× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Συγκέντρωση αλληλεγγύης για τον λαό της Παλαιστίνης

Γέμισε κόσμο η Πλατεία Σαπφούς στο πλαίσιο της κινητοποίησης που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο με τη συμμετοχή κοινωνικών φορέων και συλλόγων της Λέσβου, την Τετάρτη στις 6.30 το απόγευμα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/10/2023

Συγκέντρωση αλληλεγγύης για τον λαό της Παλαιστίνης
Παναγιώτης Μπαλάσκας

Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτη 18 Οκτωβρίου συγκέντρωση συμπαράστασης στο δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης στην Πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη. Η συγκέντρωση ξεκίνησε με τραγούδια για την ειρήνη από την χορωδία Cantalaloun και ομιλία του προέδρου της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου Νάσου Γαλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην σύντομη ομιλία του ο Νάσος Γαλής τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο Παλαιστινιακός λαός ζει κάτω από άθλιες συνθήκες χωρίς να έχει ούτε τα απαραίτητα για την καθημερινότητά του όπως νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. «Μόνο από τις αρχές του 2023 πριν την κρίση του Οκτωβρίου, πάνω από 220 Παλαιστίνιοι είχαν βρει το θάνατο από Ισραηλινά πυρά». 

Ακολούθησε χαιρετισμός της Τζώρτζιας Ρασβίτσου από την Επιτροπή «Μνήμη και Δράση», η οποία σημείωσε ότι πρέπει να σηκωθούμε από τον καναπέ, να ενώσουμε τις φωνές μας στο δρόμο για να γκρεμίσουμε τα τείχη της ντροπής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον χαιρετισμό της η Κατερίνα Βλάμου από το Σύλλογο Προοδευτικών Γυναικών Λέσβου, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι με τη συμμετοχή των πολιτών στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας δυναμώνει ο αγώνας ενάντια σε αυτούς που γεννούν τρέφουν και διαιωνίζουν αυτή την βαρβαρότητα.

Ο Γιώργος Αλεξίου από την πλευρά της ΑΔΕΔΥ Λέσβου στο χαιρετισμό του σημείωσε ότι πρέπει να καταβληθούν διεθνείς προσπάθειες υπέρ της κατάπαυσης του πυρός και της επανέναρξης των συνομιλιών για λύση ειρηνικής συμβίωσης σύμφωνα με το διάταγμα του 1987 του Παλαιστινιακού κράτους. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λέσβου Δημήτρη Ευσταθίου. Μεταξύ άλλων τόνισε:

«Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για τις δολοφονικές ενέργειες του κράτους του Ισραήλ και είμαστε εδώ για να φωνάξουμε ότι δεν θα γίνουμε συνένοχοι στο νέο έγκλημα ενάντια στον Παλαιστινιακό. Απαιτούμε να μην έχει καμία εμπλοκή η Ελλάδα σε όλο αυτό που συμβαίνει και να μην τολμήσει ο Πρωθυπουργός να πατήσει το πόδι του στο Ισραήλ» 

Ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας στην προκυμαία της Μυτιλήνης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ολόκληρη την κινητοποίηση στο λινκ που ακολουθεί. https://fb.watch/nLJTpAVNWZ/

Ολόκληρη η ομιλία του αντιπροέδρου Εργατικού Κέντρου Δημήτρη Ευσταθίου

«Ότι και να είχαμε να πούμε μέχρι εχθές το βράδυ, σήμερα τίποτα δεν είναι πια το ίδιο. Όχι πως δεν τα ξέραμε. Όχι πως δεν είχαμε δει σε αυτόν τον πόλεμο, το Ισραήλ να σκοτώνει ξανά αμάχους, παιδιά, να βομβαρδίζει ανελέητα. Όμως εχθές, είδαν και οι τυφλοί.Αυτές οι εικόνες, με τους ανθρώπους βουτηγμένους μέσα στο αίμα, με το γιατρό που του έφεραν νεκρούς τους συγγενείς του μέσα στο νοσοκομείο, δεν γίνεται να αφήσουν ασυγκίνητο κανέναν άνθρωπο. […]Τι έχει να μας πει η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Μητσοτάκης που έτρεξε πρώτος-πρώτος να αναγνωρίσει στο Ισραήλ “δικαίωμα αυτοάμυνας”; Ακούστε θράσος, πάνε να κάνουν τον θύτη θύμα. Δε μας λένε, από που κι ως που έχει δικαίωμα αυτοάμυνας αυτός που κατέχει παράνομα τη γη κάποιου άλλου;

Φυσικά όλα αυτά δεν είναι κάποια ελληνική πρωτοτυπία. Όλοι οι ευρωατλαντικοί μηχανισμοί, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η Ε.Ε., τα ΜΜΕ, παίζουν τα ρέστα τους για να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη υπέρ του Ισραήλ, με σωρεία fakenews που σιγά σιγά τα πήρανε πίσω. Όχι γιατί αγάπησαν ξαφνικά τους ισραηλινούς, αλλά γιατί το κράτος του Ισραήλ είναι στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, παίζει σημαντικό ρόλο στα επικίνδυνα σχέδια τους. Έτσι και στην Ελλάδα, για να επιβεβαιώσουν την προσήλωση της αστικής τάξης στους ιμπεριαλιστές, όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά κάθε καρυδιάς καρύδι, από ακροδεξιούς μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ, βγήκαν για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους που;...στο Ισραήλ.

Στο Ισραήλ που κατέχει παράνομα τη γη των παλαιστίνιων εδώ και 70 χρόνια. Που εφαρμόζει κανονικό απαρτχάιντ στα κατεχόμενα εδάφη όπως η Δυτική Όχθη και υψώνει τα τείχη της ντροπής. Στο Ισραήλ που έχει αποκλεισμένη τη Γάζα και τα 2,5 εκατομμύρια του πληθυσμού της χωρίς φαγητό, νερό, ρεύμα και φάρμακα. Στο Ισραήλ που έχει εκδιώξει με όλους τους τρόπους τον πληθυσμό στις παλαιστινιακές πόλεις, φυλακίζοντας ακόμα και μικρά παιδιά μαζί με χιλιάδες άλλους που διαμαρτύρονται ενάντια στην κατοχή.

Δεν είμαστε όμως όλοι σαν τα μούτρα τους. Το Εργατικό Κέντρο Λέσβου και τα Εργατικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή, εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό. Όχι τώρα, αλλά εδώ και δεκαετίες, η θέση του ταξικού εργατικού κινήματος είναι με τους λαούς και όχι με τους δολοφόνους τους

Εκφράζουμε και από αυτό εδώ το βήμα, τον αποτροπιασμό μας για τις δολοφονικές ενέργειες του κράτους του Ισραήλ. Και είμαστε εδώ για να φωνάξουμε πως δε θα γίνουμε συνένοχοι στο νέο έγκλημα εναντίον του παλαιστινιακού λαού. Και γι’ αυτό απαιτούμε να μην εμπλακεί η Ελλάδα με κανέναν τρόπο. Να γυρίσει τώρα πίσω η φρεγάτα που είναι με νατοϊκή δύναμη στην περιοχή, να μην έχει καμία σχέση η χώρα μας με τη δολοφονική κυβέρνηση Νετανιάχου και να μην τολμήσει ο πρωθυπουργός να πατήσει το πόδι του στο κράτος του Ισραήλ νομιμοποιώντας τις απάνθρωπες ενέργειες του.

Είμαστε εδώ σήμερα για να γίνουμε οι φωνή όλων αυτών που τους την έχουν στερήσει. Των πάνω από 6 εκατομμύρια παλαιστινίων προσφύγων, που πολλοί από αυτούς πέρασαν η είναι τώρα εγκλωβισμένοι στο νησί μας, των πάνω από 100 χιλιάδων νεκρών παλαιστίνιων από ισραηλινά πυρά, των χιλιάδων πολιτικών κρατούμενων. Και φωνάζουμε για το δικαίωμα τους να ζήσουν ειρηνικά, στις δικές τους πόλεις και με δικό τους κράτος ελεύθερο και ανεξάρτητο. Και το λέμε ξανά, σε όποιον πονηρό μας ρωτάει αν στηρίζουμε τρομοκράτες, αν καταδικάζουμε τη βία από όπου και αν προέρχεται: ΌΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ. Όποιος θέλει να σταματήσουν οι σφαγές αμάχων, όποιος θέλει να σταματήσει η φρίκη του πολέμου, να ζήσουν οι λαοί της Παλαιστίνης και του Ισραήλ αδελφωμένα, πρέπει να είναι ενάντια στην κατοχή. Με τους λαούς λοιπόν, που παλεύουν για λευτεριά και δίκιο. Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη!

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καθαρίζουν οι ακτές της Δυτικής Λέσβου

Με την άφιξη ειδικού μηχανήματος η αρχή έγινε στην Πέτρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συλλυπητήρια Μουτζούρη για τον θάνατο του Στράτου Σεφτελή

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Eφυγε από τη ζωή ο Στράτος Σεφτελής

Σε ηλικία 68 ετών πέθανε ο καταξιωμένος δημοσιογράφος, αθλητικός συντάκτης και παρουσιαστής για 34 χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»