νανίδη έχουν επικεντρωθεί στο ψάρεμα κουτσομούρας, σουπιάς και κεφαλιών τα οποία επισήμανε υπάρχουν σε αφθονία στον Κόλπο Καλλονής.

«Όσο ο καιρός είναι ευνοϊκός και οι θερμοκρασίες σε καλά επίπεδα στα νερά του κόλπου οι κουτσομούρες και οι σουπιές θα παραμένουν εκεί και θα είναι σε αφθονία. Όταν χαλάσει βέβαια ο καιρός και κρυώσει το νερό τότε θα μεταναστεύσουν στην ανοιχτή θάλασσα. Υπάρχουν ακόμη αρκετές σαρδέλες ωστόσο οι συνάδελφοι προτιμούν αυτό το διάστημα τις κουτσομούρες οι οποίες δεν θα είναι για πολύ καιρό ακόμη στον κόλπο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τιμή της κουτσομούρας είναι περίπου 8-10 ευρώ το κιλό και η σουπιά περίπου 10 ευρώ σύμφωνα με τον κ. Νανίδη.

Ο πρόεδρος των αλιέων της Δυτικής Λέσβου, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα κρούσματα κερδοσκοπίας και εξαπάτησης κατανωλωτών από ορισμένους εμπόρους στο νησί. «Δυστυχώς είδαμε κάποιους να βγάζουν στο εμπόριο σαρδέλες που δεν ήταν Καλλονής ενώ ο πελάτης την αγόραζε για Καλλονής. Το πιο σωστό θα ήταν να υπάρχουν ταμπέλες με το γεωγραφικό προσδιορισμό τουλάχιστον για τα δικά μας ψάρια από τους κόλπους, ώστε ο κόσμος να ξέρει τι αγοράζει».  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αδιαφορία για τους νησιώτες παραγωγούς

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ΟΠΕΚΕΠΕ «ξέχασαν» να πληρώσουν τις επιδοτήσεις του Ειδικού Προγράμματος Στήριξης της Αγροτικής Παραγωγής στα Μικρά Νησιά του Αιγαίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΕΣ

Σφαγή... των νησιωτών αγροτών στα οικολογικά σχήματα

Άγριο ψαλίδισμα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αποκαλύπτουν οι πληρωμές που βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα Μεγάλη Τρίτη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

«Πετούν στα σύννεφα» οι τιμές του πασχαλινού τραπεζιού

Σημαντικές αυξήσεις για τρίτη συνεχόμενη χρονιά καταγράφονται σε αρνί, κατσικάκι, κρέατα, τσουρέκια και άλλα είδη που συνθέτουν το γιορτινό γεύμα της Κυριακής του Πάσχα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εργατική Πρωτομαγιά, για τους αγρότες της Λέσβου

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων καλεί τους αγρότες να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις του Εργατικού Κέντρου τη Μεγάλη Τετάρτη στις 11 το πρωί στην Πλατεία Σαπφούς
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκίνησε η πληρωμή των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας 29 Απριλίου θα είναι διαθέσιμα τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

ψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέα εποχή για την πλαζ Τσαμάκια της Μυτιλήνης

Ξεκίνησε τη λειτουργία της νωρίτερα από ποτέ με ολοκαίνουργιο εξοπλισμό, ανακαινισμένα αποδυτήρια, τουαλέτες και είσοδο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τη Λέσβο στο Λονδίνο με Λαζόπουλο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση προβολής που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης την Κυριακή

Ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 3, την Κυριακή των Βαϊων εγκαινιάζοντας το πασχαλινό ωράριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη